Τελευταία Νέα
old

Στουρνάρας - «Aπόφαση του πρωθυπουργού αν θα παραμείνω στο ΥΠΟΙΚ» - Δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό 7 δισ.

tags :
Στουρνάρας - «Aπόφαση του πρωθυπουργού αν θα παραμείνω στο ΥΠΟΙΚ» - Δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό 7 δισ.
Στο μικροσκόπιο της συνάντησης των Σαμαρά - Στουρνάρα οι προειδοποιήσεις σοκ του ΔΝΤ
(upd3)"Το αν θα παραμείνω στη θέση του υπουργού Οικονομικών είναι απόφαση του πρωθυπουργού", δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Α. Σαμαρά.
"Είναι απόφαση του πρωθυπουργού" εξήγησε ο κ. Στουρνάρας, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τον επικείμενο ανασχηματισμό.
Κληθείς να σχολιάσει την έκθεση του ΔΝΤ, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως "αναγνωρίζεται η προσπάθεια της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού". Ταυτόχρονα πρόσθεσε ότι προβλέπονται θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης στην Ελλάδα για το τρέχον έτος, 2014.
"Η έκθεση περιέχει καλά λόγια για την Ελλάδα, αναγνωρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού και προβλέπει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης", εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών.
Παράλληλα διέψευσε ότι στην έκθεση του ΔΝΤ γίνεται λόγος για δημοσιονομικό κενό 7 δισ. ευρώ. "Κάνουν το ίδιο λάθος που έκαναν πριν από λίγο καιρό με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αθροίζουν αριθμούς που δεν αθροίζονται, γιατί πρόκειται για σωρευτικά νούμερα. Δεν υπάρχει τέτοιο νούμερο" διαβεβαίωσε.
Επίσης, ο κ. Στουρνάρας ανεφερε πως, εφόσον οι δημοσιονομικοί στόχοι υπερκαλύπτονται, υπάρχει περιθώριο μείωσης των φορολογικών βαρών.

Tι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr
Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη εκτάκτως ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά.
Κατά τις πληροφορίες, στο επίκεντρο της συνάντησης των κ. κ. Σαμαρά και Στουρνάρα θα βρεθεί η έκθεση - βόμβα του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα χρειάζεται νέο δάνειο και νέα μέτρα.
Όπως έχει ήδη αναφέρει από το πρωί το www.bankingnews.gr, σε ένα τρίτο δάνειο που θα συνδυαστεί από ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας, «σπρώχνει» την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης που παρουσιάζεται σήμερα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου στο πλαίσιο της έγκρισης της δόσης των 3,5 δις. ευρώ προς την χώρα μας.
Στο κείμενο της έκθεσης θα γίνεται εκτενή αναφορά πως η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση από τον Ιούνιο του 2015 και μετά. Και αυτό διότι οι εμπειρογνώμονες της Ουάσιγκτον δεν θεωρούν πιθανή την άντληση πρόσθετων κεφαλαίων από τις αγορές.
Ακόμη και αν καταστεί εφικτή η άντληση αυτών των κεφαλαίων το κόστος δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές είναι μεγαλύτερο από αυτό που έχει υπολογισθεί στην έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Επίσης, πάγια άποψη του Ταμείου είναι πως τα χρήματα του ΤΧΣ πρέπει να κρατηθούν για τις ανάγκες των τραπεζών (θεωρεί πως τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής της Τράπεζας της Ελλάδος είναι αισιόδοξα) και ότι ως εκ τούτου η καλύτερη δυνατή λύση θα ήταν η Ελλάδα να λάβει ένα μικρό - χαμηλότοκο- δάνειο από τη ζώνη του ευρώ.
Η νέα δανειακή σύμβαση στην οποία οδηγείται η Αθήνα από την τρόικα θα φθάνει τα 20 δις. ευρώ και θα καλύπτει πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας που μαζί με τις αστοχίες στις αποκρατικοποιήσεις ξεπερνούν τα 14 δις. ευρώ.
Σε ότι αφορά τις ανάγκες για νέα μέτρα αυτές για το 2015 ξεκινούν από τα 2 δις. ευρώ σύμφωνα με τις πρώτες ασκήσεις επί χάρτου που έχουν κάνει οι επιτελείς του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

(Πρώτη ενημέρωση - Παρασκευή 30 Μαΐου 2014, ώρα 19:30)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης