Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το σχέδιο μετεξέλιξης της Εθνικής-Eurobank – Η ΕΤΕ θα αναλάβει retail και corporate banking και η Eurobank όλες τις investment δραστηριότητες με πιθανή μετατροπή σε θυγατρική στο πλαίσιο διαχωρισμού του ομίλου – Εκτός 2400 εργαζόμενοι

Το σχέδιο μετεξέλιξης της Εθνικής-Eurobank – Η ΕΤΕ θα αναλάβει retail και corporate banking και η Eurobank όλες τις investment δραστηριότητες με πιθανή μετατροπή σε θυγατρική στο πλαίσιο διαχωρισμού του ομίλου – Εκτός 2400 εργαζόμενοι
Ένα ευρύτερο σχέδιο μετεξέλιξης του σχήματος Εθνικής – Eurobank έχει εκπονηθεί με βάση ορισμένες πληροφορίες το οποίο θα έχει 4 φάσεις.
Στην πρώτη φάση ολοκληρώνεται η διαδικασία ενοποίησης αρχικώς η νομική και ξεκινάει η λειτουργική ενοποίηση.  

Στην δεύτερη φάση η Εθνική θα αναλάβει όλες τις core τραπεζικές δραστηριότητες δηλαδή retail, corporate και θυγατρικές στο εξωτερικό.
Στην τρίτη φάση η Eurobank είτε με την μορφή της θυγατρικής στο πλαίσιο του διαχωρισμού των δραστηριοτήτων που επιβάλλει και η ΕΕ αλλά και οι θεσμικές αρχές είτε με κάποια άλλη μορφή θα αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονα του ομίλου στον οποίο θα υπαχθούν, investment banking, treasury, αμοιβαία κεφάλαια, private banking.
Στην τέταρτη φάση θα έχει πλήρως ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης και αξιοποίησης στελεχών και εργαζομένων.
Με βάση ορισμένες πηγές στο τέλος αυτών των διαδικασιών το σχήμα Εθνικής-Eurobank θα διαθέτει 2.400 λιγότερους εργαζομένους και περίπου 180 λιγότερα καταστήματα.
Αν και ουδείς ακόμη θα επιβεβαιώσει «τόσο λεπτές και ευαίσθητες πληροφορίες» ωστόσο μια μείωση προσωπικού περίπου 2.400 εργαζομένων σε βάθος χρόνου θα πρέπει να θεωρείται αναμενόμενη.
Ως προς την αξιοποίηση του μέσου management μεταξύ των δύο τραπεζών είναι γεγονός ότι σε ορισμένους νευραλγικούς τομείς η Εθνική έχει ικανά στελέχη και σε άλλους τομείς η Eurobank.
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι πολλά στελέχη της Eurobank στο μέσο management θα αξιοποιηθούν στο νέο σχήμα ωστόσο θα αναβαθμιστούν και ισχυροποιηθούν στελέχη της Εθνικής που θα αναλάβουν τις core banking δραστηριότητες του ομίλου.
Τα στελέχη σε top επίπεδο της Eurobank, όπως έχει ήδη αναφερθεί, μέχρι τώρα τουλάχιστον, δεν βρίσκονται στην λίστα αξιοποίησης και όπως έχουμε πλειστάκις φορές αναφέρει αυτό είναι λάθος.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το www.bankingnews.gr με την θέση που έλαβε από την πρώτη στιγμή ότι το deal Εθνικής – Eurobank για να είναι επιτυχημένο πρέπει να αξιοποιηθούν όλοι δεν έτυχε ευνοϊκής μεταχείρισης από την διοίκηση της Εθνικής τράπεζας.
Δεν ήμασταν ποτέ κατά του deal αλλά κατά της πρακτικής των διαχωρισμών και των προειλημμένων αποφάσεων.
Ωστόσο πρέπει να αναφέρουμε ότι το management της Eurobank σε επίπεδο κορυφής, ο πρώτος που το απαξίωσε ήταν ο Λάτσης ο βασικός μέτοχος του ομίλου όταν χρησιμοποίησε για τις διαπραγματεύσεις με την Εθνική, τον Τ. Χριστοδούλου τον πρόεδρο του ομίλου Eurobank και τον Ν. Νανόπουλο διευθύνοντα σύμβουλο, ερήμην της υπόλοιπης διοίκησης.
Τα στελέχη της Eurobank αισθάνονται περισσότερο προδομένα από την στάση του βασικού τους μετόχου και ίσως λιγότερο από την στάση της διοίκησης της Εθνικής και της προσωπικής ατζέντας που χρησιμοποιεί σε ορισμένους τομείς.
Επίσης πρέπει να δώσουμε μια απάντηση ως bankingnews.gr σε στελέχη της Εθνικής τράπεζας που θεωρούν ότι η κριτική που ασκούμαι απαξιώνει τους ίδιους και την τράπεζα.
Οι ικανότητες και η πορεία πολλών στελεχών και πλειάδας εργαζομένων στην Εθνική ούτε αμφισβητήθηκαν, ούτε αμφισβητούνται.
Ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει το έργο της πλειοψηφίας των ικανών εργαζομένων και στελεχών της Εθνικής.
Η κριτική μας εστιάζεται στις επιλογές της διοίκησης ειδικά στο θέμα της αξιοποίησης στελεχών και των 2 τραπεζών.
Εθνική και Eurobank διαθέτουν ικανότατα στελέχη και ικανότατους εργαζόμενους και όλοι αυτοί πρέπει  να αξιοποιηθούν, χωρίς διαχωρισμούς.

Το μεγάλο σχέδιο

Η διαδικασία νομικής και λειτουργικής ενοποίησης θα προχωρήσει.
Πολλά στελέχη της Eurobank θα ήθελαν να μην προχωρήσει το deal, να καταρρεύσει και η κάθε τράπεζα να ακολουθήσει διαφορετική πορεία.
Ωστόσο αξίζει να αναφερθεί ότι το deal είναι μονόδρομος άπαξ και ο βασικός μέτοχος της Eurobank η οικογένεια Λάτση παρέδωσε και αποχώρησε.
Εφόσον η διαδικασία προχωρήσει και ολοκληρωθεί και η δημόσια πρόταση η οποία εκ των πραγμάτων θα υιοθετηθεί από την πλειοψηφία των μετόχων ως μη έχοντες άλλη εναλλακτική λύση η τωρινή Εθνική θα μπορούσε να απορροφήσει  όλες τις core banking δραστηριότητες των δύο τραπεζών, δηλαδή retail, corporate και θυγατρικές στο εξωτερικό.
Η Eurobank θα μπορούσε να αναλάβει όλες τις επενδυτικές δραστηριότητες.
Στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει μια ευρύτερη συζήτηση για τον διαχωρισμό των core banking δραστηριοτήτων από το investment και ένας τέτοιος διαχωρισμός θα μπορούσε να υπάρξει και στο σχήμα Εθνικής – Eurobank.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι έχει εξεταστεί και δεν έχει οριστικοποιηθεί ένα τέτοιο εναλλακτικό σχέδιο γιατί στο τραπέζι υπάρχει και άλλη πρόταση, όλες οι δραστηριότητες της Eurobank να ενσωματωθούν – κατά δραστηριότητα – στην Εθνική και σε επόμενη φάση να υπάρξει διαχωρισμός δραστηριοτήτων αν αποδειχθεί κυρίαρχη τάση και στην Ευρώπη.
Ενώ ακόμη οι βασικές στρατηγικές δεν έχουν αποσαφηνιστεί, ωστόσο η μείωση προσωπικού και μείωση υποκαταστημάτων θα πρέπει να θεωρούνται μονόδρομος ότι θα υλοποιηθούν προς το τέλος του 2013 για να κορυφωθούν  το 2014.
Το 2014 θα καταγραφεί η μεγαλύτερη μείωση προσωπικού στο ελληνικό banking και για το θέμα αυτό να προετοιμαστούν όλοι οι τραπεζοϋπάλληλοι.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης