Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Credit Negative η απόφαση της Nordea να μεταφέρει την έδρα της από τη Σουηδία στη Φινλανδία

tags :
Moody's: Credit Negative η απόφαση της Nordea να μεταφέρει την έδρα της από τη Σουηδία στη Φινλανδία
Η Nordea αξιολογείται από την Moody's με «Αa3» για τη μακροπρόθεσμη πιστολητπική ικανότητα
Αρνητικά για την πιστοληπτική ικανότητα («Credit Negative») της Nordea αποτιμά η Moody's την απόφαση του τραπεζικού κολοσσού να μεταφέρει την έδρα του (σσ: για φορολογικούς λόγους) από τη Σουηδία στη γειτονική Φινλανδία, σε αντίθεση με τον -επίσης αμερικανικό- οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's, ο οποίος εκτιμούσε χθες πως η αξιολόγηση της τράπεζας δεν θα επηρεαστεί (περισσότερα εδώ).
Η Nordea αξιολογείται από την Moody's με «Αa3» για τη μακροπρόθεσμη πιστολητπική ικανότητα, με σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).
«Αν και μια τέτοια κίνηση δεν θα αλλάξει θεμελιωδώς την πιστωτική ποιότητα της Nordea, ούτε θα μεταβάλει το επιχειρηματικό της μοντέλο, είναι Credit Negative επειδή η τράπεζα θα έχει ελαφρώς χαμηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις στη Φινλανδία και θα εκδώσει σημαντικά χαμηλότερο χρέος μειωμένης εξασφάλισης για σκοπούς εξυγίανσης, από ό,τι αν παραμείνει στη Σουηδία.
Επιπλέον, υπάρχει κίνδυνος, αν και περιορισμένος, για ζημία στη φήμη της, στη Σουηδία», σημειώνει η Moody's, τονίζοντας ωστόσο πως η Φινλανδία έχει την ικανότητα να παρέχει κεφαλαιακή στήριξη στην περίπτωση που χρειαστεί.
Να επισημανθεί ότι η απόφαση της Nordea Bank AB να μεταφέρει την έδρα της στη Φινλανδία ίσως την καταστήσει «και με τη βούλα» μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, καθώς θα έχει καλύψει τουλάχιστον ένα από τα κριτήρια για να συμπεριληφθεί η μετχή της στον δείκτη Euro Stoxx 50.
Οι εταιρείες του δείκτη πρέπει να δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, αλλά και να διατηρούν την έδρα τους σε μία χώρα-μέλος της Ε.Ε..
Παρά το ότι η Nordea διαπραγματευόταν τόσο στη Σουηδία όσο κα τη Φινλανδία, η πρώτη είχε κατά μέσο όρο περίπου οκταπλάσιο κύκλο εργασιών κατά το τρέχον έτος.



Το β' 3μηνο 2017, τα καθαρά κέρδη της τράπεζας κατέγραψαν πτώση 26%, μετά τη σημαντική κερδοφορία που καταγράφηκε το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, λόγω της πώλησης του ποσοστού συμμετοχή της στη Visa Europe.
Η κερδοφορία διαμορφώθηκε στα 743 εκατ. ευρώ, έναντι 996 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη ύψους 817 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, τα καθαρά έσοδα της τράπεζας παρέμειναν ενισχύθηκαν ελαφρώς, στα 1,18 δισ. ευρώ, έναντι 1,17 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης