Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Credit Suisse, Deutsche Bank: Τα τρία σενάρια που περιμένουμε από τις Συνόδους Κορυφής – Πως πρέπει να κινηθούν οι επενδυτές

Credit Suisse, Deutsche Bank: Τα τρία σενάρια που περιμένουμε από τις Συνόδους Κορυφής – Πως πρέπει να κινηθούν οι επενδυτές
(upd2)Τρία είναι τα σενάρια που αναμένονται να εξεταστούν για τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, σύμφωνα με σημερινή έκθεση της Credit Suisse με τίτλο «EFSF scenario analysis» (ανάλυση σεναρίων για το EFSF), η οποία δημοσιοποιήθηκε και με αφορμή της αυριανής προπαρασκευαστικής Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.
Σύμφωνα με την Credit Suisse τρία είναι τα ενδεχόμενα πάνω στα οποία μπορεί να αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι, και τα οποία αναμένει και η αγορά:
-Το κεντρικό σενάριο το οποίο είναι και το πιο πιθανό να συμβεί. Αύξηση του πραγματικού διατιθέμενου ποσού του EFSF στα 440 δις. ευρώ και επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας, κατά το πρότυπο των δανείων της Ιρλανδίας. Εάν ακολουθηθεί αυτό το σενάριο, τότε τα «ανταλλάγματα» των μεγάλων χωρών της ευρωζώνης θα είναι η ψήφιση του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας με τους όρους της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, του κοινού επιχειρηματικού φορολογικού συντελεστή και της κατάργησης της τιμαρισθμικής μισθολογικής προσαρμογής.
-Το διευρυμένο σενάριο. Σ’ αυτήν την περίπτωση το EFSF θα έχει μεγαλύτερα κεφάλαια στη διάθεση του, οι όροι των δανείων της Ιρλανδίας, της Ελλάδας, και πιθανόν της Πορτογαλίας να γίνουν πιο ευνοϊκοί, και να δοθεί η δυνατότητα στο EFSF να αγοράζει κρατικά ομόλογα. Και στο δεύτερο σενάριο θα υπάρξουν πιέσεις για ψήφιση του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας, αν και μάλλον θα υπάρχει η δυνατότητα οριακών αποκλίσεων.
-Το συντηρητικό σενάριο. Καμία αλλαγή στους όρους λειτουργίας του EFSF, καμία αύξηση των εγγυήσεων που διατίθενται από τα κράτη μέλη και απαγόρευση αγοράς ομολόγων. Σε μία τέτοια περίπτωση η διαδικασία σύγκλισης των ευρωπαϊκών οικονομιών θα «παγώσει».
Εάν συμβούν τα δύο πρώτα σενάρια, η Credit Suisse συστήνει στους επενδυτές να πουλήσουν 10ετή γερμανικά ομόλογα και να αγοράσουν 10ετή ισπανικά. Παράλληλα να παραμείνουν long στο ευρώ έναντι του δολαρίου και του γιεν. Εάν όμως, δεν υπάρξει καμία εξέλιξη, και ακολουθηθεί το τρίτο σενάριο, τότε συστήνεται στους επενδυτές να αγοράσουν γερμανικά ομόλογα μεσο – βραχυπρόθεσμης διάρκειας, και να πουλήσουν 10ετή ισπανικά ομόλογα. Παράλληλα να παραμείνουν short στο ευρώ τόσο έναντι του δολαρίου όσο και της στερλίνας.

Deutsche Bank: Η Ευρώπη ενόψει του Μαραθωνίου των Συνόδων Κορυφής

Στην έκβαση των κρίσιμων Συνόδων Κορυφής του Μαρτίου εστιάζει σε έκθεσή της με ημερομηνία 9 Μαρτίου και τίτλο «Between treaty amendment and package deals: Europe ahead of the March summit (Μεταξύ της βελτίωσης της Ευρωπαϊκής Συνθήκης και των πακέτων διάσωσης: Η Ευρώπη μπροστά στο Μαραθώνιο των Συνόδων Κορυφής)» και η Deutsche Bank.
Οι αναλυτές του οίκου επισημάνουν την ανάγκη οι Ευρωπαίοι ηγέτες να καταλήξουν σε συμφωνία για τη βελτίωση της ευρωπαϊκής συνθήκης, προκειμένου να συσταθεί ο μόνιμος μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων στην Ευρωζώνη, μιας και οι υφιστάμενοι κανόνες της συνθήκης δεν το επιτρέπουν. Όταν αυτό συμβεί, επισημαίνει η Deutsche Bank, ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία περισσότερων «πακέτων διάσωσης» των ευρωπαϊκών χωρών που τα έχουν ανάγκη.
Ποια είναι ωστόσο τα τρία σενάρια που θεωρεί πιο πιθανά για την επόμενη μέρα της Ευρωζώνης η Deutsche Bank, ενόψει των Συνόδων Κορυφής;
1) Τροποποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ώστε να αποτελεί μέρος του υπάρχοντος μηχανισμού στήριξης.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι ο οίκος κάνει ειδική αναφορά στα τρία μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι έως τώρα, αναφορικά με τον καθορισμό των όρων και της λειτουργίας του EFSF.
- Αύξηση της δανειακής δυνατότητας του EFSF στα 440 δις. ευρώ. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν τροποποιηθούν οι βασικές δομές της ΕΕ, μέσω αλλαγών στην παροχή εγγυήσεων από τις χώρες της ΕΕ με αξιολόγηση ΑΑΑ, ή μέσω ομολόγων που θα τροφοδοτούν την οικονομική στήριξη, ή μέσω μόνιμων αποθεμάτων ρευστότητας, ή, τέλος, μέσω πρόσθετων δανείων.
- Διεύρυνση του σκοπού δράσης του EFSF. Ο οίκος στέκεται στη συζήτηση που έχι ξεκινήσει και αφορά στο αν το EFSF πρέπει να αγοράζει κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, σε μια προσπάθεια να «ανακουφιστεί» και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.  
- Ευνοϊκότερα επιτόκια δανεισμού για τις υπερχρεωμένες χώρες. Ο οίκος κάνει ειδική αναφορά στην ευρύτερη συζήτηση που έχει ξεκινήσει και αφορά στο αν είναι απαραίτητο για τις χώρες της Ευρωζώνης που έχουν λάβει οικονομική βοήθεια, να μειωθούν τα επιτόκια των δανείων τους. Όπως σχολιάζει η Deutsche Bank, η μείωση των επιτοκίων των δανείων δεν είναι βέβαιο ότι θα δώσει κίνητρο και σε άλλες χώρες να προσφύγουν στο μηχανισμό, καθώς η κίνηση αυτή αφορά περισσότερο μια πολιτική απόφαση της στιγμής, παρά μια απόφαση βασιζόμενη στις οικονομικές προοπτικές της χώρας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
2) Επέκταση του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης (ESM), ώστε να αποτελέσει έναν επιτυχή διάδοχο του EFSF.
Για την ώρα αυτό το ποσό των 500 δις ευρώ μοιάζει επαρκές και αποτελεσματικό, σχολιάζουν οι αναλυτές του οίκου, τονίζοντας παράλληλα ότι η παροχή βοήθειας μέσω ρευστότητας αφορά στο πρώτο στάδιο της στήριξης, με το δεύτερο στάδιο να περιλαμβάνει τους ιδιώτες πιστωτές (και επομένως και το ενδεχόμενο ενός haircut). Να σημειωθεί εδώ ότι η Deutsche Bank δεν θεωρεί πιθανό οι Σύνοδοι του Μαρτίου να καταλήξουν σε συμφωνία για τον πλήρη καθορισμό της μορφής του ESM.
3) Οικονομική διακυβέρνηση
Η ανάγκη για οικονομική διακυβέρνηση εντός της Ευρωζώνης θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος των συνολικών συζητήσεων.
Η Deutsche Bank εκτιμά ότι υπάρχει θέληση μεταξύ των Ευρωπαίων για συμφωνία, ωστόσο ακόμη εντοπίζονται αρκετές διαφορετικές απόψεις, η σύγκλιση των οποίων είναι απαραίτητη.

Bloomberg: Κοντά σε συμφωνία για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας η ΕΕ


Οι χώρες της ΕΕ βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την τελική διατύπωση του "συμφώνου ανταγωνιστικότητας", το οποίο θα συζητηθεί στην αυριανή σύνοδο των 17 ηγετών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους της γαλλικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σύμφωνο περιλαμβάνει κεφάλαια για την εργασία, την ανταγωνιστικότητα, τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και τη σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών συστημάτων, ενώ θέτει κυρίως γενικούς αντί συγκεκριμένους στόχους, δίνοντας την ευχέρεια στις ίδιες τις χώρες πώς να τους πετύχουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης