Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Μεταξύ 77% και 79% η συμμετοχή στο PSI+ ή 158,6 με 162,7 δισ ευρώ – Υπολείπονται 25 δισ από τον στόχο του 90% - Ενεργοποιούνται τα CACs – Κινήσεις από hedge funds, ζητούν ανταλλάγματα με πληρωμή των καλυμμένων CDS

Μεταξύ 77% και 79% η συμμετοχή στο PSI+ ή 158,6  με 162,7 δισ ευρώ – Υπολείπονται 25 δισ  από τον στόχο  του 90% - Ενεργοποιούνται τα  CACs – Κινήσεις  από hedge funds, ζητούν ανταλλάγματα με πληρωμή των καλυμμένων CDS
Μεταξύ 158,6  και 162,7 δις ευρώ εκτιμάται με βάση και την χθεσινή ροή η συμμετοχή των ιδιωτών στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους το PSI+, που ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη και ώρα 22:00  το βράδυ ώρα Αθήνας και 21:00 ώρα Κεντρικής Ευρώπης.  Οι πρώτες πληροφορίες για την συμμετοχή στο PSI+ θα ξεκινήσουν περί τις 23:00 ώρα Ελλάδος και περίπου στις 1:00 ξημερώματα Παρασκευής θα υπάρχει ξεκάθαρα σαφή εικόνα. Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν επίσημα νωρίς το πρωί στο site του  PSI+.
Η συμμετοχή158,6 με 162,7 δισ  κινείται μεταξύ 77% και 79% και απέχει 25 δισ έως 22 δισ ευρώ από τον στόχο του 90% που αντιστοιχεί σε  185,4 δις ευρώ και συνολικά απέχει 43,5 δις ευρώ από τον ιδεατό στόχο του 100% δηλαδή τα 206 δις ευρώ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα ομόλογα με ISIN GR αλλά και τα δάνεια προς το ελληνικό δημόσιο έχουν προθεσμία έως τις 12 το μεσημέρι σήμερα Πέμπτη 8 Μαρτίου.
Με βάση αυτά τα δεδομένα τα CACs ενεργοποιούνται ενώ η ISDA πρέπει να πιστοποιήσει credit event  και πληρωμή των CDS.
Το ελληνικό δημόσιο με τους εκβιασμούς κατάφερε να πείσει μια πλειάδα επενδυτών να συμμετάσχουν, ωστόσο όπως αναμενόταν τα περισσότερα hedge funds που κατέχουν το 9% με 10% των 206 δις ή 18,5 με  20 δις ευρώ περίπου έχουν ταχθεί κατά της διαδικασίας.
Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες οι οποίες συνεχίζουμε να αναφέρουμε δεν δίδονται επίσημα αλλά αποτελούν ανεπίσημες πληροφορίες από πηγή στον πυρήνα της διαδικασίας αναφέρει ότι στόχος είναι μεταξύ 78% και 81% να κινηθεί η συμμετοχή.
Αν οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν καθώς επικρατεί ένα αλαλούμ με τις πληροφορίες που παρουσιάζονται και από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, τότε με βάση την δομή των ανταλλάξιμων ομολόγων
Από τα 177,4 δις ευρώ που είναι τα ISIN GR συγκεντρώνονται περί τα  137  δις ευρώ δηλαδή 77,2%.
Από τα 18 δις ευρώ που είναι τα ομόλογα με κωδικό XS ύψους 18 δις ευρώ θα καλυφθούν τα 14,5  δις ευρώ ή συμμετοχή 80,5%.
Από τα 7,9 δις ευρώ που είναι τα δάνεια προς τον δημόσιο τομέα περίπου τα 6 ή 7 δις θα συμμετάσχουν στην προσφορά ή συμμετοχή 88,6%.
Το άθροισμα αυτών 158,6 δισ ευρώ 77% του συνόλου των ομολόγων που εντάχθηκαν ως επιλέξιμοι τίτλοι στην διαδικασία αναδιάταξης του χρέους. Οι ίδιες πηγές δίνουν και ορισμένα περιθώρια η συμμετοχή να φθάσει έως τα 162,7 δις ευρώ δηλαδή 79%.
Με βάση τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδουν αμερικανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία τα hedge funds τα οποία διατηρούν μεγάλες θέσεις στο ελληνικό χρέος, 18,5 με 20 δισ ευρώ φέρονται να εξετάζουν να διαπραγματευτούν με το ελληνικό δημόσιο ώστε να ενταχθούν σε μια διαδικασία συμμετοχής αλλά να πληρωθούν τα CDS όσα hedge funds και επενδυτές κατέχουν καλυμμένα CDS δηλαδή διαθέτουν ομόλογα και CDS.
Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για την τελική συμμετοχή γιατί ακόμη η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη θα πρόκειται για την μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία του πλανήτη.
Οι ιδιώτες θα επωμιστούν μια ζημία 82 δις ευρώ προ ενεργοποίησης CACs.

Τα τεχνικά ζητήματα

Τουλάχιστον τα 119 δις ευρώ σε σύνολο 177,4 δις ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα με ISIN GR που αποτελούν επιλέξιμους τίτλους θα πρέπει να συμμετάσχουν στην διαδικασία του PSI+ δηλαδή το 66,66% ώστε να δύναται το ελληνικό κράτος να ενεργοποιήσει τα CACs.
Αν δεν συγκεντρωθεί ο στόχος των 119 δις ευρώ τότε απλά η διαδικασία θα ακυρωθεί και η Ελλάδα θα προχωρήσει σε άναρχη χρεοκοπία υιοθετώντας haircut 90%.
Πάνω από 119 δις ευρώ συμμετοχής εξασφαλίζονται τα CACs και όσο πλησιάζει η συμμετοχή προς τα 177,4 δις ευρώ απομακρύνεται ο κίνδυνος ενεργοποίησης τους.
Πέραν από τα ομόλογα με ISIN GR έχουν εκδοθεί και ομόλογα αλλοδαπής με κωδικό XS τα οποία είναι 18 δις ευρώ και από αυτά θα πρέπει να συγκεντρωθούν τα ¾ και βεβαίως δάνεια που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού κράτους ύψους 7,9 δις ευρώ.  
Είναι προφανές ότι ο κύριος όγκος των ομολόγων που βαρύνουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το παγκόσμιο σύστημα θεσμικούς και τράπεζες και βεβαίως τα φυσικά πρόσωπα είναι τα 177,4 δις ευρώ του ελληνικού χρέους που είναι ομόλογα επιλέξιμοι τίτλοι με ISIN GR δηλαδή ελληνικά ομόλογα ελληνικού δικαίου που θα αντικατασταθούν με νέα ομόλογα.
Παράλληλα οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν μόνο να αντιμετωπίσουν το PSI+ και το haircut στο κρατικός χρέος καλούνται να διαχειριστούν και ζημίες τουλάχιστον 6,9 δις ευρώ που προκύπτουν από 33 δάνεια και ομόλογα που χορηγήθηκαν ή εκδόθηκαν από 3 κρατικές εταιρίες ΟΣΕ, ΕΑΣ, ΟΑΣΑ.
Ο συνολικός δανεισμός αυτών των κρατικών και ταυτόχρονα χρεοκοπημένων εταιριών έφθασε στα 12,765 δις ευρώ.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι ζημίες που θα υποστούν οι τράπεζες ελληνικές και ξένες αλλά και ταμεία και άλλοι επενδυτές μόνο από 3 εταιρίες του κρατικού τομέα στην Ελλάδα φθάνουν τα 6,8 δις ευρώ.
Αν σε αυτά συμπεριληφθούν και περίπου 19 με 20 δις ευρώ ζημίας από ομόλογα του ελληνικού δημοσίου προκύπτει ζημία περί τα 26 δις ευρώ για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης