Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America Merrill Lynch: Αναγκαία η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά 80-100 δισ. ευρώ για να καταστεί βιώσιμο

tags :
Bank of America Merrill Lynch: Αναγκαία η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά 80-100 δισ. ευρώ για να καταστεί βιώσιμο
Φτωχές οι προοπτικές της χώρας εάν η ανάπτυξη δεν είναι ισχυρή και δεν υπάρξει ελάφρυνση του χρέους
Δύο σενάρια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους παρουσιάζει η Bank of America Merrill Lynch, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι εάν η ανάπτυξη δεν είναι ισχυρή και δεν υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, οι προοπτικές της χώρας θα είναι φτωχές.
Σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch το προφίλ του ελληνικού χρέους παραμένει μη βιώσιμο. Όμως δεδομένου ότι η χώρα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της πλέον είναι στο χέρι των Ευρωπαίων πως θα χειριστούν την κατάσταση.
Είναι ξεκάθαρο ότι ένα haircut στα δάνεια του επίσημου τομέα είναι πολιτικά ανέφικτη λύση. Επομένως, το σενάριο της μείωσης του επιτοκίου και της επέκτασης της ωρίμανσης των ομολόγων εμφανίζεται ως η πιθανότερη λύση. Εάν μάλιστα η ανάπτυξη απογοητεύσει και οι μεταρρυθμίσεις καθυστερήσουν ή αναβληθούν, τότε ίσως χρειαστεί ελάφρυνση που μπορεί να φτάνει τα 100 δισ. ευρώ χρέους.
Άλλωστε η Ελλάδα έχει υποστεί το μεγαλύτερο κόστος προσαρμογής στην ιστορία, μετά την Μεγάλη Ύφεση του 1929:



Ωστόσο εδώ υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα, σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch. Το επιτόκιο του EFSF ήδη έχει μειωθεί σε τέτοιο βαθμό, που σχεδόν ισούται με το επιτόκιο που δανείζεται ο μηχανισμός από τις αγορές. Εάν μειωθεί επομένως το κόστος δανεισμού της Ελλάδας, δεν αποκλείεται ο EFSF να αντιμετωπίσει σοβαρές απώλειες, οι οποίες θα διαμορφώνονται ανάλογα με το επιτόκιο με το οποίο καλείται να δανειστεί ο ίδιος.
Ίσως, μία από τις λύσεις που μπορούν να προωθηθούν είναι να συνδεθεί η μείωση του επιτοκίου με την ολοκλήρωση σειράς μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε να στηριχθεί μια ισχυρότερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, προτείνει η Bank of America Merrill Lynch.

Τα δύο σενάρια για το ελληνικό χρέος


Πέραν των εκτιμήσεων του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου που βλέπουν το ελληνικό χρέος στο 110% μέχρι το 2022 με την προϋπόθεση όμως να υπάρξει ελάφρυνση της τάξεως των 35 δισ. ευρώ (σε διαφορετική περίπτωση θα είναι στο 122%), η Bank of America Merrill Lynch εκτιμά ότι υπάρχουν άλλα δύο σενάρια:

1) Χρέος υπό συνθήκες χαμηλού πρωτογενούς πλεονάσματος

Υπό το σενάριο να υπάρξει μέσο πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ (από 4,9% που εκτιμά το πρόγραμμα), τότε απαιτείται ελάφρυνση 80 δισ. ευρώ για να φτάσει το χρέος στο 110% μέχρι το 2022. Σε διαφορετική περίπτωση το χρέος θα παραμείνει στο 137% του ΑΕΠ.  

2) Χρέος υπό συνθήκες χαμηλής ανάπτυξης

Υπό το σενάριο να υπάρξει μέση ανάπτυξη ύψους 2% την περίοδο 2014-2022 (από 2,9% που εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές), και πρωτογενές πλεόνασμα 3%, τότε απαιτείται ελάφρυνση 100 δισ. ευρώ για να φτάσει το χρέος στο 110% μέχρι το 2022. Σε διαφορετική περίπτωση το χρέος θα παραμείνει στο 146% του ΑΕΠ.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης