Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η κυβέρνηση εξετάζει την ακύρωση ή τροποποίηση της ρύθμισης για τα «μπλοκάκια»

tags :
Η κυβέρνηση εξετάζει την ακύρωση ή τροποποίηση της ρύθμισης για τα «μπλοκάκια»
Στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Εργασίας εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί η συγκεκριμένη ρύθμιση, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί η τελική απόφαση
Έντονος προβληματισμός και δεύτερες σκέψεις επικρατούν στο οικονομικό επιτελείο για τη ρύθμιση που αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, γνωστή και ως ρύθμιση για τα μπλοκάκια.
Στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Εργασίας εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να υπάρξουν άμεσα τροποποιήσεις στη συγκεκριμένη ρύθμιση, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί η οριστική απόφαση.
Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν στο bankingnews.gr, τις συζητήσεις και τους νεότερους σχεδιασμούς, μετά τον σάλο που έχει προκληθεί από την κοινοποίηση σε χιλιάδες ασφαλισμένους των οφειλών του ΕΦΚΑ .
Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές οι "δεύτερες σκέψεις" για τη ρύθμιση, εστιάζονται σε δυο σενάρια και κυρίως για τους μισθωτούς που βγάζουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα από μπλοκάκι.  
Το πρώτο είναι να υπάρξει μεταβατική περίοδος στην καταβολή των εισφορών ύψους 27%.
Για παράδειγμα είναι να ξεκινήσουν οι εισφορές από 10% για τους πρώτους μήνες και σταδιακά να φτάσουν στο 27%.
Το δεύτερο είναι να μην καταβάλει εισφορές ο μισθωτός με μπλοκάκι εάν έχει μόνο έναν εργοδότη ετησίως.
Σε κάθε περίπτωση εξετάζεται η μεταβατική περίοδος ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους ασφαλισμένους και τους εργοδότες να επαναπροσδιορίσουν τη μεταξύ τους σχέση εργασίας , καθώς σε αρκετές περιπτώσεις μετά τη νέα ρύθμιση, η οποία επιβαρύνει επιπλέον τους εργοδότες, μπορεί να προκληθεί μπαράζ απώλειας θέσεων εργασίας, κυρίως λόγω απολύσεων.
Επιπλέον, το νέο σύστημα καθιστά αποκλειστικά υπεύθυνο απέναντι στον ασφαλιστικό φορέα και το νόμο τον εργαζόμενο με μπλοκάκι και όχι τον εργοδότη.
Εκτιμάται ότι από τα μπλοκάκια που έχουν κλείσει μέχρι στιγμής  μπορεί να ανοίξει τρύπα ύψους μέχρι και 140-150 εκατ. ευρώ στα δημόσια έσοδα.
Από χθες (3/2) το πρωί με το που άνοιξε η ηλεκτρονική εφαρμογή του ΕΦΚΑ, χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες βρέθηκαν μπροστά στο νέο χαράτσι των εισφορών.
Λίγη ώρα αφότου άνοιξε η εφαρμογή, το σύστημα έπεσε με χιλιάδες άλλους ελεύθερους επαγγελματίες να μην μπορούν να ενημερωθούν για τη «λυπητερή».
Σε κάθε περίπτωση οριστική απόφαση για την αναστολή της εφαρμογής της επίμαχης ρύθμισης δεν έχει ληφθεί.

Δ. Αλειφερόπουλος
(Πρώτη Ενημέρωση: 14:28, Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου) 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης