Τελευταία Νέα
Πολιτική

Angelov (FYROM) στο bankingnews: Πως προσελκύουμε επενδύσεις, έχουμε 10% φόρο - Τι λέει για προσφυγικό και Μ. Αλέξανδρο

tags :
Angelov (FYROM) στο bankingnews: Πως προσελκύουμε επενδύσεις, έχουμε 10% φόρο - Τι λέει για προσφυγικό και Μ. Αλέξανδρο
Ο πρέσβης της FYROM Darko Angelov μιλάει αποκλειστικά στο bankingnews.gr
Ο πρέσβης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Darko Angelov με συνέντευξη του στο bankingnews απαντά στο καυτό θέμα των προσφύγων για το ρόλο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.
Επίσης λέει σε ποιόν ανήκει ο Μέγας Αλέξανδρος.
Ποιόν έλληνα πολιτικό θαυμάζει περισσότερο.
Ο πρέσβης Darko Angelov αναφέρεται στην FYROM ή «Δημοκρατία της Μακεδονίας», όπως ζητεί να αναφέρεται η χώρα του, αλλά και για την επενδυτική καμπάνια που κάνει η χώρα του στο εξωτερικό έχοντας ως σλόγκαν «Επενδύστε στη Μακεδονία».
Οι Έλληνες είναι οι καλύτεροι καταναλωτές καθώς περνούν τα σύνορα για να ψωνίσουν για τις καθημερινές τους ανάγκες.
Αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής και τα τελευταία 20 χρόνια το ύψος των επενδύσεων φθάνει τα 437 εκατ. ευρώ.

Ακολουθεί η συνέντευξη του πρέσβη Darko Angelov:

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που δίνει η χώρα σας, για την προσέλκυση ελληνικών επιχειρήσεων.
Ποιο είναι το φορολογικό καθεστώς στη χώρα σας; 
Η ερώτηση είναι απλή, όλα θα κυμαίνονται στο 10%.
Όλοι οι φόροι που αναφέρατε εκτός από τον ΦΠΑ, ο οποίος έχει διαφορετικούς δείκτες, ανάλογα με το προϊόν 5-18% αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μόνο 5% όπως για εξοπλισμό Η/Υ, τρόφιμα, φάρμακα κλπ.
Όμως ο φόρος εισοδήματος εταιρειών, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων, όλα είναι στο 10%.
Αυτός είναι ένας από τους πιο δελεαστικούς παράγοντες για να ξεκινήσει κανείς επιχείρηση στη «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ανεξάρτητα για το αν πρόκειται για εγχώρια εταιρεία ή για ξένο επενδυτή στη χώρα.
Είναι απλό.
Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο φορολογικά σύστημα που υπάρχει εδώ και δέκα χρόνια περίπου, έτσι ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι ότι είναι σταθερό και προβλέψιμο.
Στην ουσία είναι ένα φορολογικό σύστημα με σταθερό επιτόκιο.
Επιπλέον, υπάρχουν επιπρόσθετα κίνητρα για επενδυτές στον τομέα της βιομηχανίας με έμφαση στις εξαγωγές.
Αυτά τα επιπλέον πλεονεκτήματα αφορούν επενδυτές στις αποκαλούμενες ελεύθερες οικονομικές ζώνες, όπου βρίσκονται οι βιομηχανίες εξαγωγών.

Όταν μια επιχείρηση εγκατασταθεί στις ελεύθερες ζώνες σε ποιο ποσοστό ανέρχεται η φορολογία;
Σε αυτές τις ζώνες η φορολογία είναι μικρότερη από 10%, βασικά είναι μηδενική.
Ο φόρος εισαγωγών για τις πρώτες ύλες που μπορεί να χρειαστεί μια εταιρεία και που δεν υπάρχουν στη χώρα είναι 0%, αλλά μόνο αν χρησιμοποιηθεί για παραγωγή μέσα σε αυτές τις ζώνες πριν γίνει εξαγωγή των προϊόντων.
Για να αναφερθώ ξανά γενικά για τη φορολογία το σταθερό επιτόκιο είναι 10% αλλά αν μια εταιρεία διατηρήσει τα κέρδη της ή τα επανεπενδύσει στην κεφαλαιακή της βάση, η φορολογία δεν είναι 10% αλλά 0%.
Ακόμα και με το σταθερό 10%, ανεξάρτητα από τον αν βρίσκεται στην ελεύθερη ζώνη ή όχι, αν διατηρήσει ή επανεπενδύσει τα κέρδη δεν πληρώνει το 10%.
Οπότε πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο πιο δελεαστικός παράγοντας για κάθε επενδυτή στη χώρα και έχουμε δεχτεί αυξημένο ποσοστό ντόπιων και ξένων επενδυτών τα τελευταία χρόνια.
Ενώ δεν είναι η καλύτερη εποχή για αναζήτηση επενδύσεων, δεχόμαστε όλο και περισσότερες επενδύσεις.
Αυτό συνδυάστηκε με έντονη εκστρατεία αν και όχι φτιαγμένη για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά μια παγκόσμια εκστρατεία.
Μέχρι στιγμής δεν αφορά την Ελλάδα συγκεκριμένα, πρώτον γιατί δεν είναι μια εκστρατεία για κάποια συγκεκριμένη χώρα όμως είναι ιδιαίτερα προβληματική για ευνόητους λόγους εφόσον η Ελλάδα έχει το γνωστό θέμα με την ονομασία μας.
Έχουμε όλα τα πιθανά διαφημιστικά φυλλάδια, αλλά όπως βλέπετε το σλόγκαν μας είναι “Επενδύστε στη Μακεδονία”.
Ήταν δύσκολο να συνδυάσουμε και να οργανώσουμε τις εκστρατείες μας στα ελληνικά ΜΜΕ.
Οι ελληνικές εταιρείες συνεχίζουν να λειτουργούν στη χώρα με κέρδη και σπάνια κάποιος αποφασίζει την παύση τους.
Συνήθως, οι ελληνικές εταιρείες στη χώρα μου έχουν καλύτερες επιδόσεις από τις μητρικές ή θυγατρικές εταιρείες του ομίλου τους.
Οι δυο ελληνικές τράπεζες στη «Δημοκρατία της Μακεδονίας», η Εθνική και η Alpha έχουν επίσης καλές επιδόσεις και συνεχίζουν και συνεχίζουν να είναι αρκετά ενεργές στη λιανικά και επιχειρηματική αγορά.
Γενικά ο τραπεζικός τομέας είναι πολύ σταθερός, το οποίο έχει θετική επίδραση στον τομέα των επενδύσεων.
Ανεξάρτητα από την παγκόσμια και ευρωπαϊκή κρίση οι τράπεζες συνεχίζουν να έχουν ενεργά χαρτοφυλάκια.

Σχεδόν σε καθημερινή βάση Έλληνες περνούν τα σύνορα για την αγορά αγαθών από τα σούπερ μάρκετ της χώρας σας.
Έχετε στοιχεία για το ότι οι Έλληνες επισκέπτονται τη χώρα σας για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών;
Δεν μπορώ να σας δώσω ακριβή στοιχεία γιατί μιλάμε για μεμονωμένους αγοραστές.
Σε κάθε περίπτωση, έχοντας πολύ χαμηλότερους φόρους, έχουμε φθηνότερα προϊόντα από ότι στην Ελλάδα, εξ' ου και το ενδιαφέρον των Ελλήνων για ψώνια ή για ιατρικές ή άλλου είδους υπηρεσίες στη χώρα μας.
Όσον αφορά το συνολικό εμπόριο μεταξύ των δυο χωρών, αυτό είναι γενικά σταθερό αν και τον τελευταίο χρόνο παρατηρήθηκε μια πτώση ενδεχομένως λόγω της ελληνικής οικονομικής κρίσης.
Για το 2015 το εμπόριο ανέρχεται γύρω στα 665 εκατ. δολ., από τα οποία οι εξαγωγές μας στην Ελλάδα είναι 165,7 εκατ. δολ. και οι εισαγωγές από την Ελλάδα στα 500 εκατ. δολ., που σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει θετικό ισοζύγιο με τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας», με το πετρέλαιο να είναι μεγάλο μέρος της μιας που εισάγουμε το μεγαλύτερο ποσοστό πετρελαίου από την Ελλάδα.
Το 2014 αυτή η συναλλαγή ισοδυναμούσε με 894 εκατ. δολ., οπότε βλέπετε ότι πέρυσι υπήρξε σημαντική μείωση.
Η Ελλάδα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εμπορική συνέταιρος μετά τη Γερμανία, Σερβία και Μ. Βρετανία και όσον αφορά τις επενδύσεις, το σύνολο των ελληνικών επενδύσεων τα τελευταία 20 χρόνια έφτασε τα 437 εκατ. ευρώ, περίπου το 10% των συνολικών ξένων επενδύσεων της χώρας μου καθιστώντας την Ελλάδα τον τρίτο μεγαλύτερο επενδυτή μετά την Ολλανδία και την Αυστρία.

Φθάνουν αιτήματα στο γραφείο σας από Έλληνες επιχειρηματίες που επιθυμούν να κάνουν επενδύσεις στη χώρα σας;
Υπάρχουν αλλά όχι συχνά εφόσον οι ελληνικές εταιρείες ήδη γνωρίζουν αρκετά καλά την αγορά μας και μπορούν να συμβουλευτούν τις ελληνικές εταιρείες που είναι σε λειτουργία στη χώρα.

Η οικονομία της χώρας σας εξαρτάται από την ελληνική οικονομία.
Μπορείτε να πείτε σε τι ποσοστό επηρεάζει το ΑΕΠ της χώρα σας;
Η στατιστική μπορεί να ερμηνεύσει ένα μέρος του αλλά γενικά ο μεγαλύτερος συνέταιρος μας, η μεγαλύτερη συνεργασία μας με την Ελλάδα που είναι στρατηγικής σημασίας, είναι υλικοτεχνική, αφού το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι το κυριότερο λιμάνι εισαγωγών και εξαγωγών αγαθών για μας.
Όμως πιστεύω ότι αυτή η εξάρτηση είναι αμοιβαία κυρίως για τη βόρεια Ελλάδα μιας που είμαστε το κυριότερο και πιο κοντινό σημείο μεταφοράς αγαθών από τα ελληνικά λιμάνια δεσμευμένα για κεντρικές ακόμα και για δυτικές ευρωπαϊκές αγορές.
Οπότε τα logistics είναι η μεγαλύτερη αμοιβαία οικονομική συνεργασία ακόμη και αλληλεξάρτηση.

Ο Nikola Gruevski δήλωσε πρόσφατα στο Βήμα της Κυριακής ότι εγγυάται ότι η χώρα σας δεν έχει εδαφικές επιδιώξεις στην Ελλάδα και δεν ζητά την αποκλειστικότητα του ονόματος Μακεδονία.
Πιστεύετε ότι οι δυο πλευρές είναι έτοιμες να επιλύσουν το ζήτημα της ονομασίας;
Δεν θεωρώ ότι είναι ορθό να πω αν η Ελλάδα είναι τώρα έτοιμη να επιλύσει το ζήτημα της ονομασίας.
Όμως, μπορώ να διαβεβαιώσω το ήδη γνωστό γεγονός της ετοιμότητάς μας να συμμετάσχουμε σε ένα ουσιώδη διάλογο για να επιλύσουμε το ζήτημα που έχει η Ελλάδα με την ονομασία μας, με έναν κοινά αποδεκτό τρόπο όπου δεν υπονομεύονται τα συμφέροντα καμιάς πλευράς.
Για μας είναι το ζήτημα της ταυτότητάς μας και της έκφρασής της.
Η μη αναζήτηση της αποκλειστικότητας του ονόματος Μακεδονία και μη έχοντας εδαφικές διεκδικήσεις σε γειτονικά κράτη ήταν πάντα η ξεκάθαρη θέση μας, η οποία είναι ξεκάθαρη ακόμα και στο σύνταγμά μας.
Κάτι το οποίο ξεχνούν εύκολα οι Έλληνες είναι ότι το ζήτημα της ονομασίας είναι μια εντελώς ασύμμετρη και μη εξισορροπημένη κατάσταση, όπου η Ελλάδα αντιτίθεται στο να αποκαλείται η χώρα μου Μακεδονία, ότι είμαστε Μακεδόνες και μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα, ενώ η χώρα μου δεν έχει διαφωνήσει ποτέ με την ελληνική χρήση του ονόματος Μακεδονία σε πολλά πλαίσια, από την ονομασία γεωγραφικού διαμερίσματος, πανεπιστημίου, αεροδρομίου κλπ.
Επίσης η ασυμμετρία φαίνεται στο ότι δεν είμαστε μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, στα οποία θέλουμε να γίνουμε μέλη, ενώ η Ελλάδα είναι μέλος και κάνει χρήση του πλεονεκτήματος αυτού σε βάρος μας.

Μια τελευταία ερώτηση για την προσφυγική κρίση.
Τα σύνορά σας αποτελούν ενδιάμεσο σταθμό για μετανάστες προς την Ευρώπη, οπότε αυτό σας φέρνει σε συζητήσεις με την ΕΕ.
Με ποιο τρόπο μπορεί η χώρα σας να συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση με τρόπο που να είναι προς όφελος και των δυο πλευρών;
Κατά κάποιο τρόπο είμαστε ακριβώς στην ίδια κατάσταση με την Ελλάδα, εφόσον επηρεαζόμαστε από μια κατάσταση εκτός του ελέγχου μας.
Βασική όμως διαφορά είναι ότι εμείς δεν είμαστε μέλος της ΕΕ και της Schengen και είμαστε μικρότερη χώρα από την Ελλάδα, με περιορισμένους πόρους και δυνατότητες αναζήτησης βοήθειας από τους θεσμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Είμαστε στη δυσμενή θέση όπου πρέπει να διατηρήσουμε ασφαλή σύνορα με την εισροή μεταναστών ερχόμενοι από εδάφη ΕΕ και μέλη της Schengen, χωρίς να έχουμε πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων ή σε μέσα θεσμικής βοήθειας.
Στο ξεκίνημα της κρίσης, ιδιαίτερα το περασμένο καλοκαίρι και αρχές του φθινοπώρου η συνεργασία μας δεν ήταν στα ζητούμενα επίπεδα, προφανώς επιβαρυμένοι από τα πολλά έτη όπου το θέμα της ονομασίας χρησιμοποιούνταν από την Αθήνα ως προϋπόθεση για κάθε είδους συνεργασία.

Υπάρχει συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση για το μεταναστευτικό πρόβλημα;
Χαίρομαι που τις τελευταίες εβδομάδες, η επικοινωνία μεταξύ των εσωτερικών υπουργείων μας έχει εντατικοποιηθεί και αυξηθεί σε ποιότητα.
Κεντρικό στην προσέγγισή μας στο μεταναστευτικό είναι να μην παρθούν μονόπλευρες αποφάσεις αλλά να ακολουθηθούν οι πολιτικές των χωρών του βορά και είμαστε πάντα οι τελευταίοι που θα εφαρμόσουμε περιορισμούς στις κινήσεις.
Η FYROM θα κάνει ότι είναι δυνατό στη συνέχιση αποτελεσματικής διάβασης των προσφύγων από τη Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δική μας ασφάλεια.
Συνεπώς, έχουμε στήσει ένα φράγμα σε ένα σημείο του κοινού μας συνόρου για να αποτρέψουμε την αυξανόμενη παράνομη διάβαση και να βελτιώσουμε την εισροή στο νόμιμο σημείο διάβασης στη Gevgelija όπου γίνονται κατάλληλοι έλεγχοι ασφαλείας και καταγραφής.

Ποιον έλληνα πολιτικό θαυμάζετε;
Είμαι λάτρης της μοντέρνας ιστορίας, οπότε θα επέλεγα τον Καποδίστρια σαν τον Έλληνα που θαυμάζω περισσότερο, παρόλο που έχει μείνει στη μνήμη κυρίως ως διπλωμάτης και πολιτικός ήταν κυρίως μεγάλος διανοούμενος και οραματιστής.

Έχετε επισκεφθεί τον Παρθενώνα;
Φυσικά, ακόμα και πριν έρθω εδώ ως διπλωμάτης.
Κατά την περυσινή χρονιά μόνο υπήρξαν 1,1 εκατομμύριο επισκέψεις τουριστών από τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» προς την Ελλάδα και αυτό από μια χώρα των 2 εκατομμυρίων.
Οπότε είμαστε γνώστες της Ελλάδας καθώς και των ιστορικών της μνημείων.

Ο Μέγας Αλέξανδρος μήπως ανήκει στην ιστορία και σε όλους;
H ερώτησή σας περιέχει την απάντησή μου, ανήκει στην ιστορία και σε όλους.
Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτή η κληρονομιά είναι πρωτίστως καθολική και ανήκει σε όλα τα μοντέρνα κράτη στο έδαφος που ήταν κάποτε η αρχαία Μακεδονία.
Η προσέγγισή μας του να μην αποζητούμε την αποκλειστικότητα του ονόματος της Μακεδονίας έχει να κάνει με αυτή την αντίληψη.
Οι επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών ήταν πάντα ισχυρές ακόμα και σε περιόδους που η πολιτική δεν ήταν ισχυρή.
Οι επιχειρήσεις γνωρίζονται μεταξύ τους και έχουν ήδη διόδους επικοινωνίας που εμείς σαν κυβερνήσεις δεν έχουμε να τους προσφέρουμε.
Όμως τα δυο κράτη θα πρέπει να συνεχίζουν να συνεργάζονται στο να διευκολύνουν τις επιχειρηματικές σχέσεις στα σύνορα, ανοίγοντας νέα περάσματα συνόρων, επαναφέροντας τη σιδηροδρομική γραμμή Bitola-Φλώρινα με μια δεύτερη γραμμή που θα συνδέεται με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και που θα συνδέει τα συστήματα φυσικού αερίου και των δυο χωρών, για τα οποία προσδοκούμε σύντομα έναρξη συζητήσεων.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης