Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εστάλη η λίστα των μεταρρυθμίσεων με δράσεις 3 δισ. το 2015 - Brussels Group το Σάββατο - Μετά το Πάσχα η αξιολόγηση

Εστάλη η λίστα των μεταρρυθμίσεων με δράσεις 3 δισ. το 2015 - Brussels Group το Σάββατο - Μετά το Πάσχα η αξιολόγηση
Κυβέρνηση: Το πρόγραμμα είναι κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% και ανάπτυξη +1,4%

(upd5) Σήμερα Σάββατο, 28 Μαρτίου και όχι σήμερα Παρασκευή, ξεκινά τελικά τις εργασίες του στις Βρυξέλλες το Brussels Group, το οποίο θα αξιολογήσει τη λίστα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης, που εστάλη στους δανειστές το μεσημέρι της Παρασκευής.
Όπως εξηγούν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, οι δράσεις που προτείνονται μέσω της λίστας μεταρρυθμίσεων προβλέπουν για το 2015 έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ, έσοδα όμως που δεν θα προέρχονται σε καμιά περίπτωση από περικοπή μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ.
Η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις, δράσεις θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%.
Οι μεταρρυθμίσεις - δράσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους "συνήθεις υπόπτους", αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες.

Bρυξέλλες: Απίθανη η αξιολόγηση των ελληνικών μεταρρυθμίσεων πριν τις διακοπές του Πάσχα
Στο μεταξύ, την εκτίμηση πως η αξιολόγηση των ελληνικών μεταρρυθμίσεων δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί πριν τις διακοπές του Πάσχα, εξέφρασαν πηγές των Βρυξελλών, στον απόηχο της αποστολής των ελληνικών προτάσεων.
Ειδικότερα, κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε πως το Eurogroup και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι απίθανο να έχουν ολοκληρώσει την αξιολόγηση των ελληνικών μεταρρυθμίσεων πριν τις διακοπές του Πάσχα.
Πάντως, πηγές της Κομισιόν κάνουν λόγο για θετικό σήμα» και «πρόοδο με εποικοδομητικό τρόπο».
Ωστόσο, σπεύδουν να σημειώσουν πως «απομένει ακόμη πολλή δουλειά».
Από την πλευρά της Αθήνας, διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν πως στόχος των διαβουλεύσεων του Brussel Group συνιστά η προλείανση του δρόμου για διαπραγματεύσεις αρχικά σε επίπεδο EuroWorking Group και μετέπειτα σε επίπεδο Eurogroup.
Γι' αυτό το λόγο, η Αθήνα ευελπιστεί πως οι ελληνικές προτάσεις θα έχουν λάβει τη θετική έγκριση της Ευρωζώνης έως το Eurogroup της 1ης Απριλίου.
Επίσης, δεν αποκλείεται αύριο ο πρωθυπουργός να συγκαλέσει διευρυμένη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου, με τον Αλέξη Τσίπρα να παίρνει πάνω του συνολικά το ζήτημα της διαπραγμάτευσης.
 
Τι περιλαμβάνει η λίστα μεταρρυθμίσεων
Μεταξύ των προτάσεων, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, υπάρχει το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων με υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές να επισημαίνουν ότι επιθυμούν διακρατικές συνέργειες με τα πλειοψηφικά πακέτα να παραμένουν στο ελληνικό Δημόσιο και σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, να είναι ανοιχτή η παραχώρηση του management. 
Αντίθετα, στις δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι θα κρατήσουν το δημόσιο χαρακτήρα τους. 
Στο ζήτημα των εργασιακών δεν υπάρχουν περαιτέρω ρυθμίσεις ή προτάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, καθώς έχουν εξαντληθεί τα όρια παρεμβάσεων στον τομέα αυτό. 
Αντιθέτως, στις προτάσεις της κυβέρνησης υπάρχει το ζήτημα του ΦΠΑ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα υπάρξουν αλλαγές σε είδη πολυτελείας, κάτι που ωστόσο δεν αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην πορεία των εσόδων. 
Σημαντικότερη από τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να είναι η αναζήτηση κεφαλαίων που έχουν μεταφερθεί στο εξωτερικό για τα οποία θα υπάρξει πρόταση να επιστραφούν με μία φορολόγηση που κυμαίνεται στο 15%, ανεξαρτήτως νομιμότητας. 
Το ενδιαφέρον πάντως για την παραχώρηση των 14 αεροδρομίων παραμένει ζωηρό από το Βερολίνο, με την κυβερνητική πρόταση να περιλαμβάνει θετική ανταπόκριση με πρόταση επωφελή και για τις δύο πλευρές. 
Ήδη από την Παρασκευή το βράδυ τα κείμενα που θα παρουσιαστούν στο Eurogroup έχουν οριστικοποιηθεί και μεταφραστεί ενώ όσοι υπουργοί εμπλέκονται με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις της ελληνικής πλευράς έχουν ολοκληρώσει και κοστολογήσει τις προτάσεις τους. 
Στη φαρέτρα της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση βάζει και τη ρύθμιση των 100 δόσεων για την οποία αν και αρχικά οι πιστωτές χαρακτήρισαν έως και μονομερή ενέργεια έχει ήδη αποδώσει έσοδα περισσότερο των 100 εκατ. ευρώ.
Σε ότι αφορά τη φορολογική μεταρρύθμιση, οι προτάσεις είναι γνωστές, όπως σημειώνουν από το Μαξίμου, επισημαίνοντας ότι πέραν από το οικονομοτεχνικό κομμάτι η συζήτηση τίθεται σε πολιτική βάση και πάντα επί της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. 

Κατά 48 ώρες νωρίτερα έστειλε η κυβέρνηση τη λίστα των μεταρρυθμίσεων στους θεσμούς, ώστε να υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης
Με την ελληνική κυβέρνηση να στέλνει τη λίστα με τις προτεινόμενης προτάσεις 48ωρών νωρίτερα το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να εισπράξει θέσεις, διαθέσεις και προθέσεις από την πλευρά των εταίρων και πιστωτών ώστε να έχει το χρονικό περιθώριο του Σαββατοκύριακου να επανέλθει με βελτιωμένη πρόταση, πάντα στο πλαίσιο των «κόκκινων γραμμών» που έχει ήδη θέσει. 
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές τα δύο μέλη της ομάδας του Brussel Group Νίκος Θεοχαράκης και Έλενα Παναρίτη θα αναχωρήσουν με την απογευματινή πτήση για τις Βρυξέλες με στόχο να διεξαχθεί η σύσκεψη του κλιμακίου απόψε. 
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το αργότερο αύριο το πρωί το Μέγαρο Μαξίμου και το Οικονομικό Επιτελείο της κυβέρνησης θα έχει πλήρη εικόνα το αποτελέσματα του Brussel Group και ειδικότερα για το που υπάρχουν σημεία συμφωνία, σύγκλισης αλλά και αποκλίσεις μεταξύ της ελληνικής μεταρρυθμιστικής πρότασης και των αξιώσεων των εταίρων.  
Ακολούθως θα συνταχθεί νέα λεπτομερής λίστα – προτάσεων η οποία θα τεθεί υπ  όψιν των εταίρων και δανειστών με στόχο να κερδηθεί χρόνος και να συνέλθει το Euroworking Group την Δευτέρα και την Τρίτη ή το αργότερο Τετάρτη να συγκαλέσει ο Jeroen Dijsselbloem το Eurogroup και να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. 
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου μιλούν εκφράζουν την αισιοδοξία τους αλλά εμφανίζονται συγκρατημένες καθώς εκτιμούν ότι οι πιστωτές θα επιμείνουν στην εφαρμογή μέτρων με άμεση δημοσιονομική απόδοση που ωστόσο δεν περιλαμβάνονται στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης όπως η αύξηση του ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες. 
Σύμφωνα με πληροφορίες το προσχέδιο που έχουν στις αποσκευές τους οι κ.κ. Θεοχαράκης και Παναρίτη αφήνει μικρά περιθώρια υποχωρήσεων που θα ικανοποιήσουν τυχόν αξιώσεις των δανειστών ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση της συμφωνίας της 20 Φεβρουαρίου και να αποκατασταθεί η  απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση διαμηνύει ότι είναι αποφασισμένη να μην υπαναχωρήσει σε αξιώσεις που παραπέμπουν σε υφεσιακού χαρακτήρα μέτρα  και περικοπές ενώ επισημαίνει ότι δεν θέτει σε διαπραγμάτευση την υλοποίηση του κυβερνητικού της προγράμματος σε βάθος τετραετίας.
Ενδεικτική των διαπραγματευτικών προθέσεων και τις στάσης που θα κρατήσει η κυβέρνησης πάντως είναι και η αναφορά κύκλων του Μεγάρου Μαξίμου για τα πεπραγμένα τις κυβέρνησης με αφορμή της συμπλήρωση δυο μηνών από την εκλογή της. 
«Η κυβέρνηση έκανε απολύτως σαφές σε όλα τα επίπεδα της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, από ίδιους πόρους, εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων τις οποίες καθυστερούν από το 2014» σημειώνουν οι κύκλοι του πρωθυπουργικού γραφείου συμπληρώνοντας ότι «η χώρα έχει να εισπράξει δόση από Κομισιόν ή ΔΝΤ από τον Αύγουστο του 2014, παρόλα αυτά εκπληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της».

(πρώτη ενημέρωση 27 Μαρτίου 2015, 13:03)

Δ. Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης