Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντιμέτωπη με αποσχιστικές τάσεις η Ουκρανία – «Φωνές» για αυτονόμηση της Κριμαίας – Να απευθυνθεί στο ΔΝΤ, προτρέπει η Lagarde

Αντιμέτωπη με αποσχιστικές τάσεις η Ουκρανία – «Φωνές» για αυτονόμηση της Κριμαίας – Να απευθυνθεί στο ΔΝΤ, προτρέπει η Lagarde
Για την Πέμπτη αναβλήθηκε η ψηφοφορία στη Βουλή για το σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης
(upd49)Παρά την αποπομπή Yanukovich και το διορισμό νέας, μεταβατικής κυβέρνησης, η Ουκρανία εξακολουθεί να βάλλεται από παντού.
Η νέα ουκρανική κυβέρνηση και ο μεταβατικός Πρωθυπουργός, Arseniy Yatsenyuk βρίσκονται αντιμέτωποι με το χειρότερο εφιάλτη της Ουκρανίας, τις αποσχιστικές και διχαστικές τάσεις.
Ο ψευδεπίγραφος διχασμός μεταξύ φιλορωσικών και φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων φαίνεται πως διαρρηγνύει την ενότητα της Ουκρανίας.  Ήδη ο νέος Πρωθυπουργός προειδοποίησε για τον κίνδυνο απόσχισης ή αυτονόμησης της περιοχής της Κριμαίας, η οποία υπάγεται στον έλεγχο των φιλορωσικών δυνάμεων. Μάλιστα, στην περιοχή της Κριμαίας διεξήχθησαν σήμερα μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της νέας κυβέρνησης και υπέρ του Viktor Yanukovich.
«Κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήσαμε πώς να μην επιτρέψουμε [να υπάρξουν περαιτέρω] ενδείξεις αποσχιστικών τάσεων και απειλές για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» επισημαίνει η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης, μετά την σημερινή, έκτακτη σύσκεψη των Ουκρανών υπουργών.
Παράλληλα, σε ιστορικό χαμηλό κατρακύλησε το ουκρανικό νόμισμα, καθώς η ισοτιμία με το δολάρια υποχώρησε σήμερα στα 9,7972 γρίβνα/δολάριο.
Παράλληλα, η σημερινή «βουτιά» της τάξης του 6,50% συνιστά την μεγαλύτερη από το Φεβρουάριο του 2009!

Lagarde (ΔΝΤ) - Η Ουκρανία πρέπει να απευθυνθεί στο ΔΝΤ
"Η Ουκρανία πρέπει να ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ", δήλωσε αργά το βράδυ της Τρίτης η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde.
H οικονομική κατάσταση της Ουκρανίας παραμένει εξαιρετική δύσκολη, προειδοποιήσει η Lagarde, την ώρα που αυξάνονται οι φωνές που διαμηνύουν πως η οικονομική κατάρρευση της χώρας δεν αργεί.
Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, το Ταμείο αξιολογεί στην παρούσα φάση και παρακολουθεί στενά την πορεία της ουκρανικής οικονομίας.
Tαυτόχρονα η Lagarde δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σταλεί άμεσα στη χώρα τεχνική βοήθεια.

"Ναι" στην παραπομπή του Yanukovich στο δικαστήριο της Χάγης
Υπέρ της παραπομπής του τέως προέδρου Victor Yanukovich στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο προκειμένου να δικαστεί για «σοβαρά εγκλήματα» ψήφισε σήμερα το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας.
Η απόφαση, η οποία ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία από το ουκρανικό κοινοβούλιο συνδέει τον Yanukovich, ο οποίος αποπέμφθηκε το περασμένο Σάββατο και έκτοτε διαφεύγει της σύλληψης, με την αστυνομική βία η οποία - όπως αναφέρεται στο κείμενο του Κοινοβουλίου  - οδήγησε στους θανάτους 100 και πλέον πολιτών της Ουκρανίας και άλλων χωρών.
Η απόφαση αυτή αναφέρει ακόμη ότι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Βιτάλι Ζαχαρτσένκο και ο πρώην γενικός εισαγγελέας Βίκτορ Ψόνκα, δύο πρόσωπα τα οποία επίσης καταζητούνται από τις νέες αρχές της Ουκρανίας, θα σταλούν επίσης για να δικαστούν στο ΔΠΔ, το οποίο εδρεύει στη Χάγη.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο η Βουλή πρόκειται να αποστείλει αίτημα προς το ΔΠΔ για να αρχίσει έρευνα.
Σε ανακοίνωσή του πάντως το ΔΠΔ ανέφερε ότι δεν έχει λάβει τέτοιο αίτημα από το Κίεβο.
Επιπλέον, ανακοινώθηκε από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ουκρανίας το χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή των πρόωρων προεδρικών εκλογών οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τις 25 Μαΐου.
Η επιτροπή δημοσίευσε διαδικτυακά το χρονοδιάγραμμα, δίνοντας προθεσμία έως τις 4 Απριλίου σε όσους θα ήθελαν να θέσουν υποψηφιότητα για το ύπατο αξίωμα, σημειώνει το πρακτορείο Associated Press.
Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ανέφερε ότι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, δεν φαίνεται να υπάρχουν εμπόδια για κανέναν από όσους έχουν προταθεί ή συζητούνται ως υποψήφιοι, μεταξύ αυτών και για τη Yulia Timosenko, τη μεγαλύτερη αντίπαλο του ανατραπέντος φιλορώσου προέδρου, Victor Yanukovich, τα ίχνη του οποίου εξακολουθούν να αγνοούνται.

Επέμβαση του στρατού σχεδίαζε ο Yanukovich
Επέμβαση του στρατού προκειμένου να καταστείλει τις διαδηλώσεις σχεδίαζε πριν την ανατροπή του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Victor Yanukovich όπως μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο έγγραφο που διέρρευσε στο διαδίκτυο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, τα έγγραφα αυτά βρέθηκαν από Ουκρανούς δημοσιογράφους κοντά στην πολυτελή κατοικία του πρώην προέδρου της χώρας, η οποία βρίσκεται λίγο έξω από το Κίεβο.
Αν και η αυθεντικότητα των εγγράφων δεν έχει επιβεβαιωθεί, σε ένα έγγραφο που διέρρευσε στο Διαδίκτυο περιγράφεται λεπτομερώς ένα σχέδιο για περικύκλωση της πλατείας Ανεξαρτησίας από ελεύθερους σκοπευτές που θα άνοιγαν πυρ κατά των διαδηλωτών.
Στην «επιχείρηση» θα εμπλέκονταν τεθωρακισμένα οχήματα και περίπου 22.000 αστυνομικοί.
Το έγγραφο δημοσίευσε ο Χενάντι Μοσκάλ μέλος του κόμματος της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο.
Όπως είπε, έδωσε στη δημοσιότητα αυτό το έγγραφομε σκοπό να ασκήσει πιέσεις στις νέες αρχές της Ουκρανίας και να αναγκάσει τον Yanukovich να βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης.
Πάντως, το Reuters μεταδίδει ότι περισσότερα έγγραφα αναμένεται να δημοσιευτούν αυτή την εβδομάδα.

Αναβλήθηκε για την Πέμπτη η ψηφοφορία στη Βουλή για το σχηματισμό κυβέρνησης
Την ίδια στιγμή, την επομένη των πιο αιματοβαμμένων συγκρούσεων στη σύγχρονη ιστορία της Ουκρανίας (οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον 88) η κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει εξαιρετικά δύσκολη.
Η Ουκρανία ετοιμάζεται να σχηματίσει τη νέα μεταβατική κυβέρνηση, η οποία πρέπει κατεπειγόντως να βρει λύση στο μείζον οικονομικό πρόβλημα της χώρας με το υπουργείο Οικονομικών να τοποθετεί τις χρηματοδοτικές ανάγκες στις χώρας στα 35 δισ. δολάρια.
Ωστόσο, ανακοινώθηκε πως οι διεργασίες για το σχηματισμό της μεταβατικής, εθνικής ενότητας κυβέρνησης καθυστερούν καθώς η σχετική ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για τον ορισμό της θα γίνει αντί για σήμερα που ήταν προγραμματισμένο, την ερχόμενη Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου.
Ενδεικτικό της χαοτικής κατάστασης είναι ότι η Ε.Ε. αναγνώρισε το μεταβατικό πρόεδρο της Ουκρανίας, η Ρωσία αμφισβητεί τη νομιμότητα της νέας ηγεσίας ενώ οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν τον Yanukovich.
Και όλα αυτά την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών της Ουκρανίας εκτιμά ότι η χώρα θα χρειαστεί χρηματοδότηση ύψους 35 δισ. δολ σε ορίζοντα διετίας.
Η ουκρανική οικονομία βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας, με αποτέλεσμα τις τελευταίες ώρες, στον απόηχο των πολιτικών εξελίξεων, να εντείνονται οι πιέσεις προς τη χώρα για προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Της άνωθεν πρότασης υπεραμύνεται και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Jack Lew, ο οποίος κατέστησε αναγκαία την προσφυγή της Ουκρανίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Μάλιστα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Jack Lew επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη διευθύντρια του Ταμείου, Christine Lagarde, η οποία του εξέφρασε την ίδια άποψη.
Η Γαλλίδα οικονομολόγος φέρεται παράλληλα, να έλαβε πλήρη ενημέρωση της οικονομικής κατάστασης της Ουκρανίας από το νέο Πρωθυπουργό, Arseniy Yatsenyuk. Όπως αποκαλύπτει ο Jack Lew, η Lagarde πρότεινε στο  Yatsenyuk τη λήψη διεθνούς οικονομικής βοήθειας, με πρωταρχικό δανειστή το ΔΝΤ.
Παράλληλα, ο Jack Lew επικοινωνώντας και ο ίδιος, με τον Ουκρανό Πρωθυπουργού, του κατέστησε αναγκαία την άμεση υλοποίηση πρόσθετων οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ότι έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τον τέως πρόεδρο της χώρας Viktor Yanukovych στο πλαίσιο της έρευνας για μαζικές δολοφονίες πολιτών.
Εν τω μεταξύ, ο Yanukovych βρισκόταν μέχρι χθες το βράδυ στην αυτόνομη περιοχή της Κριμαίας και μετακινείτο με αυτοκίνητο.
Αναχώρησε χθες το βράδυ φορώντας κουκούλα από ιδιωτική κατοικία στην Κριμαία μαζί με συνεργάτη του προς άγνωστη κατεύθυνση, ανακοίνωσε μέσω της σελίδας του στο Facebook ο προσωρινός Υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ.

Barroso (Κομισιόν) - Βιώσιμη λύση στην Ουκρανία, μέσω μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης
Βιώσιμη λύση στην Ουκρανία, μέσω μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης, που θα λάβει υπόψη της τις γεωγραφικές, οικονομικές και άλλες ιδιαιτερότητες, πρότεινε ο Πρόεδρος της Κομισιόν , Jose Manuel Barroso.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, για το ευρωπαϊκό "εξάμηνο", ο Πρόεδρος της Κομισιόν, αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ουκρανία, υπενθύμισε το σοκ που υπέστη η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη από τις εικόνες βίας στη χώρα και απηύθυνε έκκληση να σταματήσει η αιματοχυσία και οι βιαιότητες.
Πρέπει να εξευρεθεί μία βιώσιμη λύση, στα πλαίσια της εφαρμογής του δικαίου, της στήριξης της δημοκρατίας και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέσω μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης, που θα λάβει υπόψη της, τις γεωγραφικές, οικονομικές και άλλες ιδιαιτερότητες της Ουκρανίας, σημείωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν.

Στη Γερμανία μεταβαίνει για θεραπεία η Yulia Tymoshenko
Στη Γερμανία αναμένεται να μεταβεί τις επόμενες ημέρες, η πρώην Πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Yulia Tymoshenko, η οποία θα υποβληθεί σε ιατρική θεραπεία.
Έπειτα από την αποφυλάκισή της, η Yulia Tymoshenko, δέχθηκε πρόταση της Γερμανίδας Kαγκελαρίου Angeal Merkel να υποβληθεί σε θεραπεία στη Γερμανία.
Σημειώνεται πως η πρώην Πρωθυπουργός είχε καταδικαστεί σε 7 χρόνια φυλάκισης για κατάχρηση εξουσίας. Ωστόσο, η παραίτηση του Προέδρου Viktor Yanukovych και η γενικότερη αναταραχή στην Ουκρανία, άλλαξε άρδην τους πολιτικούς συσχετισμούς.

Διεθνή διάσκεψη για την Ουκρανία ζητά ο Βενιζέλος
Τις προσπάθειες αποφυγής μίας χρεοκοπίας της Ουκρανίας εντείνει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος ζητά τη διεξαγωγή διεθνούς σύσκεψης για τη διαχείριση του ουκρανικού χρέους..
Ειδικότερα, παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατέστησε αναγκαία την διεξαγωγής μίας διεθνούς διάσκεψης για την αποφυγή μία άτακτης χρεοκοπίας της Ουκρανίας. Μάλιστα, ο Έλληνας υπουργός χαρακτήρισε απαραίτητη την παρουσία τόσο της Ε.Ε. όσο και της Ρωσίας.
Παράλληλα, έθεσε ως άμεση προτεραιότητα για τη πρώην σοβιετική χώρα, το διορισμό μίας νέας κυβέρνησης, η οποία θα διαθέτει την ικανότητα να διασφαλίσει τη σταθερότητα και τη δημόσια ασφάλεια.
«Η δεύτερη προτεραιότητα, αυτή είναι η δική μου πρόταση ... είναι να οργανώσει μια διεθνής διάσκεψη για τα οικονομικά προβλήματα της Ουκρανίας, προκειμένου να αποφευχθεί κάθε είδους άτακτης χρεοκοπίας» εξήγησε ο Ε. Βενιζέλος.

Δεν αναγνωρίζει τη μεταβατική ηγεσία η Ρωσία
Υπό αμφισβήτηση θέτει η Μόσχα τη νομιμότητα της νέας ουκρανικής ηγεσίας, μετά την καθαίρεση του προέδρου Victor Yanoukovyts.
Με δηλώσεις του ο ρώσος πρωθυπουργός Medvedev ότι η Ρωσία έχει σοβαρές αμφιβολίες για τη νομιμότητα των νέων αρχών της Ουκρανίας και χαρακτήρισε «παρεκτροπή» την αναγνώρισή τους από ορισμένες χώρες, κυρίως της Δύσης.
«Δεν καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει εκεί. Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για τα συμφέροντά μας και για τη ζωή των πολιτών μας» φέρεται να είπε ο ρώσος πρωθυπουργός, σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.
«Υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες για τη νομιμότητα μιας ολόκληρης σειράς θεσμικών οργάνων που λειτουργούν σήμερα» στην Ουκρανία, πρόσθεσε. «Δεν υπάρχει κανείς με τον οποίο να μπορούμε να μιλήσουμε σήμερα» συνέχισε, σημειώνοντας ότι είναι δύσκολο να υπάρξουν συνομιλίες με μια κυβέρνηση ανθρώπων που «περιπλανώνται στο Κίεβο φορώντας μαύρες κουκούλες και κρατώντας Καλάσνικοφ».
Αναφερόμενος στην ανανέωση της συμφωνίας για την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία, ο Medvedev, είπε ότι αυτό θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των ουκρανικών εταιρειών και της κυβέρνησης.
«Αυτές οι συμφωνίες, που είναι νομικά δεσμευτικές, θα πρέπει να τηρηθούν. Δεν συνεργαζόμαστε με μεμονωμένα πρόσωπα, πρόκειται για ζήτημα διακρατικών σχέσεων» είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.
«Η απόφαση όσον αφορά το φυσικό αέριο έχει συγκεκριμένη χρονική περίοδο εφαρμογής. Το τι θα συμβεί μετά τη λήξη της είναι ένα θέμα προς συζήτηση με τις ουκρανικές εταιρείες και με την ουκρανική κυβέρνηση, εάν αναδειχθεί κάποια εκεί».

Μεταβατικός πρόεδρος στενός συνεργάτης της Tymoshenko
Στον πρόεδρο του κοινοβουλίου της Ουκρανίας, το στενότερο συνεργάτη της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης, Yulia Tymoshenko, που αποφυλακίστηκε χθες, ανατέθηκαν προσωρινά τα καθήκοντα του προέδρου μετά την καθαίρεση του Yanukovich.
Το κοινοβούλιο σήμερα αποφάσισε να αναθέσει στον Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, που είχε εκλεγεί πρόεδρος της βουλής την προηγούμενη ημέρα, τα καθήκοντα του μεταβατικού προέδρου.
Ο Τουρτσίνοφ, ηλικίας 49 ετών, κατάγεται από την ίδια πόλη με τη Υulia Tymoshenko, το Ντνιπροπετρόβσκ στα νοτιοανατολικά της χώρας, και κατέχει την θέση του αναπληρωτή προέδρου του κόμματος της Tymoshenko, «Πατρίδα».
Υπηρέτησε ως επικεφαλής των κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) μετά την Πορτοκαλί Επανάσταση του 2004- 2005.

Κάλεσμα για συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας μέχρι την Τρίτη
Να καταλήξουν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας έως την Τρίτη, κάλεσε τους βουλευτές ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Ουκρανία Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ. «Αυτό το έργο αποτελεί προτεραιότητα» δήλωσε ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ στη Βουλή.
Υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως, μία ημέρα μετά την απόφαση του κοινοβουλίου να καθαιρέσει τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και δύο ημέρες μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον Yanukovich με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Σύντομα θα συναντηθούν Merkel-Tymoshenko
Τηλεφωνική συνομιλία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel είχε η ηγέτιδα της ουκρανικής αντιπολίτευσης. Υ. Τimoshenko. Μάλιστα, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματός της, οι δύο γυναίκες θα συναντηθούν πολύ σύντομα.
«Θα συναντηθούν πολύ σύντομα» ανέφερε χαρακτηριστικά το δελτίο Τύπου του κόμματος «Πατρίδα», μία ημέρα μετά την απελευθέρωση της Tymoshenko, πρώην πρωθυπουργού και ηγετικής φυσιογνωμίας της Πορτοκαλί Επανάστασης, η οποία είχε φυλακιστεί από το 2011, ενώ είχε προηγηθεί η απόφαση του κοινοβουλίου για την αποπομπή του προέδρου Yanukovitch.
Η Merkel «συνεχάρη την Timoshenko για την αποφυλάκισή της και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επιστροφή της στην κεντρική πολιτική σκηνή θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς παράγοντες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία» τονίζει η ανακοίνωση.
Η Merkel υπογράμμισε ότι η επιστροφή της Timoshenko στην πολιτική ζωή θα συμβάλλει επίσης στη διαφύλαξη της ενότητας στην Ουκρανία και θα βοηθήσει (την χώρα) να ακολουθήσει το δρόμο των ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων, προστίθεται επίσης.

Η Timoshenko δεν ενδιαφέρεται για την πρωθυπουργία
Δεν ενδιαφέρεται για την θέση της πρωθυπουργού στην Ουκρανία, δήλωσε η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης.
«Σας ζητώ να μην εξετάσετε την υποψηφιότητά μου για την θέση της πρωθυπουργού» έγραψε η ίδια.

Άφαντος παραμένει και σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Yanukovich
Χτες σε τηλεοπτικό του διάγγελμα τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να μην παραιτηθεί. Ο Ουκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε τα πρόσφατα γεγονότα στο Κίεβο παραξικόπημα.
Στη συνέντευξή του, η οποία ήταν μαγνητοσκοπημένη και μεταδόθηκε στις 16.00 (ώρα Ελλάδας), ανέφερε ακόμη πως έχει χρέος «να προστατεύσει τον λαό» και πως «θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να τερματιστεί η αιματοχυσία».
Τόνισε ακόμη πως είναι είναι ο νόμιμα εκλεγμένος Πρόεδρος, παρομοιάζοντας μάλιστα τα όσα συμβαίνουν στη χώρα τις τελευταίες μέρες με την άνοδο των ναζί στην εξουσία τη δεκατία του 1930 στη Γερμανία.
Υψηλόβαθμη πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι ο πρόεδρος Yanukovich βρίσκεται στην Ουκρανία, χωρίς να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αν βρίσκεται στο Κίεβο.
Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων, το οποίο επικαλέστηκε δηλώσεις του επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Συνόρων, ένα ιδιωτικό αεροσκάφος με τον Γιανουκόβιτς στις θέσεις των επιβατών επιχείρησε να αναχωρήσει από το Ντόνετσκ, με προορισμό τη Ρωσία, αλλά δεν του επιτράπηκε.

Tην ίδια στιγμή, εντολή για την σύλληψη του πρώην υπουργού Εσόδων Ολεκσάντερ Κλιμένκο και του πρώην γενικού εισαγγελέα Βίκτορ Πσόνκ, έδωσε σήμερα το ουκρανικό κοινοβούλιο.
Ο Ολεχ Μαχνίτσκι που εκτελεί χρέη γενικού εισαγγελέα δήλωσε ότι "μια έρευνα έχει αρχίσει και μια ερευνητική-επιχειρησιακή ομάδα εργάζεται για τη προφυλάκιση των προσώπων αυτών προκειμένου να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη".
Ο νέος υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Αρσεν Αβάκοφ δήλωσε επίσης στο κοινοβούλιο ότι η αστυνομία συνεργάζεται με την υπηρεσία κρατικής ασφάλειας και το γραφείο του γενικού εισαγγελέα για τη διεξαγωγή έρευνας "σοβαρών εγκλημάτων κατά του ουκρανικού λαού, συμπεριλαμβανομένων αυτών που διαπράχθηκαν από πρώην αρχηγούς του κράτους".
Η προεδρική κατοικία η οποία συνήθως φρουρείται αυστηρά, είναι άδεια.  
Ο πρόεδρος ατηγορείται ότι αποπειράθηκε να επιβιβαστεί σε ένα αεροσκάφος με προορισμό τη Ρωσία, αλλά εμποδίστηκε να το πράξει και βρίσκεται τώρα στην περιοχή Ντόνετσκ. «Προσπάθησε να επιβιβαστεί σε ένα αεροπλάνο για τη Ρωσία αλλά στελέχη της υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων τον σταμάτησαν», φέρεται να δήλωσε ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, αντίπαλος του Γιανουκόβιτς, στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Υπενθυμίζεται πως ο Yanukovitch το Σάββατο κρίθηκε από το ουκρανικό κοινοβούλιο συνταγματικά ανίκανος να εκπληρώσει τα καθήκοντά του
Το κοινοβούλιο όρισε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών για την 25η Μάιου. Την πρόταση δυσπιστίας υπερψήφισαν οι 328 από τους 447 βουλευτές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση.
Οι βουλευτές σηκώθηκαν όρθιοι, άρχισαν να χειροκροτούν και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο της χώρας τους.
Την ίδια στιγμή το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών κάλεσε τους πολίτες να συνεργαστούν με την αστυνομία για να διασφαλιστεί η τάξη, τονίζοντας ότι τάσσεται υπέρ της "ταχείας αλλαγής", όπως και οι πολίτες. Και η αστυνομία δήλωσε ότι είναι "στο πλευρό του λαού" και ότι επιθυμεί "ταχείες αλλαγές" στη χώρα.
Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο καλεί τους πολίτες να "ενωθούν για την εγγύηση της ασφάλειας και τη δημιουργία μιας "ανεξάρτητης, δημοκρατικής και ευρωπαϊκής χώρας". Τονίζει ότι υπηρετεί "αποκλειστικά τον ουκρανικό λαό και συμμερίζεται πλήρως την ισχυρή του επιθυμία για ταχεία αλλαγή".

ΕΕ - Έτοιμη για την ολοκλήρωση της συμφωνίας εμπορικής σύνδεσης με την Ουκρανία
Έτοιμη για την ολοκλήρωση της συμφωνίας εμπορικής σύνδεσης με την Ουκρανία καθώς και για την παροχή βοήθειας δηλώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όμως αφού πρώτα «υπάρξει μια κυβέρνηση, η οποία θα πάρει μια δημοκρατική απόφαση».
Σε δηλώσεις της στο Sky News την Κυριακή, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Cathy Ashton, εξέφρασε την πεποίθησή της ότι οι Ουκρανοί θα υπογράψουν τη συμφωνία.
Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας είναι ένα ζήτημα που δεν σχετίζεται με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.
Η Αshton μεταβαίνει τη Δευτέρα στο Κίεβο, όπου αναμένεται να συζητήσει μέτρα για την τόνωση της οικονομίας της Ουκρανίας, ανακοίνωσε η ΕΕ.
«Η ΕΕ καλεί όλες τις πλευρές να συνεχίσουν έναν αληθινό και ανοικτό διάλογο για να καταλήξουν σε μια οριστική λύση», να «προστατεύσουν την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας» και να «εξασφαλίσουν ένα μέλλον σταθερό, δημοκρατικό και με ευημερία για όλους τους Ουκρανούς πολίτες».

Συνομιλίες και προειδοποιήσεις ΗΠΑ-Ρωσίας
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είπε στον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι την Κυριακή ότι οι αντίπαλοι του προέδρου της Ουκρανίας δεν τήρησαν τη συμφωνία για τη διευθέτηση της πολιτικής κρίσης που υπέγραψαν την Παρασκευή και κατέλαβαν την εξουσία, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ.
Στη δεύτερη επικοινωνία τους τις τελευταίες δύο ημέρες, ο Λαβρόφ είπε στον Κέρι ότι «το πιο σημαντικό πράγμα τώρα είναι να φροντίσουμε για την πλήρη εφαρμογή» της συμφωνίας για την επίτευξη της οποίας μεσολάβησαν τρεις ΥΠΕΞ κρατών μελών της ΕΕ, ανέφερε η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Η ουκρανική αντιπολίτευση παραβιάζει τη συμφωνία, έχοντας στην πράξη καταλάβει την εξουσία στο Κίεβο, αρνούμενη να αφοπλιστεί και συνεχίζοντας να βασίζεται στη βία», είπε ο Λαβρόφ στον Κέρι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.
«Η Ρωσία θα διέπραττε ένα βαρύ σφάλμα αν αποφάσιζε να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία» ανέφερε η Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα, Σούζαν Ράις, προσθέτοντας ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας, της Ευρώπης ή των ΗΠΑ η Ουκρανία να διαιρεθεί.
Η Ράις, μιλώντας στην εκπομπή "Meet the Press" του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC, έκανε την τοποθέτηση αυτή ερωτηθείσα για το σενάριο η Ρωσία να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στο ουκρανικό έδαφος για να υποστηρίξει μια κυβέρνηση φίλα προσκείμενη στη Μόσχα.
«Αυτό θα ήταν ένα βαρύ σφάλμα. Δεν είναι προς το συμφέρον της Ουκρανίας ή της Ρωσίας ή της Ευρώπης ή των Ηνωμένων Πολιτειών να βλέπουν μια χώρα να διαιρείται. Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να βλέπει τη βία να επιστρέφει και την κατάσταση να κλιμακώνεται», δήλωσε η Ράις.
«Δεν υπάρχει καμιά αντίφαση... ανάμεσα σε μια Ουκρανία που έχει μακρόχρονους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τη Ρωσία και μια μοντέρνα Ουκρανία που επιδιώκει μια στενότερη ολοκλήρωση με τη Ρωσία. Αυτά δεν είναι κατ' ανάγκη αλληλοαποκλειόμενα», είπε η Ράις σχολιάζοντας την πολιτική κρίση στην Ουκρανία.

Συμφωνία Putin-Merkel για την Ουκρανία
Η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin συμφώνησαν ότι είναι κεφαλαιώδους σημασίας η Ουκρανία να προασπίσει την «εδαφική της ακεραιότητα» και να αποκτήσει μια «λειτουργική κυβέρνηση», κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης.
«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στο γεγονός ότι η Ουκρανία πρέπει να αποκτήσει σύντομα μία κυβέρνηση που μπορεί να δράσει και ότι η εδαφική ακεραιότητά της πρέπει να διαφυλαχθεί» ανέφερε ο S. Seibert, ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, σε γραπτή ανακοίνωση.
Ανακοίνωση για την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου της Ρωσίας με την καγκελάριο της Γερμανίας εξέδωσε νωρίτερα και το Κρεμλίνο, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για την συζήτηση των δύο ηγετών για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ρωσία, ΗΠΑ και Ε.Ε. πιέζουν για δάνειο του ΔΝΤ
Να υλοποιήσει δύσκολες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ικανοποιήσει τους όρους του ΔΝΤ καλεί την Ουκρανία η Ρωσία, όπως ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Άντον Σιλουάνοφ, ενισχύοντας την αίσθηση πως η Μόσχα δεν θα συνεχίσει την παροχή βοήθειας προς Κίεβο, έπειτα από την αποπομπή του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς.
Μέχρι σήμερα η Ρωσία έχει επενδύσει 3 δισ. στο ουκρανικό χρέος, έχοντας παγώσει την παροχή περαιτέρω βοήθειας με την έναρξη της κρίση στην Ουκρανία και τις αντιρωσικές συγκεντρώσεις.
Τη στήριξη της Μεγάλης Βρετανίας στη νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί στην Ουκρανία ανακοίνωσε χθες, Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ουίλιαμ Χέιγκ.
Ο Χέιγκ ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι ήρθε σε συμφωνία με τον Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, για να πιέσουν από κοινού στη χορήγηση από το ΔΝΤ ενός οικονομικού πακέτου στην υπερχρεωμένη Ουκρανία.
H Ουκρανία πρέπει να ξεκινήσει, το συντομότερο δυνατόν, συζητήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχετικά με ένα πακέτο στήριξης, μόλις οριστεί η νέα μεταβατική κυβέρνηση, όπως πρότεινε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Jack Lew.
Ο Lew μίλησε με τον Αρσένι Γιάτσενγιουκ, μέλος της προσωρινής ηγεσίας της χώρας, καθώς επέστρεφε στην Ουάσινγκτον μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής των G20 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με την Ευρώπη και άλλους φορείς της διεθνούς κοινότητας, ήταν υπέρ της συμπλήρωσης ενός προγράμματος από το ΔΝΤ για τον μετριασμό των επιπτώσεων από τις μεταρρυθμίσεις μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, τόνισε ο αξιωματούχος.
Η διπλωματία της Ρωσίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι αποφάσισε να ανακαλέσει τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουκρανία στη Μόσχα για διαβουλεύσεις σχετικά με την «επιδεινούμενη κατάσταση» στο Κίεβο.
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης στην Ουκρανία και την ανάγκη να υπάρξει μια συνεκτική ανάλυση της κατάστασης, ελήφθη η απόφαση να ανακληθεί ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουκρανία στη Μόσχα για διαβουλεύσεις.

"Η χώρα χρειάζεται βοήθεια για να ορθοποδήσει"
Από την αρχή του χρόνου η ουκρανική γρίβνα έχει χάσει 10% της αξίας της σε σχέση με το ευρώ, τα αποθέματα της χώρας σε συνάλλαγμα συρρικνώνονται. 
Το αποτέλεσμα είναι η διόγκωση του κρατικού χρέους, αφού ένα μεγάλο τμήμα των δανείων της γίνονται σε συνάλλαγμα. «Το ενδεχόμενο κατάρρευσης είναι απολύτως ρεαλιστικό», υποστηρίζει ο Θεοχάρης Γρηγοριάδης, επισκέπτης - καθηγητής στο Ινστιτούτο Ανατολικής Ευρώπης στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. 
«Το ότι δεν έχει ήδη συμβεί, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη Ρωσία. Αυτή ήταν και η λογική του πακέτου βοήθειας που πρότεινε ο Putin στον Yanukovich».
Η οικονομική κατάρρευση ήταν και ο λόγος που ο έκπτωτος πρόεδρος αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης της χώρας του με την ΕΕ τον περασμένο Νοέμβριο στο Βίλνιους της Λιθουανίας, υπενθυμίζει ο έλληνας οικονομολόγος μιλώντας στην Deutsche Welle.
Για τον Τόμας Μπάουμαν, επικεφαλής του τμήματος Ανατολικής Ευρώπης στο Γερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο η οικονομική κατάσταση στην Ουκρανία είναι δραματική.


Το Σάββατο 22/2 το bankingnews.gr μετέδιδε:

Yulia Tymoshenko (πρώην πρωθυπουργός Ουκρανίας) - Θα μπούμε σύντομα στην ΕΕ - Η δικτατορία έπεσε στην Ουκρανία
Η Ουκρανία θα ενταχθεί στο εγγύς μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Yulia Tymoshenko εξέφρασε η Γιούλια Τιμοσένκο, μετά την απελευθέρωσή της από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν φρουρούμενη στη βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο.
"Είμαι βεβαία ότι η Ουκρανία θα γίνει ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό θα τα αλλάξει όλα", επισημαίνει από το Μαϊντάν, στο Κίεβο.
"Η δικτατορία έπεσε στην Ουκρανία", δηλώνει η Tymoshenko στην πρώτη δήλωσή της μετά την απελευθέρωσή της, σύμφωνα με τον ιστότοπο του κόμματός της.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Τιμοσένκο, πρόσθεσε ότι "η πατρίδα μας μπορεί ξανά από σήμερα να δει ήλιο και ουρανό, η δικτατορία τερματίστηκε".
Η άλλοτε ηγέτιδα της «Πορτοκαλί Επανάστασης» του 2004 και πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας είχε καταδικαστεί για κατάχρηση εξουσίας.
Εκφράζοντας τη λύπη της για τους θανάτους των διαδηλωτών στις συγκρούσεις με την αστυνομία η Tymoshenko πρόσθεσε πως πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εξασφαλιστεί πως "ούτε μια ρανίδα αίματος δεν χύθηκε μάταια".
Η Tymoshenko είχε καταδικαστεί για κατάχρηση εξουσίας το 2011 εξαιτίας μιας συμφωνίας για το φυσικό αέριο με τη Ρωσία. Οι υποστηρικτές της και δυτικές κυβερνήσεις χαρακτήριζαν τη δίκη της πολιτική.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, J. M. Barroso χαιρέτισε την απελευθέρωση της Tymoshenko και απηύθυνε μια έκκληση η δικαιοσύνη στην Ουκρανία να γίνει ανεξάρτητη
Επίσης εκπρόσωπος της Yulia Tymoshenko διεύψευσε τις σχετικές αναφορές των μέσων μαζικής ενημέρωσης περί αποφυλάκισης της.
Νωρίτερα ο ιστότοπος hromadske.tv είχε μεταδώσει ότι η ηγέτιδα της ουκρανικής αντιπολίτευσης Yulia Tymoshenko είχε απελευθερωθεί από φυλακή της Ουκρανίας.
Ωστόσο, η ίδια αφέθηκε ελεύθερη σήμερα από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν υπό φρούρηση σωφρονιστικών υπαλλήλων για το μεγαλύτερο διάστημα μετά την καταδίκη της το 2011.
Η 53χρονη πρώην πρωθυπουργός, σκληρή αντίπαλος του προέδρου Yanukovich, χαιρέτισε συγκεντρωμένους υποστηρικτές της μέσα από το αυτοκίνητο που την παρέλαβε από το νοσοκομείο στην νοτιοανατολική πόλη Χάρκοβο, όπως μετέδωσε ένας φωτοειδησεογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, J. M. Barroso χαιρέτισε την απελευθέρωση της Tymoshenko και απηύθυνε μια έκκληση η δικαιοσύνη στην Ουκρανία να γίνει ανεξάρτητη. «Χαιρετίζω την απελευθέρωση της Τιμοσένκο. Μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη είναι θεμελιώδους σημασίας για μια δημοκρατική Ουκρανία», ανέφερε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο Barroso.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής χαιρέτισε το γεγονός ότι η Ουκρανή πρώην πρωθυπουργός αφέθηκε ελεύθερη και δεσμεύθηκε να συνεργαστεί με τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και με διεθνείς οργανισμούς για να υποστηρίξει μια «ενωμένη και δημοκρατική» Ουκρανία.
«Έχουμε ταχθεί με συνέπεια υπέρ της αποκλιμάκωσης της βίας, της συνταγματικής αναθεώρησης, μιας κυβέρνησης συνασπισμού και πρόωρων εκλογών, και οι σημερινές εξελίξεις μας φέρνουν πιο κοντά στον στόχο αυτό», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.
Επαφίεται στους Ουκρανούς να «καθορίσουν το μέλλον τους», πρόσθεσε η αμερικανική προεδρία στην ανακοίνωσή της, χαιρετίζοντας παράλληλα τον «εποικοδομητικό ρόλο» που διαδραμάτισε η Ράντα, η ουκρανική βουλή, και «καλώντας να σχηματιστεί γρήγορα μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ευρεία και αποτελούμενη από τεχνοκράτες».

Οι επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας τάχθηκαν με τους διαδηλωτές κατά της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς
Οι επικεφαλής τεσσάρων υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας, περιλαμβανομένου του επικεφαλής των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών Μπερκούτ, εμφανίστηκαν ενώπιον της Βουλής νωρίτερα σήμερα και διακήρυξαν ότι δεν θα λάβουν μέρος σε μια σύγκρουση με το λαό της χώρας.
Οι αξιωματούχοι ήταν οι επικεφαλής των αλεξιπτωτιστών, της Μπερκούτ, της μονάδας ειδικών επιχειρήσεων Άλφα και της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού.
Το υπουργείο Εσωτερικών είχε ήδη καταστήσει σαφές ότι τάσσεται με τους διαδηλωτές, μετά τον διορισμό ενός νέου υπουργού προερχόμενου από τις τάξεις της αντιπολίτευσης στην ηγεσία του.

Συνέδριο φιλορωσικών ουκρανικών περιφερειών
Συνέδριο με τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών αξιωματούχων φιλορωσικών ουκρανικών περιφερειών άρχισε να διεξάγεται το μεσημέρι στο Χάρκοβο, μια βιομηχανική πόλη στην ανατολική Ουκρανία, με τη συμμετοχή βουλευτών και τοπικών αρχόντων της Ρωσίας, εν μέσω της σοβαρής πολιτικής κρίσης.
Αντικείμενο του συνεδρίου αυτού, με τη συμμετοχή σχεδόν 4.000 προσώπων, ήταν το πώς «να αποφευχθεί ένα λουτρό αίματος στις περιφέρειες», είπε ο επικεφαλής της αυτοδιοίκησης στο Χάρκοβο, ο Μιχάιλο Ντομπκίν, στην ομιλία του κατά την έναρξή των εργασιών του.
Ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος φέρεται ότι βρισκόταν στο Χάρκοβο την ώρα που διεξαγόταν το συνέδριο σύμφωνα με την σύμβουλό του Γκάνα Γκερμάν, δεν παρέστη σε αυτό.
Συμμετείχαν ωστόσο σημαίνοντες Ρώσοι κοινοβουλευτικοί, περιλαμβανομένου του προέδρου της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας, της κάτω βουλής της Ρωσίας, του Αλεξέι Πουσκόφ.
«Δεν υπάρχει ούτε ένας κόκκος αποσχιστικών τάσεων στο συνέδριο αυτό. Το κύριο μήνυμα στις παρεμβάσεις είναι "δεν θέλουμε να διαιρεθεί η χώρα"», έγραψε ο Πουσκόφ στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
Η Ουκρανία, μια χώρα 46 εκατ. κατοίκων, χωρίζεται στην ρωσόφωνη και ρωσόφιλη ανατολή και την εθνικιστική, ουκρανόφωνη δύση.
Περίπου 10.000 υποστηρικτές του προέδρου Γιανουκόβιτς συγκεντρώθηκαν πλάι στο χώρο όπου διεξαγόταν το συνέδριο κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «εργαζόμενοι στα ορυχεία Ντόνμπας εναντίον του εξτρεμισμού» και «είμαστε κατά του φασισμού». Περίπου 500 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης διαδήλωναν όχι μακριά από το χώρο αυτό.

Γαλλία -  Έκκληση για τη διατήρηση της ηρεμίας στη χώρα
Η Γαλλία χαιρετίζει την απελευθέρωση της Γιούλια Τιμόσενκο και απευθύνει έκκληση για τη διατήρηση της ηρεμίας στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα.
"Χαιρετίζουμε την απελευθέρωση της Γιούλια Τιμόσενκο. Στην έκτακτη κατάσταση που βιώνει η Ουκρανία, η Γαλλία σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους της απευθύνει έκκληση για την προάσπιση της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας όπως και για αποχή από τη βία", τονίζει με ανακοίνωσή του που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών. "Επιθυμούμε το σεβασμό του Συντάγματος, το σχηματισμό νέα κυβέρνησης και τη διοργάνωση εκλογών στις καλύτερες χρονικές προθεσμίες".
Η τύχη της Ουκρανίας, ύστερα από τρείς μήνες οξείας πολιτικής κρίσης, άλλαξε χθες στη διάρκεια μιας ημέρας ανατρεπτικών εξελίξεων με την ντε φάκτο αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την αναπάντεχη απελευθέρωση της πρώην πρωθυπουργού και ηγέτιδος της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμόσενκο, η οποία αμέσως επέστρεψε στο Κίεβο.

Βενιζέλος (ΥΠΕΞ) - Οι εξελίξεις στην Ουκρανία είναι ραγδαίες και δραματικές
Να προστατευτεί η ασφάλεια των πολιτών της Ουκρανίας και να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για δημοκρατικές λύσεις δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.
"Οι εξελίξεις στην Ουκρανία είναι ραγδαίες και δραματικές. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να διαφυλαχθεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας, να προστατευτεί η ασφάλεια των πολιτών και να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για δημοκρατικές λύσεις, συναινετικές, ευρείας αποδοχής, στις οποίες να μετέχουν όλες οι δυνάμεις της χώρας. Η χώρα αυτή είναι πολύ σημαντική για την Ευρωπαϊκή ήπειρο. Η Ουκρανία δεν πρέπει να γίνει το πεδίο μίας τυφλής γεωπολιτικής σύγκρουσης αλλά η αφορμή και το έναυσμα για μία άλλη προσέγγιση διεθνοπολιτική που είναι σύμφωνη με τις Ευρωπαϊκές αρχές αλλά που λαμβάνει υπόψη την δυναμική και των διεθνών συσχετισμών. Η Ελληνική Προεδρία συνεργάζεται πολύ στενά με την Ύπατη Εκπρόσωπο, την κ. Cathy Ashton, που ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, είμαστε στη διάθεσή της και θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες τη στιγμή που πρέπει, γιατί έχουμε διαμορφώσει τις προϋποθέσεις της αξιοπιστίας μας, σε σχέση με όλους τους εταίρους. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί πρέπει, ταυτόχρονα με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες, να έχουμε στο μυαλό μας και τις δικές μας Εθνικές προτεραιότητες, που είναι απολύτως συμβατές με τις ευρύτερες Ευρωπαϊκές και Δυτικές", κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας δήλωσε ότι υπάρχουν «δυνάμεις» που αμφισβητούν την ουκρανική εδαφική ακεραιότητα
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Donald Tusk εκτίμησε σήμερα ότι υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, χωρίς να διευκρινίσει σε τι αναφέρεται.
«Δεν το λέω αυτό για να φοβίσω κανέναν, αλλά είναι εμφανές ξεκάθαρα ότι υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες επιθυμούν να θέσουν εν αμφιβόλω την (εδαφική) ακεραιότητα της Ουκρανίας», είπε ο επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης μιλώντας στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό TVN24.
«Πρέπει να ειπωθεί με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο ότι το σενάριο αυτό δεν μπορεί να προβλεφθεί, αλλά οι απειλές είναι αληθινές», πρόσθεσε.
«Θα έλθει ο καιρός ο κόσμος να μάθει με πολύ σαφή τρόπο ποιοι ενήργησαν, και γιατί, για να αποδυναμώσουν και να αποσυνθέσουν την Ουκρανία», συνέχισε, υπογραμμίζοντας πως το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να διατηρηθεί η ειρήνη στη χώρα, που χαρακτήρισε πολύ εύθραυστη.
«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η κατάσταση είναι ακόμη δυναμική και από οικονομική άποψη. Οι δυσκολίες μόλις αρχίζουν», επισήμανε ο Tusk.
Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ψήφισε σήμερα να απελευθερωθεί η Tymosenko, να προκηρυχθούν προεδρικές εκλογές τον Μάιο και απέπεμψε de facto τον πρόεδρο Yanukovich, που αρνείται να παραιτηθεί καταγγέλλοντας ένα πραξικόπημα.

Steinmeier (Γερμανός υπουργός Εξωτερικών) - Να σεβαστούν όλες οι πλευρές το σχέδιο εξόδου από την κρίση
Τόσο την κυβέρνηση όσο και την αντιπολίτευση της Ουκρανίας κάλεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Frank-Walter Steinmeier να σεβαστούν τη συμφωνία εξόδου από την κρίση, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο.
«Εξαρτάται πλέον από τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα- τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και από την πλευρά της αντιπολίτευσης, να σεβαστούν τους όρους αυτής της συμφωνίας και να αρχίσουν να χτίζουν μια σχέση εμπιστοσύνης».
«Η κατάσταση παραμένει άκρως εύθραυστη» υπογράμμισε ο Steinmeier για τον οποίο προτεραιότητα αποτελεί «σε πρώτο στάδιο να διεξαχθούν οι συνομιλίες για το σχηματισμό μιας προσωρινής κυβέρνησης α

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης