Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στο μικροσκόπιο των ξένων ο Μυτιληναίος - Το road show της Wood και οι εκτιμήσεις για αύξηση κερδών το 2014

Στο μικροσκόπιο των ξένων ο Μυτιληναίος -  Το road show της Wood και οι εκτιμήσεις για αύξηση κερδών το 2014
Μεγάλη μείωση χρέους, ταμειακές ροές και εκτιμώμενη βελτίωση της κερδοφορίας θα αναβαθμίσουν την εταιρία Μυτιληναίος στα διεθνή χαρτοφυλάκια
(upd)Στο μικροσκόπιο ισχυρών διεθνών επενδυτών έχει βρεθεί ο όμιλος Μυτιληναίου ο οποίος βρίσκεται σε μια γενικότερη φάση αναδιάρθρωσης που αντιμετωπίζεται θετικά από τις αγορές και ειδικά από τις ελληνικές τράπεζες.
Με αφορμή road show που πραγματοποίησε στο Λονδίνο η Wood και παρευρέθηκαν στελέχη της Μυτιληναίος εξήχθησαν ορισμένα ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
Διεθνείς οίκοι όπως η Schroders, J P Morgan, Deutsche bank, Barclays κ.α.
1)Θεωρούν ότι το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα δεν είναι τέτοιας κλίμακας που να αλλάζει τα επενδυτικά τους σχέδια.
Ούτως ή άλλως επενδύοντας σε emerging markets….το επενδυτικό ρίσκο είναι υψηλό και συνυφασμένο με τα χαρακτηριστικά αυτών των αγορών και ως εκ τούτου οι ξένοι επενδυτές είναι προσαρμοσμένοι στο να αντιμετωπίζουν τέτοιας υφής ρίσκο.
2)Δίνουν σημασία στην πορεία της Ελληνικής οικονομίας για την οποία έχουν κάποιες ανησυχίες αν και αναγνωρίζουν βήματα προόδου.
Όσον αφορά τον Μυτιληναίο.
3)Οι ξένοι αναγνωρίζουν ότι θα αυξηθεί σημαντικά το cash flow από 3 διαφορετικές πηγές εσόδων, ΜΕΤΚΑ, Ενέργεια, Αλουμίνιον. 
Μάλιστα διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η κερδοφορία του ομίλου Μυτιληναίου το 2014 θα είναι σημαντικά βελτιωμένη σε σχέση με το 2013.
4)Από το σκέλος του Αλουμινίου όπου στο παρελθόν είχαν ανακύψει προβλήματα διαφαίνεται ότι θα προέλθουν έσοδα από την αύξηση της τιμής του Αλουμινίου που βρίσκεται κοντά στα 2000 δολάρια ανά τόνο με προσδοκώμενες τιμές μεταξύ 1981 με 2100 δολάρια.
Εφόσον συμπεριληφθεί και ένα premium περίπου 800 δολαρίων ανά τόνο η Αλουμίνιον εμφανίζει τιμές πώλησης περίπου 2800 δολάρια ανά τόνο.
5)Ο όμιλος Μυτιληναίου έχει ολοκληρώσει στους βασικούς τομείς τις επενδύσεις του και αναμένει ταμειακές ροές και λειτουργικά έσοδα.
Οι διεθνείς επενδυτές επέδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον στο σκέλος αυτό καθώς εκτιμούν ότι θα βελτιωθεί σημαντικά η κερδοφορία του 2014 που θα βελτιώσει τις επιδόσεις του ομίλου ανά μετοχή.
6)Οι ξένοι επενδυτές αποτιμούν θετικά και την μείωση του συνολικού δανεισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι μειώθηκε αισθητά το βραχυχρόνιο και μακροχρόνιο χρέος από 750 εκατ σε 400 εκατ ευρώ εξέλιξη που καθιστά τον όμιλο λιγότερο εξαρτημένο από τον τραπεζικό δανεισμό.
Η γενική εικόνα που αποκόμισαν οι ξένοι, οι οποίοι σημειωτέον σχεδιάζουν εκθέσεις για τον όμιλο Μυτιληναίου είναι ότι μετά από μια περίοδο διαφόρων φάσεων που προχώρησε ο όμιλος υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι cash flow και κερδοφορία θα αποτελέσουν παράγοντες κλειδιά που θα οδηγήσουν στην επενδυτική αναβάθμιση της εταιρίας.
Ήδη ορισμένοι ξένοι έχουν αρχίσει να τοποθετούνται στην μετοχή αλλά προφανώς, υπολείπονται ακόμη του προσδοκώμενου στόχου καθώς η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται σε περιδίνηση. 
Εν κατακλείδι η μεγάλη μείωση του χρέους, οι ταμειακές ροές και η εκτιμώμενη βελτίωση της κερδοφορίας θα αναβαθμίσουν την εταιρία Μυτιληναίος στα διεθνή χαρτοφυλάκια τα οποία αρχίζουν να την συμπεριλαμβάνουν πλέον στις μετοχές στόχους...

(πρώτη ενημέρωση 18 Ιουλίου 2014, 08:14)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης