Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Αν η ύφεση το 2013 ξεπεράσει το 7% στην Ελλάδα όπως εκτιμάται τότε τα 50 δισ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα είναι επαρκή – Θα χρειαστούν επιπρόσθετα 10 δισ ανεβάζοντας την κεφαλαιακή ανάγκη στα 60 δισ λόγω NPLs

Αν η ύφεση το 2013 ξεπεράσει το 7% στην Ελλάδα όπως εκτιμάται  τότε τα 50 δισ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα είναι επαρκή – Θα χρειαστούν επιπρόσθετα 10 δισ ανεβάζοντας την κεφαλαιακή ανάγκη στα 60  δισ λόγω NPLs
(upd2)Άκρως ανησυχητικές εκτιμήσεις διατυπώνουν επιφανείς έλληνες οικονομολόγοι αλλά και τραπεζίτες υποστηρίζοντας ότι αν η ύφεση στην ελληνική οικονομία φθάσει το 7% το 2013 όπως και αναμένεται τότε τα 50 δις ευρώ δεν θα είναι επαρκή.
Πρώτη φορά, ανεπίσημα ακόμη, αναφέρεται ότι ίσως τα 50 δις ευρώ να μην φθάσουν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα χρειαστούν ακόμη 10 δισ ευρώ δηλαδή θα φθάσει η συνολική κεφαλαιακή απαίτηση τα 60 δις ευρώ.
Ήδη η πρώην υφυπουργός οικονομικών Λ Κατσέλη μας έχει δηλώσει ότι η ύφεση το 2013 θα φθάσει στην Ελλάδα στο 7% με 7,5%.
Ο Γκ. Χαρδούβελης εκ των βασικών συνεργατών της κυβέρνησης Παπαδήμου και οικονομικός σύμβουλος στην Eurobank έχει διατυπώσει τον προβληματισμό του για την ύφεση του 2013 και εμμέσως πλην σαφώς εκτιμά για πάνω από 7%.
Ο Πέτρος Δούκας ο πρώην υφυπουργός οικονομικών επίσης εκτιμά ότι η ύφεση θα είναι κοντά στο 7% για το 2013.
Η Citigroup επίσης προβλέπει ότι η ύφεση στην Ελλάδα το 2013 θα είναι πάνω από 7% περίπου 7,5%.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα φθάσει στο 7% με 7,5% που σημαίνει σωρευτικά 30% από την αρχή της ελληνικής οικονομικής κρίσης δηλαδή θα μειωθεί το ΑΕΠ της χώρας κατά 30% η μεγαλύτερη μείωση πλούτου στην χώρα.
Αποτελεί αρνητικό ιστορικό ρεκόρ.
Η ύφεση, οξύνει τα προβλήματα ρευστότητας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και κατ΄ επέκταση στα προβληματικά δάνεια.
Τραπεζικά στελέχη υποστηρίζουν ότι με τους ρυθμούς που εκτυλίσσονται τα προβληματικά δάνεια τα 10-11 δις ευρώ που αναφέρονται στην Blackrock είναι τελείως εκτός της τρέχουσας δυσμενούς πραγματικότητας.
Η αύξηση των NPLs θα δαπανήσει σημαντικό μέρος των κεφαλαίων που θα λάβουν οι τράπεζες από το ΤΧΣ και εγείρεται το θέμα θα χρειαστούν και νέα κεφάλαια;
Τραπεζίτες θεωρούν ότι τα 50 δις ευρώ μπορεί να μην φθάσουν και προς το φθινόπωρο του 2013 ίσως και νωρίτερα να διαπιστωθεί ότι θα χρειαστούν 60 δις ευρώ δηλαδή επιπλέον 10 δις ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή είναι άκρως δυσμενής γιατί θα αποδείξει ότι η μεγάλη η ιστορική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα είναι η τελευταία αλλά η προτελευταία.
Τα προβληματικά δάνεια δεν έχουν κορυφώσει.
Εμφανίζονται στο σύστημα 50 δις ευρώ αλλά μάλλον θα ξεπεράσουν τα 65 δις ευρώ.
Ως εκ τούτου ο κύκλος της ανακεφαλαιοποίησης δεν θα τελειώσει τον Μάιο που θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι αμκ αλλά μετά από λίγο καιρό θα ανοίξει νέος κύκλος ανακεφαλαιοποίησης.
Οι εκτιμήσεις είναι δυσμενείς και χρήζουν μεγάλης προσοχής.
Ότι παρουσιάζεται μήνες πριν θεωρείται ουτοπικό αλλά στο τέλος εξελίσσεται και μετατρέπεται σε οδυνηρή πραγματικότητα.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης