Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Levy Institute - Geuro... Mε παράλληλο νόμισμα και χωρίς έξοδο από το ευρώ, η σωτηρία της Ελλάδας

Levy Institute - Geuro... Mε παράλληλο νόμισμα και χωρίς έξοδο από το ευρώ, η σωτηρία της Ελλάδας
Όσο Βρυξέλλες, Βερολίνο και Φρανκφούρτη συσκέπτονται κρυφά - χωρίς την παρουσία Ελλήνων εκπροσώπων - για το ελληνικό ζήτημα, η Ελλάδα πρέπει μόνη της να αρχίσει να εξετάζει εναλλακτικές για την οριστική έξοδο από την κρίση
Τέσσερα εναλλακτικά σενάρια για την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη και την ισχυροποίηση του νευραλγικού κλάδου της απασχόλησης παρουσιάζει το Levy Economics Institute του Bard College, σε διεξοδική έκθεσή του, υπό τον τίτλο "Strategic Analysis - Prospects and Policies for the Greek economy", την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Σύμφωνα με τους αναλυτές του Levy Economics Institute, για να εξέλθει η Ελλάδα από το τούνελ της κρίσης πρέπει να "βάλει μπροστά τις μηχανές" της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Η βιομηχανική παραγωγή της χώρας παραμένει εξαιρετικά αδύναμη, η πτώση στο εργατικό κόστος κρίνεται δραματική, ενώ το στοίχημα των εξαγωγών δεν έχει ακόμη αποδώσει τα αναμενόμενα.



Η συνταγή της τρόικας - με επίκεντρο την εσωτερική υποτίμηση - δεν έχει οδηγήσει την Ελλάδα μακριά από το φαύλο κύκλο της ύφεσης.
Στον αντίποδα, το αποτέλεσμα των αυστηρών μέτρων λιτότητας που επέβαλαν στην Αθήνα οι δανειστές δεν ήταν άλλο παρά  η ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των Ελλήνων.
Σύμφωνα με την εν λόγω ανάλυση του Levy Economics Institute, η Ελλάδα πρέπει να μεταβάλλει την οικονομική της πολιτική. Δεν έχει άλλη επιλογή.




Τα εναλλακτικά σενάρια για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και το οριστικό τέλος της ελληνικής κρίσης, όπως τα περιγράφει το Ινστιτούτο, είναι τα εξής:
1) Ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ με ευρωπαϊκά κεφάλαια.
2) Προσωρινή αναστολή των πληρωμών των τόκων, χωρίς ταυτόχρονη αύξηση του χρέους, μέχρις ότου επιστρέψει η ελληνική οικονομία στην ανάπτυξη.
3) Εισαγωγή ενός παράλληλου χρηματοπιστωτικού συστήματος - χωρίς έξοδο της χώρας από το ευρώ - μέσω έκδοσης νέων ελληνικών ομολόγων σε "Geuro", το οποίο θα λειτουργεί ως παράλληλο νόμισμα για την Ελλάδα.
4) Ριζική αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής - σε άμεση συνάρτηση με το παράλληλο χρηματοπιστωτικό σύστημα - με στόχο την προώθηση στοχευμένων δράσεων για την τόνωση της απασχόλησης. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για την ανάγκη υιοθέτησης ενός προγράμματος τόνωσης της απασχόλησης το οποίο θα χρηματοδοτείται από το παράλληλο χρηματοπιστωτικό σύστημα.




Όπως εξηγεί στη συνέχεια το Levy Economics Institute, η αποτελεσματικότητα των ανωτέρω εναλλακτικών σεναρίων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ελαστικότητα των τιμών του ελληνικού εμπορίου, ένας κλάδος που αποδεδειγμένα θα συνεχίσει να δέχεται πιέσεις.
Όπως προσθέτει το Ινστιτούτο, δεδομένου ότι οι δύο πρώτες επιλογές - αν και οικονομικά βιώσιμες - στερούνται της πολιτικής βούλησης ώστε να υλοποιηθούν, ο μοναδικός δρόμος που θα μπορούσε να ακολουθήσει η Ελλάδα για να ανακάμψει είναι ο εξής: Η κατάρτιση ενός προγράμματος τόνωσης της απασχόλησης, υπεύθυνο για τη χρηματοδότηση του οποίου θα είναι το παράλληλο χρηματοπιστωτικό σύστημα που αναφερθηκε νωρίτερα. 



Τι είναι το Geuro
Πρόκειται για μια πρόταση την οποία πρώτη διατύπωσε η Deutsche Bank τον Μάιο του 2012, στην κορύφωση της ελληνικής κρίσης.
Το Geuro αφορά στην υιοθέτηση ενός παράλληλου - εθνικού - νομίσματος, μέσω του οποίου η Ελλάδα θα πραγματοποιεί όλες τις εγχώριες συναλλαγές της, με στόχο τη χαλάρωση της λιτότητας.
Το παράλληλο νόμισμα δεν απαιτεί αυτόματα έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και δεν απαγορεύεται ρητά από τη Συνθήκη της ΕΕ.
Όπως σπεύδει να επισημάνει το Levy Economics Institute, η υιοθέτηση του Geuro θα απαιτούσε μικρές μόνο διαφοροποιήσεις στη Συνθήκη της ΕΕ, γεγονός που δεν συνιστά μείζον πρόβλημα, αφού η ευρωπαϊκή Συνθήκη έχει παραβιαστεί αρκετές φορές κατά το πρόσφατο παρελθόν, χωρίς ωστόσο να έχει απειληθεί σοβαρά η ύπαρξη του ευρώ.



Η πρόταση για την υιοθέτηση ενός παράλληλου νομίσματος βρίσκει συμμάχους όλους εκείνους που υποστηρίζουν πως ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλούσε τεράστια οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη, με απρόβλεπτες συνέπειες.
Όσοι τάσσονται υπέρ της υιοθέτησης ενός παράλληλου νομίσματος από την πλευρά της Ελλάδας, επιμένουν πως θα πρόκειται για ένα καθαρά προσωρινό μέτρο, σχεδιασμένο σωστά και με στόχο να καταστεί η επιστροφή στο ευρώ εφικτή και άμεση.
Μια από τις βασικότερες παραδοχές του Geuro είναι η εξής: Τα ήδη υπάρχοντα assets - όπως οι τραπεζικές καταθέσεις - δεν θα μετατραπούν στο νέο νόμισμα.
Το Geuro θα πρέπει να το διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΚΤ. 




Η θηλιά της δημοσιονομικής προσαρμογής
Όπως διαμηνύει ρητά και κατηγορηματικά το Ινστιτούτο, η σκληρότητα της συνεχούς δημοσιονομικής προσαρμογής που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, μόνο κακό προκάλεσε στη χώρα.
Τα αυστηρά μέτρα λιτότητας δεν έχουν ακόμη δείξει τον δρόμο για την έξοδο της Ελλάδας από το τούνελ της κρίσης.
"Όσο Βρυξέλλες, Βερολίνο και Φρανκφούρτη συσκέπτονται κρυφά - χωρίς την παρουσία Ελλήνων εκπροσώπων - για το ελληνικό ζήτημα, η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από την εξής: Να αρχίσει μόνη της να εξετάζει τρόπους και εναλλακτικές, με στόχο την οριστική έξοδό της από την κρίση...", καταλήγει το Levy Economics Institute.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης