Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως σχεδιάζουν οι 4 μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες να καλύψουν κεφαλαιακές ζημίες 6 δις ευρώ και να διατηρήσουν core tier 1 10% ; Ατονούν τα deals θα επανέλθουν μόνο αν υπάρξει κίνδυνος κρατικοποιήσεων…….

 Πως σχεδιάζουν οι 4 μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες να καλύψουν κεφαλαιακές ζημίες 6 δις ευρώ και να διατηρήσουν core tier 1 10% ; Ατονούν τα  deals θα επανέλθουν μόνο αν υπάρξει κίνδυνος  κρατικοποιήσεων…….
To τοπίο αρχίζει να αποσαφηνίζεται όσον αφορά τις κεφαλαιακές ζημίες των τραπεζών θα χρειαστούν για τα ομόλογα και την Blackrock περίπου 8-9 δις ευρώ κεφάλαια.
Το ερώτημα είναι οι μεγάλες τράπεζες μπορούν να καλύψουν τουλάχιστον 6 δις ευρώ κεφαλαιακές ζημίες;

Οι διοικήσεις των τραπεζών δηλώνουν ότι μπορούν να καλύψουν μεγάλο μέρος των ζημιών ενώ στο ερώτημα τα deals αποτελούν εναλλακτική λύση η απάντηση που δίδεται είναι «οι τράπεζες θα προσπαθήσουν με ίδια μέσα να καλύψουν τις κεφαλαιακές ζημίες που θα ανακύψουν. Τα deals θα επανέλθουν στο προσκήνιο μόνο ως έσχατη λύση. Αν διαφανεί ότι το σύστημα οδηγείται σε κρατικοποίηση τότε οι τράπεζες θα καταλήξουν στην λύση των  deals με βάση το μη χείρον βέλτιστον.
Άρα ουσιαστικά η λύση των deals δεν αποτελεί προτεραιότητα αλλά έσχατη εναλλακτική λύση αντί της κρατικοποίησης….

Εθνική

Με ιδιαίτερη μυστικότητα χωρίς να αποκαλύπτει τα χαρακτηριστικά που θα προσλάβει η αναδιάταξη των στοιχείων ενεργητικού που σχεδιάζει η Εθνική υποστηρίζει ότι από αυτή την διαδικασία θα κερδίσει 1% στο core tier 1 που σημαίνει σε κεφάλαιο 600-800 εκατ ευρώ.
Η βασική στρατηγική της Εθνικής είναι να διατηρεί μετά την εμπλοκή της στην αναδιάταξη του χρέους πολύ ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας χωρίς να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία πλην του 20% της Finansbank που θα πραγματοποιηθεί προς τα τέλη του 2011.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επίδραση από την συμμετοχή της στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους δυνητικά θα πλησιάσει το 1,9% στο core tier 1.
Με βάση το πιθανότερο  σενάριο η Εθνική θα μπορούσε να εγγράψει μια ζημία από 1,5 έως 1,68 δισ από την εμπλοκή της στην αναδιάταξη του χρέους.
Ωστόσο ακόμη και σε αυτό το ακραίο σενάριο ο όμιλος είναι θωρακισμένος σχεδιάζει πρωτοβουλίες περαιτέρω κεφαλαιακής ενίσχυσης και συγκεκριμένα  θα αναδιατάξει στοιχεία του ενεργητικού κερδίζοντας 1% στο core tier 1, θα υλοποιήσει την πώληση του 20% της Finansbank μέσα στους επόμενους 5 -7 μήνες,  σχεδιάζει holding που θα υπάγει τις θυγατρικές στο εξωτερικό πλην Τουρκίας κ.α.
Επίσης παρά τις κατά καιρούς φήμες δεν σχεδιάζει να πωλήσει τον Αστέρα της Βουλιαγμένης αυτό το περιουσιακό στοιχείο δεν εξετάζεται να πωληθεί. Μπορεί να υπάρχουν ενδιαφερόμενοι αλλά η Εθνική έχει αποφασίσει να μην πουλήσει τον Αστέρα. Η πώληση θα είναι η έσχατη των εσχάτων λύση με βάση το χειρότερο υποθετικό σενάριο που θα μπορούσε να συμβεί στην Ελλάδα…..υποστηρίζει αρμόδια πηγή.
Η Εθνική ωστόσο προχώρησε σε μια σειρά πρωτοβουλιών με στόχο να ενισχύσει περαιτέρω τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Χρησιμοποίησε προβλέψεις 304 εκατ. που είχαν συσσωρευτεί στο τέλος του 2010 αυξάνοντας κατά 0,3% τον δείκτη των Κύριων Βασικών Κεφαλαίων Core Tier 1.
Εξαγόρασε  το 49,90% μειοψηφικού πακέτου της εταιρείας επενδύσεων χαρτοφυλακίου CPT ενισχύοντας τα κεφάλαια κατά 210 εκατ. και αυξάνοντας κατά 0,30% το core tier 1.
Θα διαθέσει μειοψηφικό πακέτο  έως 20% της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας στην Τουρκία, FinansBank, η οποία εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει    1 δισ. στα ίδια κεφάλαια της,  αυξάνοντας τον δείκτη των Κύριων Βασικών Κεφαλαίων Core Tier κατά +1,4%.
Το συνολικό άμεσο και έμμεσο άνοιγμα της Εθνικής Τράπεζας στην Ελληνική Δημοκρατία στο τέλος του 2010 ανερχόταν σε 23,3 δισ., το οποίο περιλαμβάνει: (α) ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 12,7 δισ., (β) δάνεια προς το Ελληνικό Δημόσιο ύψους 5,9 δισ. και (γ) εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου για δάνεια προς τρίτους (επιδοτούμενα στεγαστικά, ΔΕΚΟ, Μικρομεσαίες επιχειρήσεις)  ύψους 4,7 δισ. Στο τέλος του Μαίου 2011, το ύψος των δανείων με εγγύηση του Δημοσίου έχει ήδη μειωθεί στα 3,9 δισ.
Η Εθνική διαθέτει  απόθεμα ασφαλείας στα κεφάλαια 1,950 δις  επί των κεφαλαίων Core Tier 1.
Εάν ληφθούν υπόψη οι περαιτέρω ενέργειες, που έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη, τότε το απόθεμα ασφαλείας αυξάνεται σημαντικά στο ποσό των 3,4 δις

Alpha

Στο διάστημα Οκτωβρίου – Νοεμβρίου θα αποφασισθεί η αύξηση κεφαλαίου της Alpha bank.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η διοίκηση της τράπεζας θα αποφασίσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα και πιθανότατα να ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου εντός του 2011.
Το ύψος της αύξησης κεφαλαίου εκτιμάται στο1 δις ευρώ και το ομολογιακό μετατρέψιμο σε μετοχές 350 εκατ ευρώ.
Ενδεικτικά, για κάθε  500 εκατ. αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου η ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας με βάση το σταθμισμένο ενεργητικό του 2010 θα ανέρχεται σε περίπου 1%.
Επίσης η τράπεζα λαμβάνει πρωτοβουλίες  προς περαιτέρω ενίσχυση των κεφαλαιακών δεικτών, μέσω της ενεργής διαχειρίσεως των στοιχείων του ισολογισμού. Η μόχλευση του ισολογισμού εξακολουθεί να βαίνει μειούμενη οδηγώντας σε μείωση των σταθμισμένων έναντι κινδύνων στοιχείων του ενεργητικού κατά 0,8 δισ. το πρώτο τρίμηνο του 2011.
Οι ενέργειες αυτές θα συνεχιστούν για το υπόλοιπο του 2011 και για το 2012, ενδυναμώνοντας περαιτέρω τα κεφάλαια της Alpha bank.
Η ενίσχυση της κερδοφορίας και κατ΄ επέκταση των κεφαλαίων της τράπεζας  μέσω της ήδη επιτυχημένης εφαρμογής του προγράμματος περιορισμού του κόστους, με στόχο έως το τέλος του 2013 η συνολική εξοικονόμηση δαπανών να ανέρχεται στο 10% των εξόδων του 2010.Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τον εξορθολογισμό του Δικτύου, τον ανασχεδιασμό των εργασιών, τον περιορισμό στις αμοιβές τρίτων και την εσωτερική ανάθεση εργασιών.

Οι λόγοι της αύξησης

Η κεφαλαιακή ενίσχυση της Alpha πραγματοποιείται για 3 λόγους
1)για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τις ζημίες που θα προκύψουν από την συμμετοχή της στην αναδιάταξη του χρέους.
2)Από τυχόν απαιτήσεις για νέα κεφάλαια μετά την ολοκλήρωση της μελέτης της BlackRock για τα προβληματικά δάνεια και τις προβλέψεις.
3)Για την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών ύψους 950 εκατ ευρώ.
Η Alpha bank με συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 13,3% και core tier 1 9,3% διαθέτει καλή κεφαλαιακή διάρθρωση ωστόσο σε μια περίοδο όπου θα καταστούν αναγκαίες οι επιπρόσθετες κεφαλαιακές ενισχύσεις η στρατηγική κίνηση της Alpha bank για νέα αύξηση κεφαλαίου ήταν απαραίτητη.

Eurobank

Σε κινήσεις θωράκισης του ισολογισμού της μέσω κεφαλαιακής ενίσχυσης βρίσκεται η Eurobank η οποία έως διαχειρίζεται συνετά την χειρότερη κρίση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την οικονομία.
Η  Eurobank υλοποιεί ενέργειες ενίσχυσης των κεφαλαίων της, οι οποίες έχουν γνωστοποιηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπως η απορρόφηση της εταιρείας επενδύσεων χαρτοφυλακίου ΔΙΑΣ που έχει ήδη ολοκληρωθεί και προσέδωσε 100 εκατ σε κεφάλαια και η στρατηγική συνεργασία με την Raiffeisen Bank International στην Πολωνία που βασίζεται σε δεσμευτική συμφωνία. Το ύψος του deal με την Αυστριακή τράπεζα είναι της τάξης των 550 εκατ ευρώ.
Από την πώληση της θυγατρικής στην Τουρκία θα αποκομίσει συνολικό τίμημα 170 με 180 εκατ ευρώ.
Επίσης σχεδιάζει ομολογιακό μετατρέψιμο σε μετοχές 250 εκατ ευρώ.
Περαιτέρω η τράπεζα έχει αποφασίσει τη χρήση των γενικών προβλέψεων, που έχει ήδη σχηματίσει για κάλυψη μελλοντικών ζημιών, εφόσον χρειαστεί.
Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες αυξάνουν τα κεφάλαια 1,1 δις ευρώ χωρίς να υπάρξει αύξηση κεφαλαίου.
Η Eurobank λόγω της εμπλοκής της στην αναδιάταξη του χρέους ενδέχεται να υποστεί ζημία από τα ομόλογα 650 εκατ με 1,2 δις ευρώ.  Το Core tier 1 διαμορφώνεται στο 9% και για να ξεπεράσει το 10% που ζητάει η ΤτΕ θα χρειαστεί και νέα κεφαλαιακή ενίσχυση 600 με 800 εκατ ευρώ.
Η Eurobank έχει αποδείξει όμως ότι μπορεί να βρίσκει κεφάλαια σε δύσκολες περιόδους.
Χθες πάντως κυκλοφόρησαν εκ νέου φήμες για deal με την Alpha bank και άλλες με την Εθνική. Στέλεχος της τράπεζας ανέφερε δεν σχολιάζουμε φήμες της αγοράς.

Πειραιώς

Σε μια περίοδο αυξημένων κινδύνων για τις τράπεζες και τους ισολογισμούς τους η Πειραιώς σχεδιάζει τις κινήσεις τις ώστε να αντιμετωπίσει τις επερχόμενες προκλήσεις.
Από την αναδιάταξη του χρέους το εύρος ζημίας που μπορεί να υποστεί η Πειραιώς είναι από 300 με 320 εκατ το καλό σενάριο έως 800 εκατ το κακό σενάριο ενώ υπάρχει και το ζήτημα της Blackrock η οποία για λογαριασμό της ΤτΕ θα αξιολογήσει τα δάνεια και τις προβλέψεις των τραπεζών.
Οι ενέργειες που θα υλοποιήσει η Πειραιώς ώστε να ενισχύσει περαιτέρω τα κεφάλαια της είναι.
H έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους ως 250 εκατ. ευρώ που έχει ήδη αποφασίσει η Γενική Συνέλευση της Τράπεζας.
Kαταρχήν συμφωνία για την πώληση της θυγατρικής P. B. Egypt με στόχο τουλάχιστον 110 εκατ ευρώ.
Θα αναδιατάξει στοιχεία ενεργητικού και παθητικού με στόχο να κερδίσει 0,4% στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Δεν αποκλείεται ακόμη και η πώληση της θυγατρικής στις ΗΠΑ της Marathon bank αλλά δεν έχουν υπάρξει ακόμη αποφάσεις για το αν θα προχωρήσει ένα τέτοιο σχέδιο.
Με τις κινήσεις αυτές η Πειραιώς που διαθέτει core tier 1 9,4% και συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 11,6% θα ενισχύσει τα κεφάλαια της κατά 500-600 εκατ ευρώ. Σημειώνεται ότι η ΤτΕ ζητά από αρχές του 2012 οι τράπεζες να διαθέτουν core tier 1 πάνω από 10%.
Η ενίσχυση αυτή είναι ικανή να απορροφήσει τους κραδασμούς από την συμμετοχή της τράπεζας στα ομόλογα.
Η Πειραιώς θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέραν των άλλων πρωτοβουλιών που λαμβάνει στηρίζεται και σε ορισμένους ισχυρούς μετόχους Τσέχους και ρώσους….

To πιθανότερο σενάριο ζημιών για τις τράπεζες από την αναδιάταξη των ομολόγων

Ποσά σε δις ευρώ

Τράπεζες

Ζημίες  από ομόλογα

Ομόλογα έως 2020

Core tier 1

Εθνική

1,68

10,471

11,9%

Alpha

0,720

4,500

9,3%

Eurobank

1

6,482

9%

Πειραιώς

900

7,143

9,4%

Κύπρου

0,200

1,155

9,2%

Marfin(εκτός)

0,500

3,100

9,1%

ATE (εκτός)

0,600

3,129

10,8%

TT(εκτός)

0,660

3,646

18,5%

Σύνολο

4,5

39,626

 

 

 

Το καλό και κακό σενάριο στην αποτίμηση των ομολόγων των τραπεζών

Ποσά σε δις ευρώ

Τράπεζες

Ζημίες – Καλό σενάριο

Ζημίες – Κακό σενάριο

Ομόλογα έως 2020

Core tier 1

Εθνική

0,800

2

10,471

11,9%

Alpha

0,490

0,800

4,500

9,3%

Eurobank

0,650

1,200

6,482

9%

Πειραιώς

0,300

1,1

7,143

9,4%

Κύπρου

0,100

0,200

1,155

9,2%

Marfin(εκτός)

0,200

0,500

3,100

9,1%

ATE (εκτός)

0,300

0,600

3,129

10,8%

TT(εκτός)

0,460

0,660

3,646

18,5%

Σύνολο

3,3

7

39,626

 

Επεξεργασία στοιχείων

H TτΕ έχει θέσει ως ρήτρα ότι το core tier 1 πρέπει να είναι minimum  10%

ΑΤΕ, ΤΤ και Marfin δεν συμμετέχουν στην αναδιάταξη του χρέους

 

Το AFS χαρτοφυλάκιο των τραπεζών

Ποσά σε δις ευρώ

Τράπεζες

Διαθέσιμο /πώληση - AFS

Haircut

Εθνική

1,216

0,255

Alpha

1,378

0,290

Eurobank

0,142

0,030

Πειραιώς

1,137

0,240

ATE

0,800

0,168

TT

0,084

0,018

Σύνολο

4,752

1,001

 

www.bankingnews.gr

 


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης