Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι Έλληνες ή η Γερμανία κυβερνούν την Ελλάδα; – Οι Γερμανοί θέλουν Στουρνάρα στην ΤτΕ έναντι του άτεγκτου Προβόπουλου

Οι Έλληνες  ή η Γερμανία κυβερνούν την Ελλάδα;  – Οι  Γερμανοί θέλουν  Στουρνάρα στην ΤτΕ έναντι του άτεγκτου Προβόπουλου
Η στρατηγική Στουρνάρα είναι πολιτικά ανήθικη και ιδιοτελής

Το μεγάλο ερώτημα ποιος κυβερνά την Ελλάδα, ο ελληνικός λαός ή η Γερμανία;
Πίσω από το παρασκήνιο των όσων διαδραματίζονται για την θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κρύβονται πολύ καλά τα ένοχα μυστικά της Ελλάδος.
Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τις σκληρές πιέσεις που ασκεί η Γερμανία η οποία θέλει δικού της ανθρώπους…σε καίρια πόστα.
Προκαλεί μειδιάματα σε όσους γνωρίζουν οι αναφορές ότι ο Γιάννης Στουρνάρας θα διαπραγματευτεί το χρέος.
Ο Γιάννης Στουρνάρας μια λέξη ψέλλισε στον Γερμανό ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε και αυτομάτως έλαβε την απάντηση ξέχασε το για το haircut στο χρέος.
Ο Γιάννης Στουρνάρας ανέκαθεν ήταν πειθήνιο όργανο και ως τέτοιο χρησιμοποιείται από την Γερμανία.
Ο Τσίπρας ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έχει δίκιο, ο Στουρνάρας έχει τοποθετηθεί από την Γερμανία.
Οι Γερμανοί τον θέλουν στο ΥΠΟΙΚ αλλά αν αποφασιστεί να μετακινηθεί τον θέλουν στην Τράπεζα της Ελλάδος ώστε για 6 χρόνια και μέσω αυτής της θέσης να ελέγχουν το σύστημα αν και παραγνωρίζουν ότι….και οι κεντρικοί τραπεζίτες αντικαθίσταται όπως ο Δημητριάδης στην Κύπρο.
Η εξέλιξη αυτή ντροπιάζει την Ελλάδα καθώς αποδεικνύει ότι η χώρα διαθέτει φερέφωνα των Γερμανών, δεν υπάρχουν ανεξάρτητες φωνές ή όσες υπάρχουν δεν τυγχάνουν της στήριξης των Γερμανών.
Ο Προβόπουλος ο διοικητής της ΤτΕ έχει την στήριξη της ΕΚΤ όπως ήταν αναμενόμενο καθώς παρήγαγε τεράστιο έργο αλλά δεν είναι συμπαθής στην Γερμανία καθώς στα πρόσφατα stress tests χάλασε τα σχέδια που ήθελαν….μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες για να…υποχρεώσουν την Ελλάδα σε τρίτο πακέτο στήριξης.
Ορισμένοι προφανώς μη σχετικοί ή σκόπιμα παραπληροφορούν λέγοντας ότι αν έρθει ο Στουρνάρας στην ΤτΕ θα μπορεί να διαπραγματευτεί για το χρέος.
Η ΤτΕ είναι ανεξάρτητη αρχή, υπάγεται στην ΕΚΤ και δεν μπορεί να εμπλακεί στο θέμα του χρέους άμεσα.
Οπότε όλα αυτά είναι φαιδρά.
Το ίδιο φαιδρό είναι το επιχείρημα που προβάλλουν ορισμένοι ότι ο Γιάννης Στουρνάρας θα διαπραγματευτεί το χρέος….το «ξέχνα το Γιάννη» σίγουρα επιβεβαιώνει ότι όντως θα είναι σκληρές οι διαπραγματεύσεις…
Έχουμε πλειστάκις φορές αναφέρει ότι ο Γιάννης Στουρνάρας διαπράττει μια αθλιότητα καθώς προτάσσει το προσωπικό συμφέρον έναντι του συλλογικού συμφέροντος.
Ο Γιάννης Στουρνάρας προσπαθεί να βολευτεί για 6 χρόνια στην ΤτΕ εξυπηρετώντας και τα σχέδια της Γερμανίας τρώγοντας ανέντιμα την θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου.
Ορισμένοι προσπαθούν παρασκηνιακώς να διαβάλλουν τον Προβόπουλο λέγοντας ότι ναι μεν έκανε έργο αλλά ήταν άνθρωπος του Σάλλα του προέδρου της τράπεζας Πειραιώς.
Μάλιστα ορισμένοι φαίνεται να έχουν «ενημερώσει τον Σαμαρά» χαρακτηρίζοντας τον Προβόπουλο ως κεντρικό τραπεζίτη που στήριξε τον Σάλλα.
Δυστυχώς το επιχείρημα αυτό είναι φαιδρό, για όσους γνωρίζουν την αλήθεια ξέρουν τα εξής.
Όταν σχεδιάστηκε το μέλλον της ΑΤΕ ζητώντας από τον Πανταλάκη (διοικητή τότε της ΑΤΕ Bank) σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης άπαξ και το κράτος κατείχε πλειοψηφικό ποσοστό και είχε δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχει σε ανακεφαλαιοποίηση, διαπιστώθηκε ότι οι ιδιώτες…δεν ήσαν διατεθειμένοι να στηρίξουν την τράπεζα.
Τα σχέδια αναδιάρθρωσης του Πανταλάκη απέτυχε και η ΤτΕ είχε βρεθεί σε αδιέξοδο.
Κάλεσε τις μεγάλες τράπεζες και τους ζήτησε να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.
Η Εθνική δεν ενδιαφέρθηκε, η Alpha bank ενημερώθηκε δύο φορές για το αν θα συμμετάσχει και δήλωσε για κάποιους λόγους ότι δεν ενδιαφέρεται και είχαν απομείνει Πειραιώς και Eurobank.
Ο Νανόπουλος  τότε CEO της Eurobank ζήτησε νέα παράταση στην διαδικασία, του δόθηκαν 8 ημέρες και αποσύρθηκε.
Έτσι έμεινε μόνο η Πειραιώς.
Ο Σάλλας πρόεδρος της Πειραιώς διέγνωσε ότι για να διασωθεί η Πειραιώς που αντιμετώπιζε πρόβλημα ήταν να αγοράσει τράπεζες ώστε αποκτώντας μέγεθος….το σύστημα να υποχρεωθεί να την διασώσει.
Ακολούθησαν οι κυπριακές τράπεζες και η ΤτΕ συμβούλεψε την Alpha bank να συμμετάσχει στον διαγωνισμό αλλά η Πειραιώς είχε υποβάλλει προσφορά πολύ πιο ευνοϊκή με βάση τους όρους της διακρατικής συμφωνίας.
Η ΤτΕ εισηγήθηκε στην  Millennium bank Πορτογαλίας να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Alpha bank αλλά δεν υπήρξε συμφωνία και εν συνεχεία οι Πορτογάλοι πήγαν στην Πειραιώς που ήξεραν ότι τα σκουπίζει όλα.
Για το ΤΤ είναι αλήθεια ότι είχε προταθεί στην Alpha bank για να αγοράσει το ΤΤ αλλά είχε υπάρξει πρόβλημα με τους εργαζομένους.
Η αντιπρόταση ήταν να απολύουν 5% κάθε μήνα αλλά η πρόταση αυτή δεν ευδοκίμησε καθώς δεν ήταν αξιόπιστη.
Ο διαγωνισμός πάγωσε και όταν χρειάστηκε να παρθούν οι τελικές αποφάσεις κρίθηκε σκόπιμο να δοθεί το ΤΤ στην Eurobank για λόγους συστημικής ευστάθειας.
Το deal αυτό δεν ήταν το καλύτερο υπό την έννοια ότι η ΑΜΚ της Eurobank το 2013 στα 1,54 ευρώ δεν βελτίωσε την εσωτερική αξία καθώς η ΑΜΚ του 2014 πραγματοποιήθηκε στα 0,31 ευρώ αλλά έδωσε χρόνο στην Eurobank να προετοιμαστεί και να διασωθεί.
Το αποκορύφωμα βεβαίως όλων ήταν η Emporiki που άνοιξε τον χορό της μεγάλης αναδιάρθρωσης του banking η ΤτΕ στήριξε την Alpha bank αποκλείοντας εκείνη την περίοδο την Πειραιώς και Eurobank αλλά και την Εθνική τράπεζα.
Ο Σάλλας της Πειραιώς δεν ευνοήθηκε όπως υποστηρίζουν όσοι δεν ξέρουν.
Η Πειραιώς πήρε πολύ μεγαλύτερα ρίσκα από αυτά που μπορούσε να αναλάβει καθώς τα «έπαιζε όλα κορώνα γράμματα».
Το ρίσκο που πήρε η Πειραιώς αποδείχθηκε επιτυχημένο σε αντίθεση με την συντηρητική προσέγγιση που επέδειξαν τόσο η Eurobank όσο και η Alpha bank.
Ο Σάλλας ρίσκαρε και του βγήκε αλλά του βγήκε το καλό σενάριο επειδή ρίσκαρε, δεν ευνοήθηκε από τον Προβόπουλο αλλά από την τόλμη που επέδειξε και τον σχεδιασμό που υλοποίησε.
Το επιχείρημα λοιπόν ότι ο Προβόπουλος στήριξε τον Σάλλα το επικαλούνται οι αφελείς, όσοι ξέρουν το τραπεζικό παρασκήνιο….ξέρουν πολύ καλά τι είχε συμβεί.

Τα παράδοξα

Γράφοντας αυτές τις γραμμές δεν ξέρουμε ποιος θα είναι ο διοικητής της ΤτΕ.
Ο Γιάννης Στουρνάρας διαρρέει στους πάντες (επεισόδιο δακρύβρεχτης Σαπουνόπερας 28) ότι θα μετακινηθεί στην ΤτΕ.
Ο Προβόπουλος δεν είχε καμία ενημέρωση και είναι τουλάχιστον προσβλητικό για το έργο 6 ετών ουδείς να μην τον έχει ενημερώσει έστω και για το τυπικό αν θα μείνει ή θα αποχωρήσει.
Παρακολουθώντας τις τελευταίες ημέρες την στάση Προβόπουλου αποδεικνύει πόσο κύριος είναι και πόσο αξιοπρεπής άνθρωπος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης