Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η Blackrock μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο….ανάκτησης της φερεγγυότητας των ελληνικών τραπεζών υποστηρίζει ο Α. Μωραιτάκης….

  Η Blackrock μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο….ανάκτησης της φερεγγυότητας των ελληνικών τραπεζών υποστηρίζει ο Α. Μωραιτάκης….
Η Blackrock μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο ώστε να ανακτήσει την αξιοπιστία και  φερεγγυότητα του το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στις διεθνείς αγορές προβλέπει ο Αλέξανδρος Μωραιτάκης πρόεδρος της Nuntius χρηματιστηριακή και επικεφαλής του ΣΜΕΧΑ σε δηλώσεις του στο www.bankingnews.gr.....

Σύμφωνα με τον κ Μωραιτάκη η Blackrock δεν θα λειτουργήσει ως τιμωρός του συστήματος αλλά θα δώσει την έξωθεν καλή μαρτυρία στις διεθνείς αγορές για το ποια είναι η πραγματική κατάσταση των χαρτοφυλακίων δανείων των τραπεζών.
Αν κάποιες τράπεζες απορροφήσουν τους κραδασμούς από την Blackrock θα μπορέσουν να επιχειρήσουν ακόμη και έξοδο τους στις αγορές εφόσον οι συνθήκες στην οικονομία σταθεροποιηθούν.
Όμως ακόμη και αν προκύψουν προβλήματα λόγω της Blackrock και αυτή η εξέλιξη θα είναι εξυγιαντική καθώς όλοι θα γνωρίζουν τα πραγματικά προβλήματα.
Η παρουσία της Blackrock έχει ως στόχο να αποτιμήσει και αποτυπώσει την οικονομική και όχι την λογιστική διάσταση του κινδύνου των δανείων.
Στην ερώτηση για το αν προβλέπει προσφυγή τραπεζών στο Ταμείο χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ο κ Μωραιτάκης εκτιμά πως μετά τις αποτιμήσεις των χαρτοφυλακίων δανείων της Blackrock είναι πιθανό κάποιες τράπεζες να προσφύγουν.
Τότε θα πρέπει να αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα, η οικονομική κατάσταση της τράπεζας αλλά ακόμη και η αποτελεσματικότητα των managements.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΜΕΧΑ, το ΤΧΣ διαθέτει 30 δις ευρώ κεφαλαιακό απόθεμα και μπορεί να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες.
Ως γνωστό οι τράπεζες πρέπει να διαθέτουν core tier 1 10% από αρχές του 2012 άρα ή θα προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου ή σε deals ή θα προσφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Με αφορμή το deal της Alpha με την Eurobank σχολίασε ότι η συγχώνευση αυτή έχει θετικά και αρνητικά, δεν μπορεί να αξιολογηθεί μονοδιάστατα…έτσι την αξιολογεί και η αγορά.
Θα υπάρξουν άλλα deals τραπεζών;
Ναι είναι πιθανό αλλά όλα θα εξαρτηθούν από το ύψος των κεφαλαιακών ζημιών που θα προκύψουν λόγω της Blackrock.
O πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ παράλληλα διατύπωσε τον έντονο προβληματισμό του για το χρηματιστηριακό και οικονομικό περιβάλλον.
Αν η χώρα δεν αποκτήσει πρωτογενή πλεονάσματα δεν μπορεί να υπάρξει προοπτική.
Αν δεν αυξηθούν τα έσοδα και μειωθούν τα έξοδα – ελλείμματα δεν μπορεί η Ελλάδα νε πείσει τις αγορές.
Επίσης θα πρέπει και ο Ε. Βενιζέλος ως υπουργός οικονομικών να καταστεί πιο αποφασιστικός και αποτελεσματικός.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης