Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί ο Προβόπουλος αποδείχθηκε μακράν ο καλύτερος διοικητής της ΤτΕ των τελευταίων 10ετιών – Χωρίς τις τράπεζες, η Ελλάδα θα ήταν…Ακτή Ελεφαντοστού

Γιατί ο Προβόπουλος αποδείχθηκε μακράν ο καλύτερος διοικητής της ΤτΕ των τελευταίων 10ετιών – Χωρίς τις τράπεζες, η Ελλάδα θα ήταν…Ακτή Ελεφαντοστού
Η Ελλάδα εν μέσω οικονομικού χάους κατάφερε το ακατόρθωτο να διαθέτει ισχυρές τράπεζες.....
Στην Ελλάδα δεν μετράει η αξιοσύνη, στην Ελλάδα του Σπύρου Λάτση που χρωστάει 2,5 δισεκ. στο ελληνικό κράτος παίρνει δωρεάν το Ελληνικό και του νομιμοποιούν το αυθαίρετο the mall, στην Ελλάδα που μετράνε οι δημόσιες σχέσεις και όχι τα έργα, στην Ελλάδα αυτοί που προτάσσουν το συμφέρον της πατρίδας….στο τέλος παραγκωνίζονται.
Η περίπτωση του Γιώργου Προβόπουλου του διοικητή της ΤτΕ αποτελεί την απόλυτη απόδειξη ότι η Ελλάδα δεν τιμά τους ανθρώπους που επέδειξαν έργο, αξιοσύνη και έφεραν εις πέρας την αποστολή τους επιτυχώς.
Συνολικά 6 χρόνια έργου και η κυβέρνηση….έχει αποφασίσει να τον αντικαταστήσει με τον Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος με μια ανήθικη πράξη προτάσσει όχι το συμφέρον της πατρίδας αλλά το επαγγελματικό του βόλεμα.
Ο Στουρνάρας γνωρίζει ότι έχει προβεί σε μια ανέντιμη και ανήθικη πράξη και ξέρει πολύ καλά ότι ο Προβόπουλος πέτυχε στο έργο του αλλά η Ελλάδα του 2014 δεν ενδιαφέρεται για έργα….αλλά μόνο στο πως θα βολέψει τους κολλητούς.
Ο Προβόπουλος επιτέλεσε το πιο δύσκολο έργο που είχε ποτέ αναλάβει.....κεντρικός τραπεζίτης στην Ελλάδα......
Η Ελλάδα χρεοκόπησε καθώς ανίκανοι πολιτικοί διαχειρίστηκαν αποτυχημένα την τύχη της χώρας και την οδήγησαν σε ύφεση 25%, σε απώλεια καταθέσεων 85 δισεκ. σε 84 δισεκ προβληματικά δάνεια και σε ιστορική απώλεια εισοδημάτων.
Η οικονομική χρεοκοπία της Ελλάδος παρέσυρε και τις τράπεζες που στο τέλος ουσιαστικά χρεοκόπησαν για να ανακάμψουν στην συνέχεια.
Σε ένα τέτοιο χάος η ΤτΕ έπρεπε να αντιμετωπίσει
1)Το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες δάνεισαν το ελληνικό κράτος που αποδείχθηκε αναξιόχρεο και με το PSI+ όταν οι ευρωπαϊκές τράπεζες απέφευγαν την καταιγίδα οι ελληνικές τράπεζες βρέθηκαν στο μάτι της θεομηνίας και φορτώθηκαν 38 δισεκ. ζημία από τα ομόλογα.
2)Λόγω της ύφεσης της οικονομίας και της δραματικής αύξησης της ανεργία η ΤτΕ έπρεπε να διασφαλίσει τυχόν σοκ από έκρηξη των NPLs που έφθασαν στα 84 δισεκ. μαζί με τα δάνεια εξωτερικού.
3)Λόγω της ύφεσης του κινδύνου χρεοκοπίας οι καταθέσεις κατέρρευσαν οδηγώντας τις τράπεζες σε έλλειμμα ρευστότητας.
Ήταν και κεφαλαιακά ανεπαρκείς οι ελληνικές τράπεζες και δεν είχαν ρευστότητα….ο ιδανικός συνδυασμός για να χρεοκοπήσει όχι απλά μια τράπεζα αλλά ένας ολόκληρος κλάδος.
Ο Προβόπουλος λόγω της ελληνικής κρίσης κλήθηκε να διαχειριστεί την χρεοκοπία της οικονομίας και την επίδραση της στις τράπεζες.
Σε αυτό το χάος πήρε μια μεγάλη απόφαση, συγκέντρωση δυνάμεων με στόχο να δημιουργηθούν συστημικές τράπεζες τις οποίες η Ευρώπη θα αποφάσιζε να διασώσει.
Έτσι και έγινε σε αγαστή συνεργασία με την ΕΚΤ ο Προβόπουλος της ΤτΕ αποφασίζουν και σε γνώση της κυβέρνησης να τα αλλάξουν όλα στο ελληνικό banking.
Να δημιουργήσουν 4 σχετικά ισότιμες τράπεζες με περίπου ίδιο ενεργητικό και κεφάλαια, 4 τράπεζες που θα αποτελούσαν το μέλλον του ελληνικού banking.
Οι 4 συστημικές τράπεζες δημιουργήθηκαν και σε συνεργασία με την κυβέρνηση και το ΤΧΣ ανακεφαλαιοποίησαν με κρατικά κεφάλαια τις ελληνικές τράπεζες με περίπου 40 δισεκ. μαζί με το funding gap.
Παρείχε ρευστότητα και μάλιστα όταν ενεργοποιήθηκε το ELA ο έκτακτος μηχανισμός παροχής ρευστότητας από την ΤτΕ έφθασε να χορηγεί έως 125 δισεκ. ευρώ.
Η ΤτΕ άλλαξε ριζικά τον χάρτη, άλλαξε την δομή των τραπεζών με στόχο την δημιουργία 4 συστημικών πυλώνων.
Στην περίοδο του bank run δηλαδή της μαζικής εκροής καταθέσεων ενεργοποίησε όλους τους μηχανισμούς παροχής ρευστότητας δεν άφησε ούτε λεπτό τράπεζα ξεκρέμαστη.
Και οι 4 συστημικές τράπεζες κάποιες στιγμές πέρασαν πολύ δύσκολες στιγμές που κινδύνευσαν πραγματικά.
Η ΤτΕ ήταν πάντα παρούσα.
Η ΤτΕ όταν κατέρρευσε η Κύπρος και διαπιστώθηκε ότι το haircut στις καταθέσεις μπορεί να προκαλέσει χάος στην Ελλάδα, ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσπαστούν τα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα ώστε να απομονωθεί το κυπριακό πρόβλημα.
Η κυβέρνηση συναίνεσε και η ΤτΕ ενεργοποίησε το σχέδιο που υλοποιήθηκε σε 24 ώρες.
Με την κίνηση αυτή διασφαλίστηκε ότι δεν θα υποστούν haircut ή θα χαθούν καταθέσεις στην Ελλάδα, ακόμη και οι τράπεζες που έσπασαν σε good και bad bank από τις καταθέσεις δεν χάθηκε ούτε 1 ευρώ, έχασαν κεφάλαια οι μέτοχοι αλλά οι καταθέτες δεν έχασαν ούτε 1 ευρώ.
Η ΤτΕ ήταν παρούσα και σε όλες τις δύσκολες στιγμές με την Τρόικα, την DGCom αλλά και στα stress tests.
Όταν η ελληνική κυβέρνηση δεν τολμούσε να αντιδράσει στις απαιτήσεις της Τρόικα ο Προβόπουλος της ΤτΕ επέβαλλε την θέση του στα stress tests όχι 15,8 δισεκ που ζητούσε το ΔΝΤ αλλά 6,38 και 9,4 δισεκ. με βάση το βασικό και δυσμενές σενάριο προσδιόρισε τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.
Η ΤτΕ ήταν ο πρώτος θεσμός στην Ελλάδα που όχι απλά αμφισβήτησε αλλά επέβαλλε την θέση της όσον αφορά τις κεφαλαιακές ανάγκες.
Με βάση αυτό το σενάριο οι ελληνικές τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν το 2014 και οι αγορές αποδέχθηκαν τις εκτιμήσεις της ΤτΕ γιατί όλες οι τράπεζες κατάφεραν να ανακεφαλαιοποιηθούν επιτυχώς με την στήριξη διεθνών επενδυτών.
Οι αγορές έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην ΤτΕ και στις ελληνικές τράπεζες.
Ορισμένοι είτε σκόπιμα είτε από άγνοια αναφέρουν ότι ο Προβόπουλος εξυπηρέτησε τον Σάλλα της τράπεζας Πειραιώς.
Δυστυχώς το επιχείρημα αυτό είναι φαιδρό, για όσους γνωρίζουν την αλήθεια ξέρουν τα εξής.
Όταν σχεδιάστηκε το μέλλον της ΑΤΕ ζητώντας από τον Πανταλάκη (διοικητή τότε της ΑΤΕ Bank) σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης άπαξ και το κράτος κατείχε πλειοψηφικό ποσοστό και είχε δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχει σε ανακεφαλαιοποίηση, διαπιστώθηκε ότι οι ιδιώτες…δεν ήσαν διατεθειμένοι να στηρίξουν την τράπεζα.
Τα σχέδια αναδιάρθρωσης του Πανταλάκη απέτυχε και η ΤτΕ είχε βρεθεί σε αδιέξοδο.
Κάλεσε τις μεγάλες τράπεζες και τους ζήτησε να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.
Η Εθνική δεν ενδιαφέρθηκε, η Alpha bank ενημερώθηκε δύο φορές για το αν θα συμμετάσχει και δήλωσε για κάποιους λόγους ότι δεν ενδιαφέρεται και είχαν απομείνει Πειραιώς και Eurobank.
Ο Νανόπουλος  τότε CEO της Eurobank ζήτησε νέα παράταση στην διαδικασία, του δόθηκαν 8 ημέρες και αποσύρθηκε.
Έτσι έμεινε μόνο η Πειραιώς.
Ο Σάλλας πρόεδρος της Πειραιώς διέγνωσε ότι για να διασωθεί η Πειραιώς που αντιμετώπιζε πρόβλημα ήταν να αγοράσει τράπεζες ώστε αποκτώντας μέγεθος….το σύστημα να υποχρεωθεί να την διασώσει.
Ακολούθησαν οι κυπριακές τράπεζες και η ΤτΕ συμβούλεψε την Alpha bank να συμμετάσχει στον διαγωνισμό αλλά η Πειραιώς είχε υποβάλλει προσφορά πολύ πιο ευνοϊκή με βάση τους όρους της διακρατικής συμφωνίας.
Η ΤτΕ εισηγήθηκε στην  Millennium bank Πορτογαλίας να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Alpha bank αλλά δεν υπήρξε συμφωνία και εν συνεχεία οι Πορτογάλοι πήγαν στην Πειραιώς που ήξεραν ότι τα σκουπίζει όλα.
Για το ΤΤ είναι αλήθεια ότι είχε προταθεί στην Alpha bank για να αγοράσει το ΤΤ αλλά είχε υπάρξει πρόβλημα με τους εργαζομένους.
Η αντιπρόταση ήταν να απολύουν 5% κάθε μήνα αλλά η πρόταση αυτή δεν ευδοκίμησε καθώς δεν ήταν αξιόπιστη.
Ο διαγωνισμός πάγωσε και όταν χρειάστηκε να παρθούν οι τελικές αποφάσεις κρίθηκε σκόπιμο να δοθεί το ΤΤ στην Eurobank για λόγους συστημικής ευστάθειας.
Το deal αυτό δεν ήταν το καλύτερο υπό την έννοια ότι η ΑΜΚ της Eurobank το 2013 στα 1,54 ευρώ δεν βελτίωσε την εσωτερική αξία καθώς η ΑΜΚ του 2014 πραγματοποιήθηκε στα 0,31 ευρώ αλλά έδωσε χρόνο στην Eurobank να προετοιμαστεί και να διασωθεί.
Το αποκορύφωμα βεβαίως όλων ήταν η Emporiki που άνοιξε τον χορό της μεγάλης αναδιάρθρωσης του banking η ΤτΕ στήριξε την Alpha bank αποκλείοντας εκείνη την περίοδο την Πειραιώς και Eurobank αλλά και την Εθνική τράπεζα.
Ο Σάλλας της Πειραιώς δεν ευνοήθηκε όπως υποστηρίζουν όσοι δεν ξέρουν.
Η Πειραιώς πήρε πολύ μεγαλύτερα ρίσκα από αυτά που μπορούσε να αναλάβει καθώς τα «έπαιζε όλα κορώνα γράμματα».
Το ρίσκο που πήρε η Πειραιώς αποδείχθηκε επιτυχημένο σε αντίθεση με την συντηρητική προσέγγιση που επέδειξαν τόσο η Eurobank όσο και η Alpha bank.
Ο Σάλλας ρίσκαρε και του βγήκε αλλά του βγήκε το καλό σενάριο επειδή ρίσκαρε, δεν ευνοήθηκε από τον Προβόπουλο αλλά από την τόλμη που επέδειξε και τον σχεδιασμό που υλοποίησε.
Το επιχείρημα λοιπόν ότι ο Προβόπουλος στήριξε τον Σάλλα το επικαλούνται οι αφελείς, όσοι ξέρουν το τραπεζικό παρασκήνιο….ξέρουν πολύ καλά τι είχε συμβεί.
Όλα αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας.
Ο Προβόπουλος κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες χάους κατάφερε να διασφαλίσει το ελληνικό banking να διασφαλίσει το εξής απίστευτο αλλά ελληνικό η Ελλάδα χρεοκόπησε αλλά δεν χρεοκόπησαν οι τράπεζες υπό την έννοια ότι διασώθηκαν παρά την καταστροφή που υπέστησαν.
Η Ελλάδα λέει ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Γιώργο Προβόπουλο….αντικαθιστώντας τον.
Αυτή είναι η Ελλάδα του σήμερα.
Μπορεί η χώρα να παραμένει μπάχαλο αλλά τουλάχιστον διαθέτει τράπεζες που διασώθηκαν από τον Προβόπουλο….
Χωρίς τις τράπεζες η Ελλάδα θα ήταν Ακτή Ελεφαντοστού, Ζιμπάμπουε ή Γκάνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης