Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αναζητώντας 10 μήνες στρατηγικό επενδυτή στην Attica bank και το αποτέλεσμα είναι ότι κινδυνεύει να μείνει γεροντοκόρη

tags :
Αναζητώντας 10 μήνες στρατηγικό επενδυτή στην Attica bank και το αποτέλεσμα είναι ότι κινδυνεύει να μείνει γεροντοκόρη
Το Ταμείο των Μηχανικών επένδυσε 440 εκατ που έχουν τρέχουσα αξία στο χρηματιστήριο 36 εκατ ευρώ αυτή είναι η αλήθεια.
Ακόμη μια ανακοίνωση, ακόμη μια γενική συνέλευση και η Attica bank, ανακοίνωσε ότι αναζητεί στρατηγικό σύμμαχο, ενώ διέρρευσε ότι υπάρχουν δύο funds που ενδιαφέρονται για την Attica banκ ενόψει της ΑΜΚ των 434 εκατ που έχει μετατεθεί αμέτρητες φορές.
Κάποτε ήταν 18 και κατέληξαν σε 2 τα funds.
Δεν είχαμε σκοπό να σχολιάσουμε τα αποτελέσματα της Γενικής Συνέλευσης αλλά, οι διαρροές περί δύο ενδιαφερομένων....μας ώθησε να αναλύσουμε την περίπτωση της Attica bank.
Ποιο fund θα επενδύσει σε μια τράπεζα που βγάζει μονίμως ζημίες, που το ΤΣΜΕΔΕ έχει τον έλεγχο, ποιο fund θα επενδύσει σε μια οικονομία που ξαναμπαίνει σε ύφεση και ποιο fund πιστεύει ότι το banking μπορεί να είναι κερδοφόρο για τα επόμενα χρόνια;  
Ποια είναι αυτά τα funds που σχεδιάζουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, όταν πριν λίγες ημέρες υπήρχε ο κίνδυνος capital controls.
Το bankingnews.gr έχει ασκήσει κριτική για τον τρόπο με τον οποίο πορεύτηκε η Attica bank, γιατί απέτυχε το επιχειρηματικό της μοντέλο και γιατί έχει αποτύχει η προσπάθεια αναζήτησης στρατηγικού συμμάχου.
Η ανακοίνωση εχθές 23 Ιουνίου του 2015 της διοίκησης Γαμβρίλη και Αντωνόπουλου της Attica bank ότι η Attica bank αναζητεί στρατηγικό σύμμαχο…διαρρέοντας ότι υπάρχουν δύο funds που ενδιαφέρονται…φθάνει στα όρια της κοροϊδίας....
Μπορεί να είναι σκληρή η φράση που χρησιμοποιούμε, αλλά έχουμε να κάνουμε με επενδυτές στο χρηματιστηρίο και όχι με θεωρίες χωρίς επιπτώσεις και κόστος.
Δεν μπορεί μια διοίκηση, έμπειρων στελεχών, να επικαλείται την φαντασία…και την φαντασία να την παρουσιάζει ως πραγματικότητα και μάλιστα σε γενική συνέλευση.
Η Attica bank δεν θα βρει στρατηγικό επενδυτή και το γνωρίζει….μάλλον θα μείνει γεροντοκόρη.  
Όταν ήρθε η ρωσική Baikal ξέρετε τι ανέφερε σε επιστολή της «ότι η Attica bank άλλα λέει, άλλα πράττει και άλλα σχεδιάζει» και αποχώρησαν όπως αποχώρησαν όλοι οι δήθεν ενδιαφερόμενοι.
(Η UBS πρέπει να πούμε ότι αρχικά πούλησε φύκια για μεταξωτές κορδέλες στην Attica bank)

Τι ανέφερε στην επιστολή της η Baikal προς την UBS

Την επιστολή αυτή την είχε αποκαλύψει το bankingnews.gr πριν περίπου 9 μήνες.
Η Baikal έχει δείξει πολύ σοβαρό ενδιαφέρον ευθύς εξαρχής για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank.
Είχαμε υποβάλλει μία ενδεικτική προσφορά, όπως ορίζει η διαδικασία που προτείνεται εσείς και περιμέναμε τα επόμενα βήματα.
Και τότε, συνέβη μία παρέκκλιση των όσων περιμέναμε να συμβούν και λάβαμε πρόσκληση για να συναντηθούμε με τη διοίκηση της Attica Bank, στη συνέχεια με το ΤΣΜΕΔΕ, στη συνέχεια με την Attica Bank και την ΤτΕ μαζί και ούτως καθ' εξής.
Αν και εμείς ζητήσαμε επιβεβαίωση της υποψηφιότητάς μας, αν και εμείς ξεκαθαρίσαμε επανειλημμένως τι ακριβώς ζητάμε, μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση, πέραν των προσκλήσεων.
Το διοικητικό μας συμβούλιο αποφάσισε σήμερα (8 Οκτωβρίου του 2014), πως σε ένα τέτοιο δύσκολο περιβάλλον, όπου δεν ξέρουμε που πραγματικά βρισκόμαστε, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε μέρος αυτής της διαδικασίας.
Παρακαλώ επικοινωνήστε με το δικηγόρο μας στην Αθήνα, τον κ. Τάσο Αβριντίνη, o οποίος γνωρίζει τα συμφέροντα των επενδυτών μας.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία σ' αυτό το κομμάτι.
Είμαι σίγουρος πως θα συναντηθούμε και στο μέλλον για άλλα deal, στα οποία  δεν θα παρουσιαστούν τόσα πολλά αντικρουόμενα συμφέροντα.

Η διοίκηση της Attica bank έχει ευθύνη

Η διοίκηση της Attica bank δεν είχε το σθένος, σθένος που απαιτείται από μια διοίκηση που ενέκρινε τις απολαβές του 2015 αλλά δεν προσέφερε καμία νέα πληροφόρηση για την αύξηση κεφαλαίου.
Τον Δεκέμβριο του 2014 ξέραμε ότι εντός του Μαρτίου θα υλοποιηθεί η ΑΜΚ των 434 εκατ.
Τον Μάρτιο μάθαμε ότι η διαδικασία έχει παραταθεί έως τον Ιούνιο του 2015.
Έφθασε ο Ιούνιος και το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχει έκτακτη γενική συνέλευση στις 8 Ιουλίου.
Η διοίκηση της Attica bank έστειλε μια ανακοίνωση και στην ανακοίνωση δεν είπε τίποτε.
Είναι αυτό που λέμε λες πολλά για να μην πεις τίποτε.
Ακριβώς αυτό συνέβη, η διοίκηση δεν είπε τίποτε ότι θα υλοποιήσει την ΑΜΚ, θα εγκριθεί η ΑΜΚ από τις αρχές (αυτό δεν θα έπρεπε να είχε γίνει) θα βρεθεί στρατηγικός επενδυτής.
Αισθανόμαστε ότι όλη αυτή η διαδικασία είναι διαδικασία που δεν συμβάλλει στην ορθή ενημέρωση του επενδυτή.
Καμία ενημέρωση επί της ουσίας για το μείζον θέμα της αυξήσεως κεφαλαίου.

Θα επαναλάβουμε για πολλοστή φορά την ανάλυση μας γιατί η Attica bank δεν πέτυχε…

Η Attica bank δίνει ένα μεγάλο και άνισο αγώνα με τον χρόνο για να καλύψει την αύξηση κεφαλαίου των 434 εκατ ευρώ καθώς χρονικά τα περιθώρια έχουν εκπνεύσει…..
Η αύξηση κεφαλαίου δεν μπορεί να καλυφθεί ολικώς και η μόνη εναλλακτική λύση είναι το ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών που ελέγχει το 51% περίπου των μετοχών της τράπεζας να επενδύσει άλλα 220 εκατ.
Σε αυτή την περίπτωση η Attica bank θα ανακεφαλαιοποιηθεί μερικώς και από κεφαλαιακά ανεπαρκής θα καταστεί κεφαλαιακά επαρκής.
Όμως δεν είναι βέβαιο αν η DGCom δεχθεί ένα ταμείο των Μηχανικών το ΤΣΜΕΔΕ να ελέγχει το 80% της Attica bank.
Απάντηση σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα δεν έχουμε λάβει.
Η Attica bank στοχεύει σε αυτόνομη πορεία και η στρατηγική είναι να αποτελέσει τον 5ο πυλώνα μετά τις 4 συστημικές τράπεζες.
Όμως ο στόχος αυτός είναι έωλος, υπερφίαλος και κυρίως  ουτοπικός.
Μια τράπεζα όπως η Attica bank που δεν μπορεί να καλύψει την αύξηση κεφαλαίου της πως θα αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης;
Η αύξηση κεφαλαίου της Attica bank δεν μπορεί να καλυφθεί πλήρως αλλά μόνο μερικώς κατά 50% και υπό άλλες συνθήκες θα ήταν μονόδρομος η πώληση της ώστε να ανταλλάξει μετοχές το ΤΣΜΕΔΕ που είναι ο βασικός μέτοχος με 51% για να μην υποστεί ζημία.
Όμως η κυβέρνηση φαίνεται ότι θέλει να κρατήσει αυτόνομη την Attica bank και για τον λόγο αυτό εξετάζει παράταση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και πέρα του Ιουνίου.

Κεφαλαιακά ανεπαρκής η τράπεζα

Η Attica bank φλερτάρει με την κεφαλαιακή ανεπάρκεια καθώς μέσα σε ένα τρίμηνο έχασε σχεδόν μια μονάδα στο common equity tier 1 και από 7,11% στο τέλος του 2014 βρέθηκε στο 6,10% στο α΄ τρίμηνο του 2015.
Οι επιδόσεις της Attica bank πέραν της κεφαλαιακής επάρκειας είναι ρεαλιστικά φτωχές, χωρίς δείγματα ποιοτικών στοιχείων πλην ίσως της αύξησης του δείκτη κάλυψης δανείων με προβλέψεις που πλησιάζει πλέον το μέσο όρο της αγοράς.
Η Attica bank στο α΄ τρίμηνο του 2015 εμφάνισε οριακές ζημίες -1,3 εκατ ευρώ.
Οι επιδόσεις του πρώτου τριμήνου ίσως είναι αδιάφορες από πλευράς απόδοσης ενεργητικού αλλά είναι πολύ κρίσιμες από πλευράς κεφαλαιακής επάρκειας.
Η πορεία της Attica bank επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα της νέας αύξησης των 434 εκατ ευρώ η οποία λήγει 10-12 Ιουνίου του 2015.
Η προοδευτική μείωση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας και ειδικά του common equity από τον οποίο έχουν αφαιρεθεί οι προνομιούχες μετοχές αποδεικνύει γιατί η νέα αύξηση είναι ζωτική για την επιβίωση της τράπεζας.
Με common equity 207 εκατ ευρώ προκύπτει δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο 6,1% όταν το σταθμισμένο ενεργητικό διαμορφώνεται στα 3,129 δισεκ. ευρώ.

Γιατί απέτυχε το πείραμα της Attica bank;

Το  ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών επένδυσε 440 εκατ που έχουν σημερινή αξία 36 εκατ ευρώ.
Το ΤΣΜΕΔΕ είναι στρατηγικά χαμένος μέτοχος στην Attica bank στην οποία κατέχει το 51%.
Η Attica bank απέτυχε επιχειρηματικά καθώς προσπάθησε να γίνει η μικρογραφία των μεγάλων τραπεζών ενώ το ΤΣΜΕΔΕ ήταν κεφαλαιακός αιμοδότης αλλά λειτούργησε και ως ανασταλτικός μηχανισμός εξέλιξης της τράπεζας.
Αν δει κανείς την εξέλιξη των αποτελεσμάτων της τράπεζας από το 2000 έως το 2015 δηλαδή 15 χρόνια και ο επενδυτής γνώριζε την εξέλιξη αυτών των επιδόσεων είναι βέβαιο ότι δεν ήθελε να επενδύσει ούτε 1 ευρώ.
Το ΤΣΜΕΔΕ το ταμείο των μηχανικών επένδυσε 440 εκατ - χωρίς την νέα αύξηση κεφαλαίου - στο διάστημα 2003 με 2015.
Το 2003 υλοποιήθηκε ΑΜΚ περίπου 50 εκατ με τιμή 1,5 ευρώ.
Τον Μάρτιο του 2007 υλοποιήθηκε ΑΜΚ 148 εκατ με τιμή 3 ευρώ.
Τον Σεπτέμβριο του 2009 υλοποιήθηκε ΑΜΚ 152 εκατ με τιμή 1,40 ευρώ.
Το 2013 υλοποιήθηκε ομολογιακό και ΑΜΚ 400 εκατ με τιμή τα 0,30 ευρώ.
Το 2015 τον Ιούνιο του 2015 θα υλοποιηθεί ΑΜΚ 434 εκατ ευρώ.
Όσον αφορά τις επιδόσεις της τράπεζας,
2004 κέρδη +6,26 εκατ ευρώ
2005 ζημίες -9,88 εκατ
2006 κέρδη +873 χιλ
2007 κέρδη +20,8 εκατ
2008 κέρδη +12,6 εκατ
2009 κέρδη +5,6 εκατ
2010 ζημίες -5,7 εκατ
2011 ζημίες -249 εκατ
2012 ζημίες -181 εκατ
2013 ζημίες -112 εκατ
2014 ζημίες – 49,9 εκατ.
2015 α΄ τρίμηνο ζημίες -1,3 εκατ.
Το ΤΣΜΕΔΕ επένδυσε 440 εκατ χωρίς την νέα ΑΜΚ των 434 εκατ ευρώ στην Attica bank που διαχρονικά εμφανίζει ζημίες -570 εκατ ευρώ.
Χρηματιστηριακά η Attica bank έχει απαξιωθεί αποτιμάται στα 0,07 ευρώ ή 72 εκατ ευρώ κεφαλαιοποίηση.
Το ΤΣΜΕΔΕ λοιπόν επένδυσε 440 εκατ (μαζί με τα 220 εκατ της νέας ΑΜΚ φθάνει τα 660 εκατ) και η αξία αυτής της επένδυσης σήμερα βρίσκεται σχεδόν στο μηδέν.
Άρα τα επιτυχημένης επένδυσης του ΤΣΜΕΔΕ στην Attica bank είναι εκτός πραγματικότητας.
Ήταν αποτυχημένη η επένδυση του Ταμείου στην Attica bank.
Το Ταμείο των Μηχανικών επένδυσε 440 εκατ που έχουν τρέχουσα αξία στο χρηματιστήριο 36 εκατ ευρώ αυτή είναι η αλήθεια.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 22:14 23 Ιουνίου του 2015

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης