Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

To plan B που επεξεργάζονται για την Ελλάδα – Νέα δάνεια ή εμπλοκή της ΕΚΤ στο haircut του χρέους ή το πιθανό σενάριο …τον Μάρτιο η Ελλάδα χρεοκοπεί συντεταγμένα, εντός του ευρώ, το υποχρεωτικό haircut θα φθάσει στο 70%- 80% από 58% με 60%....

To plan B που επεξεργάζονται για την Ελλάδα – Νέα δάνεια ή εμπλοκή της ΕΚΤ στο haircut του χρέους ή το πιθανό σενάριο …τον Μάρτιο η Ελλάδα χρεοκοπεί συντεταγμένα, εντός του ευρώ, το υποχρεωτικό haircut θα φθάσει στο 70%- 80% από 58% με 60%....
(upd2)Ποιο είναι το ποιο πιθανό σενάριο για την τύχη της Ελλάδος το 2012;
Όλοι έχουν κατανοήσει ότι η έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ θα ισοδυναμούσε με οικονομική και κοινωνική καταστροφή.

Ως εκ τούτου τα σχέδια που εκπονούνται περιλαμβάνουν ως  ακραίες λύσεις την χρεοκοπία εντός του ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αφορμή και αιτία θα είναι το PSI+, η συμμετοχή των ιδιωτών στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους.
Με βάση το PSI+ φαίνεται ότι εκπονείται ένα σχέδιο το plan B θα μπορούσε να ονομαστεί για την Ελλάδα με 3 εναλλακτικές λύσεις.

Το σχέδιο….

Η διαδικασία αναδιάταξης των ομολόγων μέσω απομείωσης το PSI+ έχει ξεκινήσει ως εθελοντική αλλά θα μετεξελιχθεί σε υποχρεωτική όπως όλα τα στοιχεία καταδεικνύουν.
Με βάση νεότερες πληροφορίες από καλά ενημερωμένη πηγή φαίνεται ότι υπάρχει ένα σχέδιο που κερδίσει έδαφος το τελευταίο διάστημα.
Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τις εξής παραμέτρους.
Η διαδικασία του PSI+ θα ξεκινήσει ως εθελοντική με το haircut να φθάνει στο 58% με 60% από αρχικό σχέδιο 50%.
Όμως το βασικό πρόβλημα θα αποδειχθεί ότι είναι η συμμετοχή των ιδιωτών σε αυτή την εθελοντική διαδικασία.
Όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν ότι η συμμετοχή των ιδιωτών δεν θα ξεπεράσει το 55% με 60%.
Σε αυτή την περίπτωση τρεις  θα είναι οι εναλλακτικές λύσεις.
Ή η Τρόικα και η Γερμανία ειδικότερα αποδέχονται τα αποτελέσματα και συμψηφίζουν την διαφορά άπαξ και το χρέος δεν θα απομειωθεί 100 δις αλλά μόνο 60-70 δις ευρώ με νέα δάνεια προς την Ελλάδα ή εντάσσουν και την ΕΚΤ άρα και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες στο haircut των ομολόγων.
Όμως αυτές οι δύο λύσεις πάσχουν στο γεγονός ότι η μεν χορήγηση νέων δανείων δεν θα αντιμετωπίσει το δομικό πρόβλημα της Ελλάδος που είναι το χρέος ή δε εμπλοκή της ΕΚΤ θα σηματοδοτήσει μείζονος σημασίας ζήτημα κεφαλαιακής επάρκειας της Κεντρικής Τράπεζας και ίσως αυτό να δώσει πολύ λανθασμένα μηνύματα στις αγορές.
Αν και οι δύο λύσεις δεν τελεσφορήσουν τότε θα ξεδιπλωθεί η κακή εκδοχή της επίλυσης του ελληνικού προβλήματος.
Με βάση αυτό το σενάριο η διευθέτηση του ελληνικού ζητήματος θα εξελιχθεί ως εξής.
Η εθελοντική διαδικασία του PSI+ παύει να υφίσταται και η απομείωση το haircut θα αγγίξει το 80%.
Όλοι οι κάτοχοι των ομολόγων θα υποστούν υποχρεωτικά haircut 80%.
H υποχρεωτική συμμετοχή αυτόματα θα υποχρεώσει την ISDA να πιστοποιήσει credit event και οι οίκοι αξιολόγησης Moody’s Standard and Poor’s και Fitch θα υποβαθμίσουν την  Ελλάδα όχι σε επιλεκτική χρεοκοπία αλλά σε επίσημη χρεοκοπία.
Τα CDS θα πληρωθούν στους κατόχους τους.
Η Τρόικα και η Γερμανία που έχει τον πρώτο λόγο ακυρώνουν το μνημόνιο 2 και επιβάλλουν το μνημόνιο plus ένα νέο μνημόνιο που περιλαμβάνει μια ακραία θεραπεία σοκ στην ελληνική οικονομία.
Η Τρόικα σε συνεργασία με την ΕΚΤ όπως έχουν ρητά δεσμευτεί θα στηρίξουν τις ελληνικές τράπεζες ενισχύοντας το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με 30 δις ευρώ ώστε να καλυφθούν οι ζημίες από τα ομόλογα.
Ταυτόχρονα στο νέο μνημόνιο plus για να χορηγηθούν νέα δάνεια οι οικονομικές αποφάσεις δεν θα λαμβάνονται από την ελληνική κυβέρνηση όποια και αν είναι αυτή αλλά αποκλειστικά από την Τρόικα.
Το σενάριο αυτό έχει επεξεργαστεί πέραν των κύκλων της Τρόικα και από έλληνες αξιωματούχους.
Δηλαδή η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει συντεταγμένα εντός του ευρώ αλλά προφανώς τα χειρότερα για την κοινωνία είναι εμπρός.

Υποσημείωση

Ίσως είναι λάθος η αναβολή των εκλογών. Η νέα κυβέρνηση όποιο σχήμα και αν προκύψει θα πρέπει να λάβει αυτή την απόφαση αν δηλαδή θα εκχωρηθεί πλήρως η οικονομική πολιτική της Ελλάδος ή όχι.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης