Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η ΤτΕ εγγυάται την σταθερότητα της Proton bank – Επενδυτικό fund με τον Δ. Μηλιάκο στοχεύουν στην εξαγορά της τράπεζας και στην πλήρη εξυγίανση της….

tags :
Η ΤτΕ εγγυάται την σταθερότητα της Proton bank – Επενδυτικό fund με τον Δ. Μηλιάκο στοχεύουν στην εξαγορά της τράπεζας και στην πλήρη εξυγίανση της….
Οι εξελίξεις που έχουν λάβει χώρα εσχάτως στην Proton bank είναι ραγδαίες ωστόσο η ΤτΕ αποτελεί τον εγγυητή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και με πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί είναι θέμα ελάχιστου χρόνου να υπάρξει μια τελική λύση για την Proton bank.

Η Proton bank βρέθηκε στο επίκεντρο μετά το πόρισμα 20 σελίδων που έστειλε η ΤτΕ στην Proton bank και στην οποία στις πρώτες σελίδες αναφέρονται θέματα κανονιστικού περιεχομένου και από την 5η σελίδα παρουσιάζονται κάποιες συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των εταιριών του Λ. Λαυρεντιάδη αλλά πέρασαν μέσω τραπεζών στις οποίες έχει δάνεια και άλλες συναλλαγές ο Λ Λαυρεντιάδης και μέσω της  Proton bank.
Π.χ. τον Απρίλιο του 2011 χορηγήθηκε δάνειο 10 εκατ ευρώ από την ΑΛΑΠΙΣ προς άλλη εταιρία και η συναλλαγή πέρασε μέσω της τράπεζας χωρίς να ενημερωθούν οι αρμόδιες αρχές. Συνολικά οι συναλλαγές που έχουν διακινηθεί φθάνουν τα 51 εκατ ευρώ.
Η ΤτΕ ως εποπτική αρχή στο πόρισμα που έστειλε στην Proton bank χωρίς να αναφέρεται στην ύπαρξη οποιονδήποτε παράνομων ενεργειών,  έστειλε το πόρισμα αυτό στην αρχή κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος η οποία αρχή εν συνεχεία ζήτησε να παγώσουν οι λογαριασμοί του Λ Λαυρεντιάδη και άλλων στελεχών της Proton bank. Ωστόσο στο πόρισμα της αρχής κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος δεν αναφέρεται ότι υπήρξε υπεξαίρεση από την Proton bank αλλά ότι υπήρξαν συναλλαγές μέσω της Proton bank.
Λόγω της εξέλιξης αυτής την Πέμπτη το απόγευμα η ΤτΕ ζήτησε από τη διοίκηση της Proton bank υπό τον Αντώνη Αθανάσογλου να υποβάλλει την παραίτηση του όπως σε ακόμη 3-4 μέλη του διοικητικού συμβουλίου καθώς υπήρξε η παρέμβαση της αρχής κατά του ξεπλύματος βρώμικού χρήματος.
Η ΤτΕ ως εποπτική αρχή παρακολουθούσε πολύ στενά την Proton bank από την πρώτη στιγμή της έλευσης του Λ. Λαρευντιάδη και μάλιστα τους τελευταίους μήνες είχε πραγματοποιήσει ενδελεχής τακτικούς ελέγχους όπως πραγματοποιούνται σε όλες τις τράπεζες σε τακτικά χρονικά διαστήματα προς διασφάλιση της σταθερότητας του συστήματος.
Ταυτόχρονα στο παρελθόν και την τρέχουσα περίοδο είχε συστήσει στην Proton bank να υλοποιήσει αυξήσεις κεφαλαίου. Η πρώτη αύξηση 60 εκατ υλοποιήθηκε και η δεύτερη 100 εκατ βρίσκεται σε εξέλιξη.
Θα υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου 50 εκατ και εν συνεχεία ομολογιακό μετατρέψιμο σε μετοχές.
Η ΤτΕ άσκησε με πολύ αυστηρό και συστηματικό τρόπο τον εποπτικό της ρόλο και δεν είναι τυχαίο ότι όπου είδε σκιές αποτάνθηκε στις αρμόδιες αρχές.
Η ΤτΕ διασφάλισε και διασφαλίζει τη σταθερότητα της Proton bank μιας τράπεζας που δεν κινδυνεύει είναι ασφαλής και την ασφάλεια αυτή την εγγυάται η ΤτΕ.
Ο Γ. Προβόπουλος προσωπικά έχει διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο για τη σταθερότητα των τραπεζών και δεν είναι τυχαίο ότι ενώ η χώρα κινδυνεύει ούτε μια τράπεζα δεν έχει κλονιστεί.
Η ΤτΕ έχει επιτελέσει με τον πλέον παραδειγματικό τρόπο τα καθήκοντα της ως εποπτική αρχή και αυτό πλέον αναγνωρίζεται από τους πάντες….
Ρόλο κλειδί πάντως για την Proton bank θα διαδραματίσει και το επενδυτικό σχήμα που ενδιαφέρεται για την τράπεζα. Ένα fund στο οποίο συμμετέχει ο Δ. Μηλιάκος ο πρώην διοικητής της ΑΤΕ Bank ο οποίος είναι αποφασισμένος να εξυγιάνει πλήρως την Proton bank και να δημιουργήσει προοπτικές ανάπτυξης….

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης