Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Μεγαλύτερη απειλή για την αξιολόγηση του Μεξικού οι προεδρικές εκλογές, όχι η NAFTA

tags :
Moody's: Μεγαλύτερη απειλή για την αξιολόγηση του Μεξικού οι προεδρικές εκλογές, όχι η NAFTA
Η λαϊκιστική εκστρατεία του López θα μπορούσε να βάλει «στοπ» στην εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων
Τη στιγμή που ορισμένοι προσπαθούν να υπολογίσουν τον πιθανό αντίκτυπο που θα έχει στη μεξικανική οικονομία ένα «ναυάγιο» στις συνομιλίες με τις Η.Π.Α. για την εμπορική συμφωνία Βορείου Αμερικής («NAFTA»), ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's σχολιάζει πως η μεγάλη απειλή για την πιστοληπτική ικανότητα της κεντροαμερικανικής χώρας είναι οι επικείμενες προεδρικές εκλογές.
Ο Μεξικανός Πρόεδρος κ. Peña Nieto του κόμματος Partido Revolucionario Institucional (PRI) έχει βιώσει μία απότομη πτώση στα ποσοστά δημοτικότητάς του, με αποτέλεμσα να είναι ορατή μία νίκη του Andrés Manuel López Obrador του κόμματος Movimiento Regeneración Nacional (MORENA), ο οποίος και προηγείται στις δημοσκοπήσεις.
Ο López Obrador είναι γνωστός για την αντίθεσή του στις μεταρρυθμίσεις που πέρασαν κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Peña Nieto.
Όπως εκτιμά η Moody's, η λαϊκιστική εκστρατεία του López θα μπορούσε να βάλει «στοπ» στην εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος του τομέα της ενέργειας στις ιδιωτικές επενδύσεις.
Η πολιτική μετάβαση μπορεί επίσης να επιβραδύνει τις επενδύσεις στις δημόσιες υποδομές, καθώς η νέα διοίκηση χρειάζεται χρόνο για να καθορίσει τις προτεραιότητές της στον τομέα των υποδομών και να δημιουργήσει μια σειρά έργων.
Αν και η πλήρης ανατροπή των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη εφαρμοστεί θα ήταν πολύ δύσκολη, είναι δυνατή η επιβράδυνση της τρέχουσας διαδικασίας απελευθέρωσης.
«Οι περιφερειακές ανισότητες και η εκτεταμένη οικονομική ανεπάρκεια περιορίζουν επίσης την περαιτέρω ανάπτυξη του Μεξικού και αποτελούν προκλήσεις για τη χαμηλή παραγωγικότητα της χώρας.
Εάν η παραγωγικότητα δεν βελτιωθεί, οι πιθανές προοπτικές ανάπτυξης του Μεξικού θα παραμείνουν πολύ αδύναμες.
Οι επαναδιαπραγματεύσεις της NAFTA, εν τω μεταξύ, είναι απίθανο να διαταράξουν το εμπόριο και ίσως αποτελέσουν ευκαιρία για το Μεξικό.
Η Moody's δεν αποκλείει πλήρως τους κινδύνους για τους Μεξικανούς εξαγωγείς, ειδικά για τις επιχειρήσεις στον τομέα της κατασκευής αυτοκινήτων.
Μια δυσμενή επαναδιαπραγμάτευση θα εμπόδιζε την ανάπτυξη, δημιουργώντας αρνητικές συνέπειες για τις τοπικές οικονομίες.
Ωστόσο, οι αρχικές προτάσεις θα μπορούσαν πραγματικά να τονώσουν τη βιομηχανική ανάπτυξη.
Αυστηρότεροι κανόνες καταγωγής, για παράδειγμα, θα απαιτούσαν μεγαλύτερες επενδύσεις για να καταστεί δυνατή η παραγωγή εξαρτημάτων που εισήχθησαν προηγουμένως εντός της περιοχής της Βόρειας Αμερικής.
Δεδομένου ότι το Μεξικό έχει το χαμηλότερο κόστος εργασίας μεταξύ των τριών εμπορικών εταίρων, θα είναι πιθανώς ο μεγαλύτερος δικαιούχος νέων επενδύσεων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης