Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο Λάτσης παρέδωσε άνευ όρων την Eurobank στην Εθνική - Η πρόταση εξαγοράς με σχέση ανταλλαγής 58 μετοχές ΕΤΕ προς 100 μετοχές Eurobank - Μόλις στο 25% του νέου σχήματος η Eurobank - Στον έλεγχο της ΕΤΕ η διοίκηση - Eurobank: Θα εξετάσει την πρόταση

Ο Λάτσης παρέδωσε άνευ όρων την Eurobank στην Εθνική - Η πρόταση εξαγοράς με σχέση ανταλλαγής 58 μετοχές ΕΤΕ προς 100 μετοχές Eurobank - Μόλις στο 25% του νέου σχήματος η Eurobank - Στον έλεγχο της ΕΤΕ η διοίκηση - Eurobank: Θα εξετάσει την πρόταση
(upd15)Προαιρετική δημόσια πρόταση για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Eurobank με σχέση ανταλλαγής 58 μετοχές ΕΤΕ έναντι 100 μετοχών Eurobank υπέβαλε σήμερα η Εθνική Τράπεζα.
Η Εθνική Τράπεζα προσφέρει ως αντάλλαγμα νέες κοινές ονομαστικές μετοχές με νέα ονομαστική αξία 1 ευρώ ανά μετοχή, με σχέση 58 νέες μετοχές, έναντι κάθε 100 μετοχών της Eurobank.
Εφόσον επιτευχθεί η απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Eurobank, οι νυν μέτοχοι της ΕΤΕ και οι νυν μέτοχοι της Eurobank θα εκπροσωπούνται στο νέο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ κατά 75% και 25% αντίστοιχα.
Το όνομα του νέου τραπεζικού σχήματος θα είναι Όμιλος ΕΤΕ.
Το διοικητικό σχήμα ευνοεί ξεκάθαρα την Εθνική όπου η διοίκηση παραμένει ενώ θα αξιοποιηθούν και τα στελέχη της Eurobank....
Οι συνέργειες που θα προκύψουν από το 2015 θα κυμαίνονται μεταξύ 570 και 630 εκατ ευρώ.
Τα πρώτα συμπεράσματα που εξάγονται είναι ότι ο Λάτσης παρέδωσε την Eurobank στην Εθνική τράπεζα.
Η σχέση ανταλλαγής, το διοικητικό σχήμα, το όνομα και γενικώς το βάρος κάθε τράπεζας στο νέο σχήμα υποδηλώνουν ότι η Eurobank παραδώθηκε.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΤΕ


Εφόσον επιτευχθεί η απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Eurobank, οι νυν μέτοχοι της ΕΤΕ και οι νυν μέτοχοι της Eurobank θα εκπροσωπούνται στο νέο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ κατά 75% και 25% αντίστοιχα.
Η κεφαλαιοποίηση της ΕΤΕ με βάση την τιμή κλεισίματος της μετοχής την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012, ανέρχεται σε 1,922 εκατ. ευρώ και αντίστοιχα της Eurobank ανέρχεται σε 603 εκατ. ευρώ.
Η ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης τελεί υπό την αίρεση σειράς εποπτικών και εταιρικών εγκρίσεων, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΤΕ.
Μέτοχοι της Eurobank, που εκπροσωπούν συνολικά ποσοστό 43,6% του μετοχικού κεφαλαίου, έχουν δεσμευτεί να προσφέρουν τις μετοχές τους στη Δημόσια Πρόταση.
Μετά την Ολοκλήρωση της Δημόσιας Πρότασης, ο Προτείνων προτίθεται να προβεί σε συγχώνευση με την Eurobank (η «Συγχώνευση»).
Η ΕΤΕ θεωρεί πως η Δημόσια Πρόταση προσφέρει πλεονεκτήματα στρατηγικής σημασίας καθώς ο ενιαίος φορέας αναμένεται:
- να δημιουργήσει έναν διευρυμένο τραπεζικό όμιλο με μεγαλύτερη σταθερότητα και βιωσιμότητα, ο οποίος θα συμβάλει στη χρηματοδότηση της ανάκαμψης της Ελληνικής  οικονομίας   και  να   βοηθήσει   στην  αποκατάσταση   του   κλίματος εμπιστοσύνης στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα,
- στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, η δυνατότητα συνδυασμού προϊόντων, δικτύων διάθεσης και ισολογισμών θα επιτρέψει στον νέο τραπεζικό όμιλο να ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες των πελατών σε όλη την περιφέρεια.
- να επιτύχει υψηλό βαθμό συνεργειών και δημιουργία αξίας μέσω ενός αξιόπιστου σχεδίου ενοποίησης, το οποίο θα συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία και από τα δύο ιδρύματα, και
- να προσφέρει σημαντικά βελτιωμένες δυνατότητες ανεξαρτητοποίησης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατά τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Γεώργιος Ζανιάς, Πρόεδρος της ΕΤΕ επεσήμανε:
« Η Δημόσια Πρόταση που ανακοινώθηκε σήμερα, στοχεύει στη δημιουργία ενός διευρυμένου τραπεζικού ομίλου στην Ελλάδα που θα διαδραματίσει τον καίριο ρόλο του πυλώνα σταθεροποίησης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και θα παράσχει την απαραίτητη χρηματοδότηση που θα στηρίξει την Ελληνική οικονομική ανάκαμψη.»

Ο κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ
σημείωσε:
«Με την παρούσα Δημόσια Πρόταση, η ΕΤΕ επιταχύνει την τάση ενοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, δημιουργώντας ένα μακροπρόθεσμα βιώσιμο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ικανό να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που βιώνει η Ελλάδα και ταυτόχρονα να δημιουργήσει ευκαιρίες για τους μετόχους και των δύο τραπεζών. Η στήριξη μεγάλης μερίδας μετόχων της Eurobank ισχυροποιεί τη Δημόσια Πρόταση. Είμαστε πεπεισμένοι ότι και το Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank θα αναγνωρίσει την αξία που δημιουργεί η Δημόσια Πρότασή μας και θα προτείνει τη συναλλαγή στους μετόχους της Eurobank. Καλωσορίζουμε στην Εθνική Τράπεζα την διακεκριμένη διοίκηση και το προσωπικό της Eurobank και προσδοκούμε τη σημαντική τους συνεισφορά για ένα επιτυχημένο κοινό μέλλον».

Ο Ενιαίος Όµιλος

Η επωνυµία του ενιαίου οµίλου θα είναι Όµιλος ΕΤΕ. Ο διευρυµένος όµιλος ΕΤΕ, µε βάση τις ενδιάµεσες οικονοµικές καταστάσεις των ΕΤΕ και Eurobank για τη περίοδο που έληξε 31 Μαρτίου 2012, θα είχε συνολικό ενεργητικό 177,7 δισ., δάνεια προς πελάτες 109,7 δις. και καταθέσεις 87,9 δισ.
Ο ενιαίος τραπεζικός όµιλος θα επωφεληθεί από ένα ισχυρό δίκτυο διανοµής µέσω 925 υποκαταστηµάτων σε όλη την Ελλάδα καθώς και από την βελτιωµένη παρουσία στη ΝΑ Ευρώπη µε ισχυρές θέσεις σε βασικές περιφερειακές αγορές όπως η Τουρκία, η Ρουµανία, η Βουλγαρία και η Σερβία.
Στη Ν.Α. Ευρώπη, το συνδυασµένο εύρος προιόντων, δικτύου καταστηµάτων και ενεργητικού θα επιτρέψει στο νέο Τραπεζικό Όµιλο τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πελατειακών αναγκών στην ευρύτερη περιοχή

Δυναµικό Συνεργειών
Εκτιµάται ότι ο ενιαίος όµιλος θα πετυχαίνει ετήσιες συνέργειες προ φόρων της τάξης των €570 - 630 εκατ. από το τέλος του 2015.
- Οι βασικές πηγές συνεργειών περιλαµβάνουν:
- Τον συνδυασµό του εγχώριου και περιφερειακού δικτύου των δύο τραπεζών,
- Την ενοποίηση υποδοµών, συστηµάτων και κεντρικών εργασιών,
- Τη µείωση γενικών και διαχειριστικών εξόδων, τόσο εγχώρια όσο και διεθνώς,
- Τη βελτιστοποίηση της συλλογής καταθέσεων και της χρηµατοδοτικής στρατηγικής του ενιαίου οµίλου, και
- Την αύξηση του ποσοστού συναλλαγών µε τους υπάρχοντες πελάτες µέσω της διευρυµένης γκάµας προϊόντων και χρηµατοοικονοµική ευρωστία του ενιαίου οµίλου
Ο ενιαίος όµιλος σκοπεύει να διαχειριστεί το χρόνο υλοποίησης της διαδικασίας ενοποίησης µε ευέλικτο τρόπο µε στόχο να ελαχιστοποιήσει όσο το δυνατόν τυχόν κοινωνικές επιπτώσεις στους υπαλλήλους και των δύο τραπεζών λαµβάνοντας υπόψη και τις παρούσες συνθήκες

Διοικητικό συµβούλιο και διοίκηση
Οι κ.κ. Γεώργιος Ζανιάς και Αλέξανδρος Τουρκολιάς θα παραµείνουν ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύµβουλος αντίστοιχα στον νέο Όµιλο της ΕΤΕ. Στον κ. Ευθύµιο Ν. Χριστοδούλου θα ανατεθεί ο ρόλος του Προέδρου της υπό σύσταση Συµβουλευτικής Επιτροπής της ΕΤΕ.
Η πρόθεση για τις υπόλοιπες θέσεις του Διοικητικού Συµβουλίου είναι να κατανεµηθούν κατά τρόπο ανάλογο ανάµεσα στις δύο τράπεζες Η επιλογή της Εκτελεστικής Επιτροπής καθώς και των άλλων υψηλόβαθµων διοικητικών θέσεων στον ενιαίο φορέα θα στηριχτεί σε µια προσέγγιση "οι καλύτεροι εκ των δύο" αντικατοπτρίζοντας τις αντίστοιχες δυνατότητες των δύο οργανισµών και διοικητικών οµάδων.

Οι Σύµβουλοι του Προτείνοντος

Η εταιρεία Credit Suisse Securities (Europe) Limited (Credit Suisse}) ή ο «Σύµβουλος}») ενεργεί ως Σύµβουλος του Προτείνοντος σχετικά µε τη Δηµόσια Πρόταση σύµφωνα µε το άρθρο 12 του Νόµου και δεν αναλαµβάνει ευθύνη απέναντι σε οποιονδήποτε άλλον παρά µόνο στον Προτείνοντα ως προς την παροχή εξασφαλίσεων που τάσσονται υπέρ των πελατών τους αντίστοιχα ή ως προς την παροχή συµβουλών σε σχέση µε τη Δηµόσια Πρόταση. Ο Σύµβουλος είναι εταιρεία που έχει συσταθεί στο Ηνωµένο Βασίλειο και διατηρεί την έδρα της στην One Cabot Square, London Ε14 4QJ. Ο Σύµβουλος εποπτεύεται από την Financial Services Authority.
Η Credit Suisse ενεργεί επίσης ως χρηµατοοικονοµικός σύµβουλος της ΕΤΕ κατά την επερχόµενη συγχώνευση.

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Eurobank

Kατόπιν αρχικών διερευνητικών συζητήσεων, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας (ΕΤΕ) ανακοίνωσε σήμερα την υποβολή προαιρετικής δημόσιας πρότασης ανταλλαγής για την απόκτηση του συνόλου των κοινών ονομαστικών μετοχών της Eurobank, προσφέροντας ως αντάλλαγμα 58 νέες μετοχές της ΕΤΕ για κάθε 100 μετοχές της Eurobank, που αντιστοιχεί σε 1,17 ευρώ ανά μετοχή της Eurobank, βάσει της χρηματιστηριακής τιμής κλεισίματος της μετοχής της ΕΤΕ στις 4 Οκτωβρίου 2012.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κος Νικόλαος Νανόπουλος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
Η δημόσια πρόταση ανταλλαγής εντάσσεται στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαδικασίας ενοποίησης του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα. Το Δ.Σ. της Eurobank θα αξιολογήσει περαιτέρω, με εποικοδομητικό πνεύμα, την προτεινόμενη επιχειρηματική ενοποίηση με γνώμονα το συμφέρον όλων των ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων, των πελατών, των μετόχων και της ελληνικής οικονομίας.
Το ΔΣ της Eurobank, επικουρούμενο από τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους του, ήτοι τις Barclays, Deutsche Bank και Goldman Sachs International, θα εξετάσει την ουσία, τους όρους και τις προϋποθέσεις της δημόσιας πρότασης ανταλλαγής και θα εκφράσει την άποψή του επ' αυτής όποτε και όπως απαιτείται σύμφωνα με το Ν. 3461/2006.
Η παρούσα ανακοίνωση διενεργείται σύμφωνα με το Ν. 3340/2005, την απόφαση 3/347/2005 και τις εφαρμοστέες διατάξεις του Κανονισμού του Χ.Α.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:


Στελέχη  των 2 τραπεζών επιβεβαιώνουν στο www.bankingnews.gr τις συνομιλίες και ότι επίκειται άμεσα η οριστική συμφωνία. Επίσης αναφέρουν ότι το ΤΤ θα μπορούσε να ενταχθεί στο σχήμα ενώ για την Millennium bank που αναφέρεται δεν προκύπτει με βάση τις δικές μας πηγές.
Ωστόσο αυτό που εκπλήσσει είναι η ταχύτητα των αποφάσεων.
Με βάση πληροφορίες το deal ενώ εξεταζόταν  μεταξύ μετόχων του δημοσίου και της οικογένειας Λάτση και δεν ήταν της παρούσης φαίνεται ότι "επιβλήθηκε" και από την κυβέρνηση που ήθελε να χρησιμοποιήσει το deal για να ξεπεραστεί ο σκόπελος της Τρόικα και ο κίνδυνος κατάρρευσης. Η πίεση που άσκησε η Κυβέρνηση ήταν ως προς τον χρόνο των ανακοινώσεων και όχι ως προς την προσέγγιση των 2 πλευρών.....
Ήταν άνωθεν εντολή και για ένα άλλο λόγο οι εκπρόσωποι της Οικογένειας Λάτση ήρθαν στην Αθήνα προχθές και είχαν συνάντηση με το ελληνικό δημόσιο με στόχο να κλείσουν την συμφωνία.
Υπήρξε άνωθεν πολιτική εντολή από Σαμαρά και την Κυβέρνηση  η οποία διαβλέποντας ότι η Τρόικα προβάλλει σθεναρή αντίσταση και υπήρχε κίνδυνος να τιναχθούν όλα στον αέρα "υποχρέωσε", "επέβαλλε" στις διοικήσεις της Εθνικής και Eurobank να επισπεύσουν το deal που ούτως ή άλλως εξέταζαν.
Η παρέμβαση της Κυβέρνησης δεν ήταν στο deal αλλά στον χρόνο ανακοίνωσης του.
Το mega deal χρησιμοποιείται ως μέσο για να δείξει η Ελλάδα έργο στην Τρόικα.
Η βιασύνη επίσπευσης του deal κρύβει τεράστιο παρασκήνιο.
Η Κυβέρνηση λόγω της έλευσης της Μέρκελ της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Αθήνα αλλά και της εμπλοκής της Τρόικα ήθελε να κλείσει το deal για να δείξει έργα και να ξεπεράσει τον κίνδυνο εμπλοκής.
Σήμερα συνεδριάζουν εκτάκτως τα ΔΣ των τραπεζών Εθνικής (στις 5 το απόγευμα) και σύσκεψη στελεχών στην Eurobank και  θα υπάρξουν ανακοινώσεις  για το deal  προς το απόγευμα και σε δεύτερη φάση θα απορροφήσουν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ενδεχομένως μέρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων όπως διαρρέεται.
Ειδικά για το Ταμείο Παρακαταθηκών υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες νομικού χαρακτήρα αλλά είναι το μόνο που διαθέτει κεφάλαια τα οποία ζητούσαν Εθνική και Eurobank για να εξαγοράσουν το ΤΤ.
Ήδη οι μετοχές των  τραπεζών Εθνικής και Eurobank  τέθηκαν εκτός διαπραγμάτευσης και προφανώς η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει το mega deal, ενώ έχει ήδη σταλεί ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στις διοικήσεις των 2 τραπεζών και αναμένεται άμεσα απάντηση.
Το www.bankingnews.gr είχε αποκαλύψει το θέμα  ειδικά χθες - αλλά και στις 2 Οκτωβρίου - όπου ανάφερε ότι το τριπλό deal Εθνικής, Eurobank και ΤΤ θα είναι το επόμενο μεγάλο βήμα στο ελληνικό banking.
Ωστόσο ο χρόνος και η ταχύτητα των εξελίξεων εκπλήσσει.
Ως www.bankingnews.gr αναμέναμε τις εξελίξεις για λίγο αργότερα όχι τόσο άμεσα καθώς σκόπιμα Eurobank και Εθνική θόλωναν τα νερά για προφανείς λόγους.
Τα σχέδια για deal  Εθνικής με την  Eurobank τα παρουσιάσαμε αναλυτικά χθες αλλά χρονικά αναμενόταν το deal για τον Νοέμβριο.
Δεν είναι τυχαίο ότι χθες στο πρώτο θέμα του site τονίζαμε το deal Εθνικής, Eurobank και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θέλει τρόπο, κόπο και χρόνο. Αποτελεί έκπληξη όχι το deal αλλά ο χρόνος ανακοινώσεων.
Το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει μια συζήτηση για το ενδεχόμενο εξαγοράς της Eurobank από την Εθνική τράπεζα με το ΤΤ να λειτουργεί ως bonus αρκεί να ανακεφαλαιοποιηθεί με κάποιο τρόπο πριν πωληθεί από το ελληνικό δημόσιο άπαξ και οι 2 τράπεζες έμειναν εκτός του διαγωνισμού για την Emporiki.
Οι συζητήσεις των 2 τραπεζών είχαν ξεκινήσει εδώ και 2,5 εβδομάδες αλλά είχαν κρατηθεί σχεδόν μυστικές καθώς σε εξέλιξη βρισκόταν η πώληση της Emporiki bank.
Μάλιστα είχαν συμφωνήσει οι διοικήσεις των 2 τραπεζών να επανέλθουν όταν θα κλείσει το θέμα της Emporiki αλλά όλες οι πληροφορίες δεν συνηγορούσαν στην ταχύτητα των εξελίξεων που βιώνουμε.
Οι διαρροές των προηγούμενων ημερών αυτό καταδεικνύουν ότι η Εθνική και η Eurobank βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις αλλά προφανώς το deal είχε άνωθεν εντολή.
Προς επιβεβαίωση των προετοιμασιών δεν είναι τυχαίο ότι η Εθνική τράπεζα είχε εκπονήσει ολόκληρη εσωτερική μελέτη για τα συν και πλην ενός deal μεταξύ Εθνικής και Eurobank.
Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι ανανέωσε για ένα χρόνο τα συμβόλαια των βασικών της στελεχών.
Στο παρασκήνιο είχαν υπάρξει επαφές μεταξύ των διοικήσεων των δύο τραπεζών ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος ήταν ενήμερη για τις εξελίξεις και δεν είναι τυχαίες οι επαφές Καραμούζη του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank με την Τράπεζα της Ελλάδος τις προηγούμενες μέρες.
Επίσης το deal αυτό για να έχει πραγματική υπεραξία θα πρέπει να απαντάει στα εξής ερωτήματα
1)Ποια θα είναι η μετοχική σύνθεση του νέου σχήματος και ποιος ο ρόλος του κράτους. Το ΤΤ ως κρατικό τραπεζικό σχήμα αυτό τον ρόλο θα επιτελέσει να κρατήσει τον έλεγχο το κράτος. 2)Η διοικητική δομή στην Εθνική υπάρχουν 2 βασικά στελέχη και στην Eurobank πληθώρα στελεχών. Πως θα δομείται διοικητικά το νέο σχήμα
3)Το υπεράριρθμο προσωπικό και το υπεράριρθμο δίκτυο καταστημάτων πως θα αντιμετωπιστούν.
4)Η δομή των ισολογισμών και τα προβλήματα που κρύβουν στο εσωτερικό τους.
5)Το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης που όλων μαζί θα φθάσει τα 15 με 16 δις ευρώ.
6)Οι ανάγκες ρευστότητας που ξεπερνούν  τα 75-80 δις ευρώ.

Οι όροι ανταλλαγής ίσως να είναι δυσμενείς για την Eurobank

Οι όροι ανταλλαγής μετοχών και γενικώς οι όροι του deal ίσως είναι ελαφρώς δυσμενείς για την Eurobank.
Η οικογένεια Λάτση έχει επιτρέψει στην Εθνική να έχει τον πρώτο λόγο ωστόσο τα βασικά στελέχη της Eurobank θα συνεχίζουν να διαδραματίζουν καίριο ρόλο στις εξελίξεις και στο νέο διοικητικό σχήμα.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:40 4 Οκτωβρίου και 10:42 5 Οκτωβρίου 2012

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης