Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παρέμβαση Obama: Ζωτικής σημασίας η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όχι στη λιτότητα - Τσίπρας: Δικαιούμαστε λύση τώρα

tags :
Παρέμβαση Obama: Ζωτικής σημασίας η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όχι στη λιτότητα  - Τσίπρας: Δικαιούμαστε λύση τώρα
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδέχθηκε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Barack Obama, στο Μέγαρο Μαξίμου
(upd8) Μήνυμα στην Ευρώπη για την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και χαλάρωσης της λιτότητας, έστειλε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα δικαιούται ελάφρυνση του χρέους και ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) τώρα. 
Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Tύπου, ο Οbama χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ τόνισε ότι η λιτότητα δεν αποτελεί συνταγή ανάπτυξης. 
«Η Ελλάδα συνεχίζει στον δύσκολο δρόμο της ανάκαμψης.
Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης.
Οι Έλληνες πρέπει να δουν βελτίωση στην καθημερινή ζωή τους
Η κρίση ανέτρεψε εκ βάθρων τις ζωές εκατομμυρίων Ελλήνων», τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.
Η Ελλάδα δικαιούται απομείωση του χρέους και ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) τώρα,
υπογράμμισε από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναγνώρισε την ηθική και πολιτική στήριξη του προέδρου των ΗΠΑ, Barack Obama, ενώ είπε χαρακτηριστικά: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Barack Obama, που επέλεξε την Ελλάδα για την έναρξη του τελευταίου του ταξιδιού στην Ευρώπη».
«Σήμερα η Ελλάδα υποδέχεται έναν Aμερικανό πρόεδρο που υπερασπίστηκε με σθένος τις αξίες που τιμά ο ελληνικός λαός», τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι «συνέβαλε με όλες του τις δυνάμεις για μια ανθρωπιστική λύση στη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Παυλόπουλος: Μη λησμονάτε τη χώρα μου - Obama: Θα έχετε πάντα τη φιλία των ΗΠΑ

Τους στίχους του νομπελίστα Έλληνα ποιητή, Οδυσσέα Ελύτη, «μη λησμονάτε τη χώρα μου» επέλεξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την προσφώνηση του, στο δείπνο προς τιμήν του Barack Obama, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο κ. Παυλόπουλος στάθηκε ιδιαιτέρως στις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, που - όπως είπε - πληρώνουν δυσανάλογα μεγάλο κοινωνικό κόστος, λόγω της οικονομικής κρίσης, που οφείλεται σε εσφαλμένες πολιτικές.
Παρά το κόστος, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι Έλληνες παραμένουν αταλάντευτοι στην ευρωπαϊκή πορεία τους.
«Συνεχίζουμε την πορεία μας στην Ευρωζώνη και αγωνιζόμαστε να επιστρέψει η Ευρώπη στις αρχές και τις αξίες από τις οποίες ξεκίνησε», είπε ο κ. Παυλόπουλος.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη στάση που τηρεί η Ελλάδα στο προσφυγικό, υπογραμμίζοντας πως «ανταποκρινόμαστε με αδιαπραγμάτευτη αξιοπρέπεια στις υποχρεώσεις μας στο οξύτατο προσφυγικό ζήτημα που έχει προκύψει από τον πόλεμο στη Συρία.
Σεβόμαστε τον πρόσφυγα και συμπεριφερόμαστε με αλληλεγγύη κάτι που δεν γίνεται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ελπίζουμε να εισακουστεί ο λόγος σας για μεταστροφή σε αυτό το ζήτημα».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η μόνη λύση για το προσφυγικό είναι να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία, κάτι που απαιτεί τη συνεργασία ΗΠΑ - Ρωσίας - Ευρώπης.
«Χαίρομαι που κάνατε πράξη την πολιτική της συνεργασίας ώστε να τελειώσει η πληγή που γέννησε το προσφυγικό ζήτημα», τόνισε.
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε: «Είναι μια μεγάλη τιμή να βρίσκομαι στην Ελλάδα, εκ μέρους της αντιπροσωπείας μας σας ευχαριστώ για τη ζεστασιά που δείξατε σε αυτή την επίσκεψη.
Φυσικά η φιλοξενία σας δεν προκαλεί έκπληξη.
Θα έχω πολλά περισσότερα να πω στην ομιλία μου αύριο για τα κοινά που συνδέουν τους δύο λαούς μας συμπεριλαμβανομένης της αγάπη μας για τους Ολυμπιακούς αγώνες».
Στη συνέχεια, ο Barack Obama επισήμανε: «Είμαστε βαθιά ευγνώμονες για τη συμμαχία μας με τον ελληνικό λαό.
Απόψε καθώς εργάζεστε να πάει η χώρα μπροστά, να ξέρετε πως θα έχετε πάντα τη φιλία και την υποστήριξη του αμερικανικού λαού.
Θα κλείσω με μία στιγμή της κοινής μας ιστορίας.
Το 1821 ένας Έλληνας πατριώτης έγραψε μια επιστολή έκκλησης για βοήθεια στην Αμερική που κλείνοντας έγραφε: Σας θεωρούμε φίλους, συμπατριώτες και αδελφούς».
Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε, μάλιστα, και πρόποση στις αρετές και τις αξίες που ενώνουν τις δυο χώρες.

Αναλυτικότερα, η κοινή συνέντευξη Τύπου Τσίπρα - Obama:

Τσίπρας: Δικαιούμαστε να ενταχθούμε τώρα στο QE της ΕΚΤ και ουσιαστική απομείωση του χρέους


«Η ουσιαστική απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους και η ένταξη μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι όλα όσα δικαούται η Ελλάδα από τη συμφωνία με τους εταίρους.
Ο χρόνος για να εκπληρωθούν είναι τώρα», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Αμερικανό πρόεδρο Barack Obama.
Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε επίσης ότι η ελληνική οικονομία και κοινωνία έπειτα από επτά ολόκληρα χρόνια δεν αντέχουν άλλη λιτότητα, ενώ νωρίτερα είχε επισημάνει ότι «θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να προωθούμε μεταρρυθμίσεις που ευνοούν την ανάπτυξη.
Θα αντιστεκόμαστε στις μεταρρυθμίσεις που την υπονομεύουν».
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε και δημοσίως «τον ρόλο και τη συνεισφορά του Obama εκείνες τις δύσκολες ώρες στην πολιτική στήριξη που παρείχε στην κυβέρνηση μου», ενώ τόνισε ότι «σήμερα παρά τις πληγές στεκόμαστε όρθιοι, καταφέραμε να αποφύγουμε την επαπειλούμενη καταστροφή.
Έχουμε επιστρέψει στην ανάπτυξη».
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την έναρξη της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ιστορική για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδα τη στιγμή που ο Clinton κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα το 1999 αναγνώρισε τα λάθη των ΗΠΑ σε σχέση με τη δικτατορία.
«Σήμερα η Ελλάδα υποδέχεται έναν πρόεδρο των ΗΠΑ που καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του αγωντίστηκε για τα δικαιώματα όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως από το χρώμα, τη θρησκεία και το σεξουαλικό προσανατολισμό».

Το κυπριακό

Αναφερόμενος στο κυπριακό ζήτημα, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για λύση στη βάση του διεθνούς δικαίου.
«Στηρίζουμε τις συζητήσεις που διεξάγονται και φέρνουν την ελπίδα», είπε ο κ. Τσίπρας «αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και η λύση να ειναι προς όφελος όλου του Κυπριακού λαού.
Αυτό δεν μπορεί να συμβεί χωρίς την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων».
Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο κυπριακό και με αφορμή σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων.
Όπως είπε λοιπόν, το κυπριακό πρόβλημα, είναι πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής.
Δεν είναι διμερές πρόβλημα Ελλάδας-Τουρκίας. Είναι διεθνές» είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι είναι στο πλευρό του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη αλλά και ότι «η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που κατέλαβε και κατέχει παράνομα την Κύπρο».
Ο ίδιος τόνισε «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με Τουρκία το κομμάτι που μας αφορά» αλλά τόνισε ότι ο ίδιος δεν είναι αρμόδιος να πείσει τον Erdogan.

Τι συζήτησε με τον Obama

Σχετικά με τα θέματα που συζήτησε με τον Barack Obama, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι συζήτησαν για τις προοπτικές που ανοίγονται σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς, για την ανάπτυξη της Ναυτιλίας, αλλά και για τα έργα που είναι σε εξέλιξη, όπως οι αγωγοί αερίου.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι μίλησαν και για το ελληνικό ανθρώπινο δυναμικό και ιδιαίτερα τους νέους επιστήμονες και επιχειρηματίες, αλλά και για την ελληνοαμερικανική κοινότητα και την ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι μίλησαν για τον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνας ειρήνης και ασφάλειας.
«Η Ελλάδα προωθεί την συνεργασία με όλες τις χώρες της περιοχής στην βάση του διεθνούς δικαίου» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε «η χώρα μας παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει βοήθησε τους πρόσφυγες που έφτασαν στα νησιά της.
Παρά την περιορισμένη στήριξη από πολλές χώρες επιμένουμε ότι ο μονος δρόμος είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου».

Μπορεί ο Obama να πείσει τη Merkel για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους;

Εν τω μεταξύ, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel θα συμφωνήσει στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους όταν ρωτήθηκε εάν ο Obama μπορεί να πείσει τη Merkel για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος για δύο λόγους: Πρώτον, η Merkel είναι Γερμανίδα πολιτικός και οι Γερμανοί πολλές φορές επιμένουν ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται.
Κι αυτό που αναμένεται να γίνει σε σχέση με την Ελλάδα είναι αυτό που έχει συμφωηνηθεί το καλοκαίρι του 2015: ότι μόλις η Ελλάδα ολοκληρώσει την πρώτη και δυσκολότερη αξιολόγηση τότε θα συζητηθούν μέτρα για τη μείωση του ελληνικού χρέους για να αποκτήσει ξάνα πρόσβαση στις αγορές και να επιστρέψει στην ανάπτυξη η ελληνική οικονομία.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι έχω γνωρίσει από κοντά τη Merkel κι εχω διαμορφώσει τη γνώμη ότι είναι μια πολιτικός με αίσθημα της ευθύνης απέναντι στη Ευρώπη, όχι μόνο ευθύνη ευθύνη απένατι στη Γερμανία ή στο εσωτερικό της κόμματος της.
Πιστεύω ότι εξαιτίας αυτών των δυο σημαντικών λόγων θα πειστεί ότι θα πρέπει να γίνουν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα ούτως ώστε η Ελλάδα να γίνει μέρος της λύσης και όχι το πρόβλημα της λύσης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν επιβαρύνουν τους Γερμανούς φορολογούμενους.

Obama: Η κρίση δυσκόλεψε τους Έλληνες - Η λιτότητα δεν είναι συνταγή ανάπτυξης - Ζωτικής σημασίας η ελάφρυνση του χρέους

Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Barack Obama, επαναλαμβάνοντας έτσι το πάγιο αίτημα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Θα ήταν καλό για όλους να υπάρξει μια συμφωνία για το ελληνικό χρέος.
Ίσως, ίσως λέω, η ώρα είναι τώρα», διαμήνυσε ο Obama.
Αφού αποθέωσε τον ελληνικό πολιτισμό και τους χρόνιους δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες, ο Obama εξέφρασε τη χαρά του για τη σημερινή επίσκεψη, τονίζοντας πως πάντα ήθελε να έρθει στη χώρα μας.
«Η έκφραση “καλός και αγαθός” αποτελεί την τέλεια περιγραφή της φιλίας μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών.
Είμαστε βαθιά ευγνώμονες για τη φιλία με την Ελλάδα», ήταν οι χαρακτηριστικές του δηλώσεις.
Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε τις έντονες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός λόγω της οικονομικής κρίσης, επισημαίνοντας πως οι πολίτες της χώρας πρέπει να δουν βελτίωση στην καθημερινή ζωή τους.
«Η λιτότητα δε μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης.
Η κρίση ανέτρεψε εκ βάθρων τις ζωές εκατομμυρίων Ελλήνων.
Οι Έλληνες πέρασαν πολύ δύσκολα χρόνια.
Όμως η Ελλάδα υπήρξε αδιάλειπτα αξιόπιστος σύμμαχος. (…)
Η Ελλάδα συνεχίζει στον δύσκολο δρόμο της ανάκαμψης.
Θα συνεχίσω να παροτρύνω τους πιστωτές να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Παράλληλα, τόνισε ότι το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης που είχε με τον κ. Τσίπρα ήταν αφιερωμένο στην οικονομία.

Σχετικά με το ΝΑΤΟ και την προσφυγική κρίση

Σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχάρη την Ελλάδα «γιατί είναι μία από τις 5 μόνο χώρες του ΝΑΤΟ που συνεχίζει να δαπανά πάνω από 2% του ΑΕΠ της για την Άμυνα».
«Θέλω να ευχαριστήσω την Ελλάδα που συνεχίζει να στηρίζει το ΝΑΤΟ, παρά τις δυσκολίες», συμπλήρωσε.
Στη συνέχεια έκανε και πάλι αναφορά στο πολύ σημαντικό ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, τονίζοντας πως η Ουάσινγκτον θα στηρίζει τις προσπάθειες που γίνονται, καθώς το πρόβλημα είναι διεθνές, όχι ελληνικό.

Το κυπριακό

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε εκτενή αναφορά και στο κυπριακό, διαμηνύοντας πως είναι δυνατή μια βιώσιμη λύση, η οποία θα είναι επωφελής για όλους τους πολίτες της νήσου.
«Οι συνθήκες για μια διζωνική λύση είναι καλύτερες από ποτέ.
Δεν είναι εγγυημένη η επιτυχία, αλλά υπάρχει η πιθανότητα επίλυσης του Κυπριακού», δήλωσε.
Απαντώντας στη συνέχεια σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για την κρίση του 2008 στις ΗΠΑ και την τωρινή κατάσταση στην Ελλάδα, διευκρίνισε πως δεν υπάρχουν ευθείες συγκρίσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, λόγω και της διαφοράς μεγέθους των οικονομιών τους.

«Ο δρόμος στον οποίο βαδίζει η Ελλάδα είναι σωστός»

Πάντως, ο κ. Obama έδειξε την εμπιστοσύνη του και στην ελληνική κυβέρνηση, σχολιάζοντας: «Ο ελληνικός λαός, παρά τις δυσκολίες, παρά τις ορισμένες λάθος πολιτικές, πρέπει να αναγνωρίσει ότι η οικονομία χρειαζόταν αλλαγές.
Πιστεύω, όμως, ότι έχει σημασία να σχεδιάζει κανείς τις διαχρονικές μεταρρυθμίσεις μαζί με αναπτυξιακή πολιτική.
Ο δρόμος στον οποίο βαδίζει η Ελλάδα είναι σωστός.
Βλέπω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασιστικότητα και βούληση να βαδίσει σε αυτό τον δρόμο.
Χρειάζονται σκληρές αποφάσεις, αλλιώς θα επικρατήσει ο πανικός».

Οι αμερικανικές εκλογές

Καταλήγοντας, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στις αμερικανικές εκλογές αλλά και στο γενικότερο φαινόμενο του λαϊκισμού.
«Σε μια οικονομική κρίση δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι χάνουμε τον προσανατολισμό μας και ευνοείται ο λαϊκισμός.
Ζητήματα όπως η ανισότητα πρέπει να αντιμετωπιστούν δραστικά, αλλιώς ο φόβος θα στρέψει τον ένα ενάντια στον άλλο. (…)
Ως πρόεδρος των ΗΠΑ οφείλω να εξασφαλίσω τη μετάβαση στην προεδρία Trump.
Έχει σημασία να μην αρχίσουμε να κάνουμε συγκρίσεις μεταξύ ηγετών, όπως της Theresa May ή της Marine Le Pen.
Πιστεύω ότι θα χρειαστεί να ορθώσουμε το ανάστημά μας ενάντια στον εθνικισμό, τον υπερβολικό φυλετισμό...
Σε κάθε χώρα επικρατούν διαφορετικές συνθήκες και πολλές φορές ο κόσμος θέλει αλλαγή, αλλά δεν ξέρει τι θα έρθει.
Το μέλλον θα οριστεί από αυτά που έχουμε κοινά, όχι από τις διαφορές μας.
Δείτε τι συνέβη στην Ευρώπη.
Οι τελευταίες 5 δεκαετίες ήταν με ειρήνη και ευημερία, χωρίς προηγούμενο, στην Ευρώπη».



Νωρίτερα, τον πρόεδρο των ΗΠΑ, υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στέλνοντας σαφή μηνύματα για τις ελληνικές θέσεις, όσον αφορά το Κυπριακό και τις προκλήσεις της Τουρκίας. 
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama συνεχάρη τους Έλληνες για τη στάση τους στο προσφυγικό, ενώ υπογράμμισε τις θυσίες τους λόγω της οικονομικής κρίσης. 
Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο, ωστόσο υπάρχει ακόμα δρόμος για τον ελληνικό λαό. 

Ωστόσο δεν αναφέρθηκε καθόλου στην οικονομία και το ζήτημα του χρέους, ούτε στα κρίσιμα εθνικά θέματα που έθιξε ο Προκόπης Παυλόπουλος. 
«Ευχαριστώ για το θερμό καλωσόρισμα.
Φέρνω χαιρετίσματα από τη μεγάλη ελληνοαμερικανική κοινότητα.
Είναι το τελευταίο μου ταξίδι ως Προέδρου και ήθελα να ξεκινήσει στη γενέτειρα της δημοκρατίας.
Καταλαβαίνουμε ότι μέσα στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πολλά..
Η ενωμένη Ευρώπη είναι κάτι καλό και για τις ΗΠΑ και για ολόκληρο τον κόσμο
Θα ήθελα να σας συγχαρώ για την συμπόνια και την ανθρωπιά με την οποία αντιμωτωπίσατε τους πρόσφυγες
Όπως ανέφερα και στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ, το θέμα των προσφύγων είναι θέμα όλων μας
Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα (προσφυγικό) με οργανωμένο τρόπο, ώστε να υπάρχει κάποια τάξη.
Για την τρομοκρατία στη Μ. Ανατολή, εκτιμούμε τη συνεργασία με την Ελλάδα μέσω ΝΑΤΟ & τις περιπολίες στο Αιγαίο
Ελπίζουμε ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί
Αναμένω την επίσκεψή μου στην Ακρόπολη, κάτι που πρέπει να δει όποιος έρχεται εδώ».


Μηνύματα Παυλόπουλου για Κυπριακό, τουρκικές προκλήσεις


«Σας καλωσορίζω στην ΑΘήνα και σας υποδέχομαι ως τον Προεδρο της μεγάλης χώρας των ΗΠΑ που διακρίθηκε διεθνώς για την υπεράπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδεχόμενος τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Barack Obama στο Προεδρικο Μέγαρο.
Οι δυο λαοί μας διατηρούν φιλικές σχέσεις πρόσθεσε, ο Προκόπης Παυλόπουλος και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Obama για τη στηριξη στην Ελλάδα κατά την περιόδο της οικονομικής κρίσης. Παράλληλα ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι και ο επόμενος Πρόεδρο των ΗΠΑ, κ. Trump, θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση.
Θέλουμε μια Ευρώπη ισχυρή και ευημερούσα είπε επίσης ο ΠτΔ. Είμαστε υπέρ της ταχείας επίλυσης του Κυπριακού με βάση το διεθνές δίκαιο και ευρωπαϊκό κεκτημένο, είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ μιας λύσης στο Κυπριακό, αλλά σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
«Εάν δεχόμασταν οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού, θα δημιουργούσαμε κακό προηγούμενο για όλα τα άλλα κράτη», τόνισε ο Πρ. Παυλόπουλος.
Στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Τουρκία, ο ΠτΔ τόνισε ότι η συνθήκη της Λωζάνης είναι μέρος του διεθνούς δικαίου.
«Ελλάδα και ΕΕ δεν θα μπορούσαν να δεχτούν αμφισβήτησή της», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.






O Πρόεδρος των ΗΠΑ προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, λίγο πριν τις 11 το πρωί.

Τον Αμερικανό πρόεδρο, τον οποίο συνοδεύει ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Jack Lew, υποδέχθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.


Ο Barack Obama είναι ο τέταρτος πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται την Αθήνα, δεκαεπτά χρόνια μετά την επίσκεψη του Bill Clinton, και φέρει στις αποσκευές του ένα σαφές μήνυμα στήριξης της ελληνικής προσπάθειας για ελάφρυνση του χρέους καθώς και αναγνώριση του σταθεροποιητικού ρόλου που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή, με την ελληνική κυβέρνηση να έχει υψηλές προσδοκίες από την παρέμβασή του. 
Ωστόσο η δυναμική της παρέμβασης Obama έχει υποβαθμιστεί, ιδιαίτερα μετά την εκλογή του Donald Trump στην προεδρία των ΗΠΑ. 
Στις 14:30, θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα τον υποδεχθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τον οποίο θα έχει διευρυμένες συνομιλίες και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.
Στις 19:30, θα παρακαθίσει σε δείπνο, που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας, ενώ για αύριο Τετάρτη το πρόγραμμα του Αμερικανού Προέδρου δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης