Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από την ευρωζώνη

tags :
Η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από την ευρωζώνη
Κι όμως η Ελλάδα έχει καταφέρει τις τελευταίες εβδομάδες να είναι το κέντρο του κόσμου, καθώς αν και πολύ θεσμικοί επενδυτές παγκοσμίως έχουν μικρό ποσοστό των συμφερόντων τους σε αυτή τη χώρα, το κλίμα που έχει δημιουργηθεί απειλεί την ύπαρξη του καινοφανούς κοινού νομίσματος, του ευρώ. Όπως μάλιστα αναφέρει ο διάσημος hedge funder, John Taylor, στο www.zerohedge.com, η περίπτωση της Ελλάδας επαναφέρει τους επενδυτές στην σκληρή πραγματικότητα του αδιεξόδου που έχει περιέλθει η παγκόσμια νομισματική και οικονομική πολιτική, η οποία μέχρι πρότινος ζούσε σαν «την Αλίκη στη χωρά των θαυμάτων»...
Οι παγκόσμια οικονομική και πολιτική ελίτ δείχνει αδύναμη να ελέγξει την κατάσταση, και το χειρότερο, μία ενδεχόμενη καταστροφή της Ελλάδας θα είναι τουλάχιστον επώδυνη και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Στην προκειμένη περίπτωση, η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από το ευρώ πριν από αυτό το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα τον Taylor. Να επιστρέψει στη δραχμή και να αφήσει τους ευρωπαίους γραφειοκράτες να αποκαταστήσουν αυτό το χάος. Μάλιστα, το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία, αφού όποιος το κάνει θα είναι και τελικός νικητής.
Εάν αυτές οι χώρες δεν αποχωρήσουν από τη ζώνη του ευρώ, ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα κλονίζεται, και θα συμπαρασύρει στην ύφεση και τα υπόλοιπα μέλη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι αυστηροί κανόνες του συμφώνου σταθερότητας δεν θα αφήσουν περιθώρια στην Ελλάδα, και στις άλλες υπερχρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα τους, ενώ και το πολιτικό κόστος δεν θα αφήνει τα περιθώρια για σημαντικές τομές στην οικονομία. Και ο Taylor καταλήγει ότι μπορεί να φαντάζουν «τρομακτικές» οι συνέπειες της αποχώρησης ενός μέλους από την ευρωζώνης, αλλά στο μέλλον θα είναι πολύ πιο τρομακτικές οι συνέπειες για το κοινωνικό σύνολο της παραμονής μιας χώρας στην ευρωζώνη, διαιωνίζοντας τα προβλήματα που έχουν φέρει τα πάνω κάτω στην παγκόσμια οικονομία.

news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης