Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τι θα βγάλει η Blackrock για τις ελληνικές τράπεζες; Ή θα υπάρξει ένα χαλαρό μοντέλο προβλέψεων ή οι ζημίες θα είναι τεράστιες που θα οδηγήσουν σε κρατικοποίηση

Τι θα βγάλει η Blackrock για τις ελληνικές τράπεζες; Ή θα υπάρξει  ένα χαλαρό  μοντέλο προβλέψεων  ή οι ζημίες θα είναι τεράστιες που θα οδηγήσουν σε κρατικοποίηση
Ανέκαθεν υπήρχε μια απορία που ήταν εύλογη πως η Credit Agricole μέσω της Emporiki Bank στην Ελλάδα έχει διενεργήσει τόσο υψηλές προβλέψεις για προβληματικά δάνεια και οι ελληνικές να ακολουθούν μια κατά πολύ συντηρητική πολιτική προβλέψεων;
Πως ήταν δυνατό όλα τα προβληματικά δάνεια στην Ελλάδα να τα έχει χορηγήσει η Emporiki και όλες οι άλλες τράπεζες να έχουν καταφέρει.....να έχουν συγκεντρώσει όλους τους καλούς πελάτες;

Οι Γάλλοι της Credit Agricole ακολούθησαν μια επιθετική πολιτική προβλέψεων υιοθετώντας  τα διεθνή standards.
Οι ελληνικές τράπεζες τα ακολούθησαν αλλά ελληνικά.
Ωστόσο η αλήθεια πρέπει να βρίσκεται κάπου στην μέση. Και η Emporiki έδωσε περισσότερα προβληματικά δάνεια με την Credit Agricole να ακολουθεί μια άκρως επιθετική πολιτική προβλέψεων και οι ελληνικές τράπεζες υιοθέτησαν μια πιο ωραιοποιημένη προσέγγιση για τα προβληματικά τους δάνεια.
Τα προβληματικά δάνεια στο σύστημα είναι περίπου 30 δις ευρώ.
Μια άνοδος τους στα 40 δις ευρώ δεν θα ήταν απίθανη.
Η Blackrock ο διεθνής οίκος ανέλαβε για λογαριασμό της ΤτΕ σε συνεργασία με την Τρόικα να ελέγξει τα χαρτοφυλάκια δανείων των ελληνικών τραπεζών για να διαπιστωθεί αν είναι επαρκείς οι προβλέψεις.
Από κορυφαία τραπεζικά στελέχη έχουν διατυπωθεί πλήθος εκτιμήσεων από αισιόδοξων έως ακραίων.
Η ΤτΕ πιστεύει ότι θα προκύψει μια αύξηση των προβλέψεων ρεαλιστική. Εκτιμά ότι οι έλεγχοι στα δάνεια είναι συστηματικοί και μια αύξηση θα ήταν αναμενόμενη.
Στην Εθνική θεωρούν ότι η αύξηση που θα υπάρξει θα είναι απορροφήσιμη. Κάνουν λόγο για 2,3 δις ευρώ νέες προβλέψεις.
Στους κύκλους των ιδιωτικών τραπεζών έχουν αναφερθεί έως 12 δις ευρώ νέες προβλέψεις.  
Ο Θ Πανταλάκης της ΑΤΕ σε παρουσίαση της τράπεζας στον σύλλογο εργαζομένων εκτίμησε ότι οι καθυστερήσεις το 2013 θα φθάσουν το 25% ή 63 με 64 δις ευρώ δηλαδή νέες καθυστερήσεις 33-34 δις ευρώ.
Οι εκτιμήσεις λοιπόν διαφέρουν παρασάγγας. Η αισιόδοξη εκτίμηση θα επιβαρύνει τις τράπεζες με νέες προβλέψεις περίπου 3,7  δις ευρώ. Η απαισιόδοξη με 12,5 δις ευρώ και η πολύ απαισιόδοξη με 33 ή 34 δις ευρώ μέχρι το 2013 και σε καθυστερήσεις…
Η άποψη μας είναι ότι η Blackrock δεν θα καταλήξει σε ακραίο σενάριο για την πολιτική προβλέψεων των ελληνικών τραπεζών καθώς διορίσθηκε από την ΤτΕ και προφανώς δεν θα εκθέσει την ΤτΕ.
Αν προκύψει ότι χρειάζονται 12 δις νέες προβλέψεις θα διαφανεί ότι η ΤτΕ δεν έκανε καλά την δουλειά της.
Επειδή όμως με βάση την μέχρι τώρα πορεία των πραγμάτων η ΤτΕ έχει κάνει καλά την δουλειά της μια αύξηση προβλέψεων θα υπάρξει αλλά θα είναι απορροφήσιμη όπως λέει και η Εθνική.
Το ρεαλιστικότερο εύρος είναι μεταξύ 3-5 δις ευρώ νέες προβλέψεις για το τραπεζικό σύστημα.
Αν διαψευσθεί η εκτίμηση αυτή και τελικώς αποδειχθεί ότι θα χρειαστούν μεγάλης κλίμακας προβλέψεις π.χ. 12 δις ευρώ τότε από αρχές του 2012 οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες θα έχουν κρατικοποιηθεί.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα προκύψουν και μείζονος σημασίας πολιτικές εξελίξεις…

Το καλό και κακό σενάριο με βάση την Blackrock για τις ελληνικές τράπεζες

Ποσά σε δις ευρώ

Τράπεζες

Δάνεια

σε καθυστέρηση

Blackrock

Καλό σενάριο

Blackrock

Κακό σενάριο

Εθνική

5,347

6 -6,3

7-8

Alpha

4,869

5,3-5,5

6-7

Eurobank

5,507

6-6,5

7,5-8,5

Πειραιώς

2,927

3,3

4,5

ΑΤΕ Bank

3,018

3,3

4,5

TT

0,324

0,380

0,6

Κύπρου

2,928

3,2

4-4,5

Marfin PB

2,631

2,9

4-4,5

Σύνολο

27,551

31,2

40

Επεξεργασία στοιχείων www.bankingnews.gr

Υποσημείωση :  νέες προβλέψεις με βάση τις υφιστάμενες.
π.χ. η Εθνική από 5,34 φθάνει τα 6,3 δισ στο καλό σενάριο ή αύξηση 1 δισ  και στα 7 με 8 δισ στο κακό σενάριο ή αύξηση περίπου 2,5 δις ευρώ.

Πέτρος  Λεωτσάκος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης