Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται για το τέλος της εποχής του πετρελαίου - Στρέφεται στην κτηματομεσιτική αγορά

Bloomberg: Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται για το τέλος της εποχής του πετρελαίου - Στρέφεται στην κτηματομεσιτική αγορά
Εχει συσταθεί ένα Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο θα ελέγχει περισσότερα από 2 τρις δολάρια 
Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται για το τέλος της εποχής του πετρελαίου, που αποτελούσε την κινητήριο δύναμη της, δημιουργώντας το μεγαλύτερο sovereign wealth fund στον κόσμο για τα πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της.
Η χώρα προετοιμάζει ένα εθνικό σχέδιο επενδύσεων για τα επόμενα 20 χρόνια που θα οδηγησει τη Σαουδική Αραβία να μην εξαρτάται πλέον από το πετρελαιο καθώς η τιμή του βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο πρίγκιπας Mohammed bin Salman ανέλυσε σε συνέντευξη του στο Ριάντ, το νέο πρόγραμμα που έχει καταρτίσει η χώρα με τη σύσταση ενός Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο θα ελέγχει περισσότερα από 2 τρις δολάρια και θα βοηθήσει την οικονομία της χώρας να περάσει στην νέα εποχή.
Υπολογίζεται μάλιστα ότι τα περιουσιακά της στοιχεία θα είναι τέτοιου που θα μπορούσε να αγοράσει τις τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο δηλαδή την Apple Inc , τη Google Inc, τη Microsoft Corp. και την Berkshire Hathaway Inc.


Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής η Σαουδική Αραβία πρόκειται να πουλήσει μετοχές της μητρικής εταιρείας Aramco και να μετατρέψει το την εταιρεία από πετρελαϊκό κολοσσό σε βιομηχανικό.
Σε πρώτη φάση θα πωληθεί περίπου το 5% της εταιρείας μέσα στον επόμενο χρόνο και τα έσοδα θα μεταφερθούν στο Ταμείο Επενδύσεων που θα στραφεί πλέον σε άλλες επενδύσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, κυρίως στον τομέα των ακινήτων και θα αποτελέσουν την κινητήριο δύναμη της οικονομίας στην επόμενη γενιά.
Έτσι, μέσα στα επόμενα 20 χρόνια η Σαουδική Αραβία θα είναι μια οικονομία ή κράτος που δεν θα εξαρτάται πλέον από το πετρέλαιο μετά από 80 και πλέον χρόνια που η χώρα βρισκόταν στην κορυφή των πετρελαιοπαραγωγών του πλανήτη.



Η πώληση της Aramco, ή ακόμη και της Saudi Arabian Oil Co. , έχει προγραμματιστεί για το 2018 αν και μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμη και στο τέλος του 2017.
Έως το 2020 τα περιουσιακά στοιχεία του Ταμείου θα αυξηθούν κατά 50% σύμφωνα με γγ του νεοσύστατου ταμείου Yasir Alrumayyan.
Το πριγκιπάτο αναγκάστηκε να στραφεί σε αυτό το σχέδιο για να περιορίσει το έλλειμμα που παρουσίασε ο προϋπολογισμός τον περασμένο χρόνοι και υπερβαίνει το 15% του ΑΕΠ.


Το ερώτημα ωστόσο είναι αν η αντίδραση αυτή για στροφή προς άλλες επενδύσεις πλην του πετρελαίου έρχεται στη σωστή χρονική στιγμή ή πολύ αργά με κίνδυνο η χώρα να μην προλάβει τη μετάβαση από το πετρέλαιο καθώς η πτώση της τιμής του είναι πολύ γρηγορότερη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης