Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι θέλει η αλεπού στο παζάρι ή ποιος είναι ο στόχος του Μιχάλη Σάλλα στην Παγκρήτια τράπεζα;

Τι θέλει η αλεπού στο παζάρι ή ποιος είναι ο στόχος του Μιχάλη Σάλλα στην Παγκρήτια τράπεζα;
Έχοντας την τραπεζική άδεια και με τις κινήσεις στην Κρήτη, ο Σάλλας θα βάλλει πλώρη για την Αθήνα….
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ανακοίνωση της απόφασης του Μιχάλη Σάλλα του επιτυχημένου έλληνα τραπεζίτη και πρώην προέδρου της Πειραιώς να αποκτήσει το 15% της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας παραξένεψε πολλούς…
Την καλύτερη ίσως προσέγγιση έδωσε κορυφαίος έλληνας εν ενεργεία τραπεζίτης ο οποίος διερωτήθηκε τι θέλει η αλεπού στο παζάρι;
Προσπαθήσαμε να διερευνήσουμε τι ήταν αυτό που έδωσε το κίνητρο στον Μιχάλη Σάλλα να αποκτήσει το 15% της Παγκρήτιας πέραν της καταγωγής.
Η Παγκρήτια ακόμη αναζητάει κεφάλαια καθώς έχει μόνο 92,6 εκατ ευρώ χρειάζεται νέα κεφάλαια 40-50 εκατ ευρώ στο πλαίσιο των συμβατικών υποχρεώσεων ώστε να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση του 2015 όπου είχε συγκεντρώσει 69,6 εκατ ευρώ.
Οι προσπάθειες που είχαν υπάρξει για στρατηγικό επενδυτή, να καλύψει ένα ομολογιακό tier 1 ή tier 2 και ταυτόχρονα να πάρει την αξιοποίηση των NPLs προσέκρουσε σε πολλά εμπόδια.
Η λύση αυτή είναι στρατηγικά λανθασμένη και έωλη και κακώς οι ελληνικές τράπεζες έκαναν τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις.
Η Παγκρήτια συνεταιριστική τράπεζα εμφανίζει 1,6 δισεκ. δάνεια εκ των οποίων ωστόσο τα 1,038 δισεκ. είναι NPEs ή 63,35%.
Τα NPLs φθάνουν στα 693 εκατ ευρώ.
Ενδιαφέρον στοιχείο είναι επίσης το γεγονός ότι από τα 92,6 εκατ ευρώ κεφάλαια τα 56,13 εκατ είναι αναβαλλόμενη φορολογία και 46,29 εκατ αναβαλλόμενη απαίτηση.
 Πέραν από το κεφαλαιακό ζήτημα που η Παγκρήτια πρέπει να διευθετήσει, υπάρχει και ένα περισσότερο διαχειριζόμενο πρόβλημα της ρευστότητας.
Οι καταθέσεις στα 982 εκατ αλλά η εξάρτηση από το ευρωσύστημα στα 133 εκατ ευρώ.
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι η Παγκρήτια τράπεζα μπορεί να μην είναι αμελητέα ποσότητα αλλά σίγουρα θέλει πολύ δουλειά για την εξυγίανση της.
Το ερώτημα παραμένει τι είδε ο Μιχάλης Σάλλας και αποφάσισε να επενδύσει 13-15 εκατ ευρώ στην Παγκρήτια;
Ο Μιχάλης Σάλλας χρειαζόταν ένα όχημα στο οποίο δεν θα χρειαζόταν να βάλλει πολλά κεφάλαια, να αποκτήσει ρόλο και ταυτόχρονα να υλοποιήσει ένα ευρύτερο σχεδιασμό.
Η Παγκρήτια έχει προβλήματα αλλά στην Κρήτη είναι ισχυρή έχει 47 καταστήματα και κατέχει το 13% των καταθέσεων της Κρήτης και στο Ηράκλειο το μερίδιο αγοράς σε καταθέσεις ξεπερνάει το 20%.
Στην Κρήτη όμως είναι πολύ ισχυρή και η τράπεζα Πειραιώς.
Θα θεωρήσουμε φυσική εξέλιξη κάποιοι πελάτες της Πειραιώς να μετακομίσουν στην Παγκρήτια τράπεζα.
Άρα ο πρώτος στόχος είναι τοπικός να καταστεί η Παγκρήτια πιο ισχυρή στην Κρήτη.
Ταυτόχρονα η τράπεζα αρχίζει να εμφανίζει κέρδη 7,6 εκατ στο 9μηνο του 2016 και μαζί με την αξιοποίηση των 1,038 δισεκ. NPEs θα αποκομίσει καλές αποδόσεις…
Ωστόσο δεν θεωρούμε ότι η επένδυση στην Παγκρήτια του Σάλλα είχε στόχο μια καλή απόδοση για τα γηρατειά.
Είναι ακόμη ακμαίος και έχει πολλά σχέδια στο μυαλό του.
Ο βασικός στόχος πιστεύουμε ότι είναι η επάνοδος στο banking με ένα τρόπο εύκολο σχετικά φθηνό και αποτελεσματικό.
Έχοντας την τραπεζική άδεια και με τις κινήσεις στην Κρήτη, ο Σάλλας θα βάλλει πλώρη για την Αθήνα…
Τι θα μπορούσε να κάνει στην Αθήνα είναι ένα μεγάλο ερώτημα αλλά σίγουρα υπάρχει σχέδιο ώστε να δηλώσει πάλι παρουσία στο ελληνικό banking…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης