Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Θολό deal με επίκεντρο την Πανγαία από την Εθνική τράπεζα – Η προσπάθεια της ΕΤΕ να μειώσει το σταθμισμένο ενεργητικό για να βελτιώσει 0,3% το core tier 1 πραγματοποιείται εν μέσω ενός αμφισβητήσιμου deal – Ποιοι είναι οι όροι αυτής της συμφωνίας;

 Θολό deal με επίκεντρο την Πανγαία από την Εθνική τράπεζα – Η προσπάθεια της ΕΤΕ να μειώσει το σταθμισμένο ενεργητικό για να βελτιώσει 0,3% το core tier 1 πραγματοποιείται εν μέσω ενός αμφισβητήσιμου deal – Ποιοι είναι οι όροι αυτής της συμφωνίας;
Θολό μπορεί να χαρακτηριστεί το deal μεταξύ της Πανγαία θυγατρικής της Εθνικής τράπεζας και της Invel Real Estate (Netherlands) II BV, εταιρεία private equity με έδρα στην Ολλανδία.
Επειδή το deal παραμένει ασαφές, η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας θα πρέπει να διευκρινίσει πολλές πτυχές αυτού του «περίεργου» deal.

Για πολλά τραπεζικά στελέχη είναι θολό και αμφισβητήσιμο για τους εξής λόγους
1)Θα συνάψει δάνειο 350 εκατ ευρώ η Invel ώστε να εξαγοράσει το 49% της Πανγαία;
Αν όντως συνάψει δάνειο ποιος θα της χορηγήσει το δάνειο αυτό;
2)Ποια είναι η πραγματική αποτίμηση των ακινήτων της Εθνικής;
Τα ακίνητα φέρουν αξία του 2008, δηλαδή της εποχής που διοικούσε την τράπεζα ο Αράπογλου και αποτιμώνται περί τα 900 εκατ ευρώ;
3)Τι είδους αύξηση κεφαλαίου σε είδος θα πραγματοποιηθεί στην επόμενη φάση της διαδικασίας εξέλιξης του deal με ανταλλαγή ακινήτων;
Πως η Εθνική θα παραχωρήσει το κτήριο Καρατζά και η Invel ακίνητα που κατέχει στην Ρώμη και άλλες πόλεις.
4)Ποια είναι η σκοπιμότητα μείωσης του ποσοστού της Εθνικής και αύξησης του αντίστοιχου ποσοστού της Invel στην καταστατική πλειοψηφία το 67%;
5)Μέσω της κίνησης αυτής δηλαδή της πώλησης στρατηγικού ποσοστού της Πανγαία στόχος είναι να μειωθεί το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό της Εθνικής για να βελτιωθεί ανάλογα και το core tier 1 κατά 0,3%;
6)Οι ενστάσεις της DGCom ξεπεράστηκαν και αν ναι ποιες ήταν επακριβώς αυτές οι ενστάσεις;
Να σημειωθεί ότι χθες το ΤΧΣ ενέκρινε το deal της Εθνικής για την Πανγαία με την Invel;
7)Λήφθηκαν υπόψη οι εκτενέστατες αναφορές του διεθνούς τύπου για τον Ισραηλινό Beny Steinmetz που ουσιαστικά βρίσκεται πίσω από την Invel;
Να σημειωθεί ότι η Invel Real Estate (Netherlands) II BV, εταιρεία private equity με έδρα στην Ολλανδία και με επικεφαλής τον Κρις Παπαχριστοφόρου έχει απασχολήσει τον διεθνή τύπο λόγω του ρόλου που διαδραματίζει ο Ισραηλινός  επιχειρηματίας Beny Steinmetz.
Ο πρώην παγκόσμιος επικεφαλής του τμήματος RREEF Opportunistic Investments της Deutsche Bank, Κρις Παπαχριστοφόρου, προσελήφθηκε από την Beny Steinmetz Group Real Estate προκειμένου να αναλάβει επικεφαλής  ενός ιδιωτικού fund που στοχεύει σε επενδύσεις ύψους 2 δισ. δολαρίων.
Το fund, που θα ονομάζεται Invel, σχεδιάζει να επενδύσει στην Ευρώπη.
Η BSG Real Estate, μονάδα του Beny Stenmetz Foundation, αντλεί κεφάλαια καθώς διάφορα ευρωπαϊκά κράτη, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Ιταλίας προσπαθούν να προσελκύσουν επενδυτές στον τομέα του real estate.
Σημειώνεται ότι ο Steinmetz, ο πλουσιότερος άνθρωπος στο Ισραήλ, κατατάσσεται στη θέση 137 της λίστας των δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.
Ο Ισραηλίτης επιχειρηματίας Steinmetz δεν είναι και το καλύτερο παιδί των business όπως παρουσιάζει ο διεθνής τύπος π.χ. FT, Guardian κ.α.  
To 2008 αναζητώντας ευκαιρίες, βολιδοσκόπησε τον τότε άρρωστο ηγέτη της Γουινέας με στόχο ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ορυκτών το Simandoo.
Η γνωστή σε όλους Rio Tinto εκμεταλλευόταν το Simandoo.
Ο επικεφαλής της BSG Ressuses με έδρα το Guernsey δηλαδή ο Ισραηλίτης Beny Stenmetz κατάφερε να πείσει τον άρρωστο ηγέτη της Γουινέας Κόντε να διώξει την Rio Tinto και να επιτρέψει στην BSG Ressuses να εκμεταλλευτεί τα ορυκτά κοιτάσματα στο Simandoo.
Το παράδοξο είναι ότι επένδυσε μόλις 165 εκατ δολάρια στα ορυχεία του Simandoo και εν συνεχεία πούλησε στην Βραζιλιάνικη εταιρία Vale έναντι 2,5 δισεκ. δολαρίων τα κοιτάσματα Simandoo ερήμην της κυβέρνησης.
Το FBI άρχισε να διερευνά την όλη υπόθεση και αποκαλύφθηκε ότι είχε δωροδοκηθεί η γυναίκα του Κόντε Manadie Toure.
Ο νυν πρόεδρος της Γουινέας Alpha Conde θέλει να πάρει πίσω το Simandoo και δεν θέλει να έχει καμία σχέση με τον Ισραηλίτη Beny Stenmetz.
Σημειώνεται ότι ο Beny Stenmetz είχε τεθεί στο στόχαστρο του Soros λόγω της Γουινέας και των κοιτασμάτων Simandoo.
O Soros χρηματοδοτούσε οργανώσεις που ήθελαν να εκδιώξουν τον Beny Stenmetz από την Γουινέα.

Ποιος είναι ο Beny Stenmetz

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ισραήλ, είναι  57 ετών,  υπηρέτησε στον ισραηλινό στρατό μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ και μετακόμισε στο Βέλγιο το 1978 για να τεθεί επικεφαλής σε  επιχείρησή με διαμάντια που κατείχε ο πατέρας του.
Τελικά έγινε πρόεδρος στην Steinmetz Diamond Group στην Γενεύεη και έγινε ο ιδρυτής μιας άλλης εταιρίας που εδρεύει στη Γενεύη την Beny Steinmetz BSGR.
Φέρεται να διαθέτει περιουσία 4,1 δισεκ. δολαρίων.

Η Calamos Investments σε συνεργασία με την Διεθνική και NBG Asset Management

H NBG Asset Management θυγατρική της  Εθνικής τράπεζας βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την Calamos Investments σε επίπεδο προιοντικής συνεργασίας.
Να σημειωθεί ότι η εταιρία Calamos Investments είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Επενδυτική Τράπεζα αλλά απέσυρε το ενδιαφέρον της.
Η εταιρία Calamos ίσως αποκτήσει μειοψηφική συμμετοχή στην NBG Asset Management.

Πρώτη ενημέρωση: 08:14, 14 Νοεμβρίου 2013

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης