Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι τουρίστες παίρνουν τα σπίτια των φοιτητών - Τα ενοίκια σε πτώση έως 10% σε σχέση με το 2016 - Έρευνα της Ε-Real Estates

Οι τουρίστες παίρνουν τα σπίτια των φοιτητών -  Τα ενοίκια σε πτώση έως 10% σε σχέση με το 2016 - Έρευνα  της Ε-Real Estates
Έρευνα  της  εταιρείας Ε- Real Estates καταγράφει τις τρέχουσες  τιμές των μισθωμάτων σε σχέση  με το 2016
Η τουριστική  βιομηχανία  κινείται ...απέναντι στους νέους φοιτητές που ψάχνουν ένα φθηνό σπίτι στις επαρχιακές πόλεις που φιλοξενούν πανεπιστήμια, αυξάνοντας το κόστος διαμονής των φοιτητών στο νέο ξεκίνημα της ζωής τους.
Το Ηράκλειο, τα Χανιά αλλά και πόλεις σε νησιά του Αιγαίου και του Ιουνίου που φιλοξενούν τμήματα των ΤΕΙ, τα διαθέσιμα σπίτια μειώνονται  καθώς ... πάνε στην τουριστική  βιομηχανία.
Οι ιδιοκτήτες  προτιμούν να δίνουν τα ακίνητα στην Arbnb  καθώς τους προσφέρει υψηλότερα μισθώματα σε σχέση  με αυτά που δίνουν  οι  φοιτητές.
Έρευνα  της  εταιρείας Ε- Real Estates καταγράφει τις τρέχουσες  τιμές των μισθωμάτων σε σχέση  με πέρυσι.
Σύμφωνα  με τα στοιχεία  της εταιρείας παρουσιάζεται  μείωση από  5% έως 10%  στις επαρχιακές  πόλεις  ενώ  στην Αθήνα  τα μισθώματα  είναι αυξημένα  έως 10% διότι στην αγορά έχει εισχωρήσει  δυναμικά η  Arbnb, η οποία  έχει εντάξει στο δίκτυο της   αρκετά  σπίτια για τουριστική εκμετάλλευση. 
Ο  διευθύνων σύμβουλος  της  E-Real Estates κ. Θέμης  Μπάκας  επισημαίνει το Ηράκλειο  τα Χανιά και σε περιοχές  της  Αθήνας όπως το  Κουκάκι τα Εξάρχεια και άλλες συνοικίες που  είναι κοντά σε Μετρό, τα σπίτια ενοικιάζονται σε τουρίστες.
Η “έκρηξη” τουριστών στη χώρα  μας έφερε νέες  επιλογές  στους ιδιοκτήτες ακινήτων που αναζητούν καλύτερη απόδοση, αναλαμβάνοντας το ρίσκο να ενταχθούν με πιο επικερδείς όρους στην τουριστική βιομηχανία.          
Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο Κουκάκι ένα διαμέρισμα στη Μακρυγιάννη μπορεί να έχει μίσθωμα 900 ευρώ / μήνα  (συμπεριλαμβάνονται οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού, ύδρευσης, κοινοχρήστων και internet ).
Φέτος  η αγορά φοιτητικής στέγης από τους γονείς ιδιαίτερα σε μεγάλες πόλεις ( Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε  τουριστικές  επαρχιακές πόλεις )  θα τολμήσουν  να επενδύσουν έως και 30.000 – 35.000 ευρώ με σκοπό την στέγαση του παιδιού τους και ταυτόχρονα να  εκμεταλλευτούν μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης για τρεις μήνες το χρόνο, σε τουρίστες, ώστε να μειώσουν το συνολικό κόστος σπουδών .
Οι γονείς θα πρέπει να κινηθούν όσο πιο γρήγορα μπορούν διότι το φαινόμενο αισχροκέρδειας κατά τη περίοδο των εγγραφών  χτυπάει κόκκινο.
Οι γονείς όταν διαβάζουν αγγελίες σε εφημερίδες ή σε site  θα πρέπει να είναι προσεχτικοί όταν τους ζητούν προκαταβολές. 
Να  είναι σίγουροι ότι  διαπραγματεύονται  με τον ιδιοκτήτη  του ακινήτου ή αν πρόκειται για κτηματομεσίτη , να ζητούν να τους επιδείξει την άδεια του, την εντολή ανάθεσης από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου και για κάθε προκαταβολή να ζητούν απόδειξη

Συμβουλές για τη φοιτητική στέγη:
 
Μην ψάχνετε  σπίτι έξω από την πύλη του Πανεπιστημίου, (σύνηθες λάθος των γονέων...). 
Οι δρόμοι  λίγο πιο  μακριά ή λίγες στάσεις πιο κάτω, μπορείτε   να βρείτε  ευκαιρίες  που θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σας.
Οργανώστε την αναζήτησή σας και μην σπεύσετε να καταλήξετε στο πρώτο που θα δείτε.
Αν το κόστος μίσθωσης υπερβαίνει τα οικονομικά σας, μη το δεχτείτε, γιατί θα βρείτε σίγουρα αυτό που ζητάτε λίγο πιο  κάτω...
Να υπογράφεται συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη της κατοικίας ή τον πληρεξούσιο του και να μην κάνετε  ποτέ προφορικές συμφωνίες.
Να μην προκαταβάλουν ούτε ένα ευρώ σε διάφορες δήθεν εταιρείες συμβούλων ακινήτων ή παροχής υπηρεσιών.
Εάν απευθυνθούν  σε μεσιτικό γραφείο, να προσέχουν να είναι νόμιμο.
Ο μεσίτης δικαιούται αμοιβή γι' αυτό ρωτούμε ποια είναι η αμοιβή του, και καταβάλουμε την αμοιβή μόνο αν ενοικιάσουν  το σπίτι, που σας πρότεινε.
Επομένως, πληρώνετε  αφού υπογράψετε  το συμβόλαιο, με τον ιδιοκτήτη.
Πριν αποφασίσετε  να υπογράψετε συμβόλαιο να ενημερωθείτε  για τα κοινόχρηστα τους λογαριασμούς του σπιτιού και όλα τα έξοδα, που θα επιβαρύνουν το σπίτι, πέραν του ενοικίου.
Ελέγχουμε την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι μας παρέχει αυτή (supermarket, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη κ.λπ.).
Ελέγχουμε, καλά, το σπίτι, για να διαπιστώσουμε τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουμε, στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει, πριν αρχίσουμε να κατοικούμε, στο σπίτι.
Η μίσθωση κατοικίας ισχύει, τουλάχιστον για τρία χρόνια και αν ακόμα έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος.
Αν ο συμβατικός χρόνος έχει καθοριστεί μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος, για τον υπόλοιπο χρόνο, το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται, ετησίως, κατά ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του τιμαρίθμου του κόστους ζωής, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, για τους αμέσως προηγούμενους δώδεκα (12) μήνες.
Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει, μόλις περάσει το διάστημα αυτό, χωρίς να απαιτείται τίποτε άλλο.
Μάλιστα, θεωρείται ότι ανανεώνεται, για αόριστο χρόνο, όταν, μετά την παρέλευση του συμφωνημένου χρόνου, ο μεν ενοικιαστής εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την κατοικία, ο δε ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται.
Η μίσθωση αόριστης διάρκειας, μετά την παρέλευση της τριετίας, λήγει, με καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.
Το ενοίκιο καταβάλλεται την ημερομηνία, που έχουν συμφωνήσει ιδιοκτήτης και ενοικιαστής.
Η καταβολή της εγγύησης δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή, που πηγάζει, από το νόμο, αλλά έχει επικρατήσει, ως μισθωτική συνήθεια.
Προσοχή! Από 01.01.2008, το χαρτόσημο έχει καταργηθεί, για τις κατοικίες.
Ακολουθούν  οι πίνακες  με τις  τιμές  των  μισθωμάτων  σχεδόν απ’ όλη την Ελλάδα.
Τα  στοιχεία  προέρχονται  από  την εταιρεία E-Real  Estates.

Δείτε τα στοιχεία εδώ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης