Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Moody's: Υποβαθμίζει την Ελλάδα κατά τρεις βαθμίδες σε Ca από Caa1 - Αποφεύχθηκε ο άμεσος κίνδυνος χρεοκοπίας

tags :
Moody's: Υποβαθμίζει την Ελλάδα κατά τρεις βαθμίδες σε Ca από Caa1 - Αποφεύχθηκε ο άμεσος κίνδυνος χρεοκοπίας
Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε Ca από Caa1, προέβη η Moody's, εκτιμώντας ότι η χώρα δεν θα είναι σε θέση να καταβάλει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της απέναντι στους ιδιώτες πιστωτές, επιβεβαιώνοντας πλήρως το www.bankingnews.gr το οποίο είχε αναφέρει με πολύ μεγάλη ακρίβεια τον χρόνο και το ύψος της υποβάθμισης.
Σύμφωνα με την έκθεση του οίκου αξιολόγησης, o συνδυασμός του νέου πακέτου στήριξης της χώρας από την ΕΕ και οι προτάσεις ανταλλαγής ομολόγων από μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συνεπάγεται σημαντικές απώλειες για τους ιδιώτες πιστωτές.
Το outlook developing, αντανακλά, σύμφωνα με τη Moody's, την τρέχουσα αβεβαιότητα για την ακριβή αξία των ελληνικών ομολόγων. Μετά το τέλος της διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων, ο διεθνής οίκος θα επαναξιολογήσει το προφίλ του πιστωτικού κινδύνου για τα νέα ομόλογα που εκδίδονται από την ελληνική κυβέρνηση.
Η Moody’s αναφέρει ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα συμμετοχής των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που ανακοίνωσε η ΕΕ και το Διεθνές Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικής (IIF) φαίνεται ότι η ανταλλαγή θα γίνει στο 100% της αξίας των ελληνικών ομολόγων. Η έκταση των απωλειών των ιδιωτών θα εξαρτηθεί από τον όρο που θα χρησιμοποιηθεί από τους ιδιώτες.
Ωστόσο, βλέποντας τους όρους, το πρόγραμμα της ΕΕ με την ανταλλαγή ομολόγων φαίνεται ότι αυξάνει τις πιθανότητες να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία και στο τέλος μειώνει τη δυναμική του χρέους.
Το πακέτο στήριξης της ευρωζώνης είναι επωφελές για όλη την ευρωζώνη, μειώνει τον βραχυπρόθεσμο κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης σε περίπτωση που ακολουθούσε μία «άτακτη» χρεοκοπία ή haircut στο ελληνικό χρέος. Όμως η Ελλάδα ακόμη αντιμετωπίζει κίνδυνο σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Το χρέος της θα συνεχίσει να υπερβαίνει το 100% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια, και τονίζει το ρίσκο εφαρμογής των δημοσιονομικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, στις οποίες είναι απαραίτητο να προβεί η χώρα.

Το πακέτο διάσωσης


Σύμφωνα με ξεχωριστή ανάλυση του οίκου αξιολόγησης, το νέο πακέτο διάσωσης της ευρωζώνης απομάκρυνε τουλάχιστον τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ενώ για να μετατραπεί σε οριστική λύση οι χώρες μέλη της ΕΕ θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε μεταρρυθμίσεις και μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε να μειώσουν τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης.
Το ταμείο EFSF μετατρέπεται σε έναν μηχανισμό ισχυρό για την ευρωζώνη, ενώ του δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσει στις ενέργειες εκείνες που θα σταθεροποιήσουν τις τιμές των ομολόγων.
Ιρλανδία και Πορτογαλία, οι οποίες έχουν ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης, θα πληρώνουν πλέον χαμηλότερα επιτόκια, μειώνοντας τις πιθανότητες να δημιουργηθούν παρόμοια προβλήματα με αυτά της Ελλάδας. Ωστόσο, ο οίκος διατηρεί «ουδέτερη» την οπτική του σε αυτές τις χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης