Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης στα «δύσκολα» η Lazard

Σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης στα «δύσκολα» η Lazard
Ως εξειδικευμένη συμβουλευτική εταιρεία για πολύ ακραίες προκλήσεις παρουσιάζεται η λίαν προσφάτως πρωταγωνίστρια της ελληνικής κρίσης, Lazard. ..
Η «βόμβα» που έσκασε χτες για την εμπλοκή του οίκου στη διαχείριση του χρέους, μετά από αίτηση της ελληνικής κυβέρνησης, έκανε τους πάντες να αναρωτιούνται γιατί μετά από την τελική συμφωνία της Ελλάδας για την ενεργοποίηση του μηχανισμού, αναδεικνύεται αυτή η εξέλιξη. Και ενώ από τη μεριά του Υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου η αίτηση αυτή διαψεύστηκε, η επενδυτική Τράπεζα των αδελφών Lazard του Παρισιού, (Lazard Brothers Bank, που ανήκει στο σύστημα Rothchild), επιβεβαίωσε ότι κλήθηκε να παράσχει τις υπηρεσίες της στην ελληνική κυβέρνηση.
Η αμερικανικών συμφερόντων Lazard ασχολείται αυτή τη στιγμή με περισσότερες από 70 συμφωνίες που αφορούν την αναδιάρθρωση χρέους σε πάνω από 20 επιχειρηματικούς κλάδους παγκοσμίως, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της τράπεζας. Πρόσφατα παρείχε σχετικές συμβουλές στην Αργεντινή, το Εκουαδόρ και την Ακτή Ελεφαντοστού, αναφορικά με τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους τους, ενώ κύκλοι του ΔΝΤ αναφέρουν ότι έχει εμπλακεί και στην περίπτωση της Ουγγαρίας η οποία βρίσκεται υπό την εποπτεία του Ταμείου. Ανάμεσα στους εταιρικούς της πελάτες βρίσκεται και η DaimlerChrysler, η Lockheed Martin και η Northrop Grumman, καθώς και οι Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και της Γερμανίας.
Με γραφεία που εκτείνονται σε ολόκληρο το δυτικό κόσμο, η Lazard θεωρείται ως ένας από τους πρώτους μετόχους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ενώ έχει αναλάβει το συμβουλευτικό μέρος της αναδιάρθρωσης χρέους εταιρειών και κρατών, συνολικού ύψους 300 δισ. δολαρίων. Μάλιστα, έχει αναλάβει πάνω από 1.000 συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών. Τα καθαρά κέρδη της το πρώτο τρίμηνο του έτους έφτασαν τα 61,4 εκατ. δολάρια.
Η Lazard δεν είναι τελείως άγνωστη στα ελληνικά δρώμενα, αφού της έχουν ανατεθεί καθήκοντα ανεξάρτητου εκτιμητή για τις προτάσεις της Γερμανικής πλευράς ως προς τον μελλοντικό βασικό ή αποκλειστικό μέτοχο των Ναυπηγείων, από το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μετά την επιτυχή της εμπλοκή στην περίπτωση της ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Η Lazard ήταν ανάμεσα και στην ομάδα συμβούλων της κυβέρνησης αναφορικά με την πώληση στοιχείων ενεργητικού του πτητικού έργου και της τεχνικής βάσης της Ολυμπιακής στη MIG.
Η παρουσία της Lazard δεν σταματά το 2009, αλλά είναι ακόμη πιο παλιά, αφού το 2008, όταν η On Telecoms βρισκόταν στην αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, είχε αναθέσει στη Lazard να της βρει στρατηγικό επενδυτή.

Analyst

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης