Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βόμβα από ESM - Παγώνει τα μέτρα για το χρέος - Πηγές Ε.Ε: Η αξιολόγηση μπορεί να κρατήσει έως τον Μάρτιο 2017

tags :
Βόμβα από ESM - Παγώνει τα μέτρα για το χρέος - Πηγές Ε.Ε: Η αξιολόγηση μπορεί να κρατήσει έως τον Μάρτιο 2017
Νωρίτερα, διέρρευσε από τις Βρυξέλλες ότι η διαπραγμάτευση για τη β΄αξιολόγηση είναι πιθανό να «τραβήξει» έως τον Μάρτιο του 2017
(upd5) Ραγδαία επιδεινώνεται το κλίμα ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές με επίκεντρο την δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου.
Μετά το άρθρο - παρέμβαση του ΔΝΤ που προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση, ο ESM ανακοίνωσε ότι «παγώνει» τις αποφάσεις για το χρέος, στον απόηχο των μονομερών εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα και αναμένει την αξιολόγηση των θεσμών για τις επιπτώσεις. 
Την ίδια ώρα πηγές από τις Βρυξέλλες τονίζουν ότι η αξιολόγηση μπορεί να «τραβήξει» έως τον Μάρτιο του 2017.
Ειδικότερα, στο «πάγωμα» της απόφασης για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους προχώρησε ο ESM, όπως ανακοίνωσε  ο εκπρόσωπος του μηχανισμού στήριξης, στον απόηχο των μονομερών εξαγγελιών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, μετέδωσε το Bloomberg. 
Προηγήθηκε η προειδοποίηση σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας περί καθυστέρησης της εφαρμογής των αποφάσεων για το χρέος. 
Το Βερολίνο ζήτησε ενημέρωση από τους θεσμούς για την πορεία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση. 
Η εξέλιξη αυτή ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη, αν και η λήψη των μέτρων για το ελληνικό χρέος δεν είχε συνδεθεί με τη δεύτερη αξιολόγηση, αλλά με την πρώτη, αυτή που είχε ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2016.
Μάλιστα, νωρίτερα, διέρρευσε από τις Βρυξέλλες ότι η διαπραγμάτευση για τη β΄αξιολόγηση είναι πιθανό να «τραβήξει» έως τον Μάρτιο του 2017.
Την ίδια ώρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν πρέπει να έχει μεγάλες προσδοκίες από τη συνάντησή του με την Angela Merkel στο Βερολίνο, καθώς σύμφωνα με τις πηγές των Βρυξελλών, η καγκελάριος θα διαμηνύσει ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Eurogroup.
Σχετικά με το άρθρο Thomsen για την Ελλάδα, η πηγή της Ε.Ε. αναφέρει ότι δημοσιοποιήθηκε σε λανθασμένη χρονική στιγμή, αλλά απηχεί την άποψη Merkel ότι το Eurogroup λαμβάνει τις αποφάσεις.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στο επίκεντρο της συνάντησης Merkel - Τσίπρα, θα βρεθεί το προσφυγικό, το Κυπριακό και οι σχέσεις με την Τουρκία.
Όσον αφορά τα πλεονάσματα, δεν περιμένουμε σημαντικές αποφάσεις πριν τον Μάιο του 2017, όπως τόνισε η πηγή.
Ο ίδιος σημείωσε ότι παραμένει το πολιτικό αδιέξοδο όσον αφορά το ελληνικό ζήτημα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την καγκελάριο της Γερμανίας την Παρασκευή, με τον Αλέξη Τσίπρα να αναζητά πολιτική στήριξη προκειμένου να κλείσει η β΄αξιολόγηση, εν μέσω της σφοδρής κόντρας Βερολίνου - ΔΝΤ για τα υψηλά πλεονάσματα.

Pittella: Ντροπιαστική η απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα – Πίσω από όλα ο Schaeuble

Την οργή του για τη σημερινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την Ελλάδα εξέφρασε ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών (S&D) και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Gianni Pitella.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η απόφαση του ESM να «παγώσει» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους (λόγω των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα) είναι «εξωφρενική» και ταυτόχρονα «ντροπιαστική».
Μάλιστα, σε ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι υπόλοιποι Σοσιαλιστές του Ευρωκοινοβουλίου.
«Η απόφαση της Ευρωζώνης αποτελεί μία ντροπή.
Πίσω από αυτά βρίσκεται το "κακόβουλο χέρι" του Schäuble.
Είναι απαράδεκτο να συγχέεις τα δίκαια κοινωνικά μέτρα όπως τη στήριξη στους συνταξιούχους με χαμηλό εισόδημα, με το ζήτημα του χρέους.
Πολλοί επιφανείς οικονομολόγοι αλλά και το Δ.Ν.Τ. έχουν αναγνωρίσει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Ζητούν να δοθεί ένα τέλος στη λιτότητα που εφαρμόζει η χώρα», ανέφερε σε έντονο ύφος ο κ. Pitella, συμπληρώνοντας:
«Ο ελληνικός λαός έχει ήδη συνεισφέρει πολλά.
Η Ελλάδα δε χρειάζεται κυρώσεις αλλά επενδύσεις.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Eυρωζώνης πρέπει να επανεξετάσουν την παρούσα απόφαση για το καλό του ελληνικού λαού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε οποιαδήποτε πολιτική δράση για την υποστήριξη του ελληνικού λαού».

Moscovici: Οι όροι της συμφωνίας του Eurogroup δεν αλλάζουν από τα μέτρα που αποφάσισε ο Τσίπρας

Κόντρα στο γενικότερο κλίμα αντιδράσεων που έχει ξεσηκώσει στο στρατόπεδο των δανειστών η απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού για παροχή στήριξης σε συνταξιούχους και νησιά, ο Pierre Moscovici παρουσιάζεται ψυχραιμότερος.
«Στα μάτια μου οι όροι της συμφωνίας του Eurogroup δεν έχουν αλλάξει από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα», σχολίασε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπληρώνοντας τα μέτρα στήριξης «δεν αντιτίθεται στις αποφάσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

Το Μαξίμου χαιρετά τις δηλώσεις του Γάλλου Επίτροπου

«Η δήλωση του Ευρωπαίου Επίτροπου, Pierre Moscovici, αργά σήμερα το απόγευμα, στο γαλλικό πρακτορείο AFP, αποκαθιστά την πραγματικότητα και έρχεται σε αντίθεση με τους ακραίους κύκλους που προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στη διαπραγμάτευση», αναφέρουν χαρακτηριστικά κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, για να συμπληρώσουν:
«Οι όροι της συμφωνίας του Eurogroup δεν έχουν αλλάξει από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, ενώ ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε η απαραίτητη ελάφρυνση του χρέους δεν έρχεται σε αντίθεση με την κοινωνική συνοχή που αναμένει ο ελληνικός λαός».

Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Οι δανειστές ζητούν πρόσθετες διευκρινίσεις για το πακέτο εξαγγελιών

«Οι δανειστές ζητούν πρόσθετες διευκρινίσεις για το πακέτο εξαγγελιών και μέσα σε αυτό το πλαίσιο διαπραγματευόμαστε».
Αυτό τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, λίγη ώρα μετά τον κεραυνό του ESM, ο οποίος παγώνει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, μέχρι να αξιολογήσουν οι θεσμοί τις επιπτώσεις των εξαγγελιών το ελληνικό πρόγραμμα, επιβεβαιώνοντας πλήρως το σχετικό ρεπορτάζ του bankingnews.gr

Εκπρόσωπος Dijsselbloem: Οι εξαγγελίες Τσίπρα «παραβιάζουν» τη συμφωνία θεσμών - Ελλάδας

Οι εξαγγελίες Τσίπρα «παραβιάζουν» τη συμφωνία θεσμών - Ελλάδας.
Αυτό καθίσταται σαφές από τον εκπρόσωπο του Jeroen Dijsselbloem, επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, πως «οι θεσμοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης εμφανίζονται να είναι εκτός των γραμμών της συμφωνίας μας».
Ο Michel Reijns προσέθεσε, επίσης, πως «ορισμένα κράτη-μέλη έχουν την ίδια άποψη και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχει ομοφωνία τώρα για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος».
Ο ίδιος επισήμανε πως αναμένεται πλήρης έκθεση των θεσμών τον Ιανουάριο.

Η Κομισιόν λαμβάνει υπόψη την απόφαση του ESM για το ελληνικό χρέος

Η Κομισιόν λαμβάνει υπόψη της ότι το συμβούλιο των διευθυντών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να επιτρέψει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων που εγκρίθηκαν από το Eurogroup την περασμένη εβδομάδα για το ελληνικό χρέος, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή απόφαση του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Ο ίδιος εκπρόσωπος επισήμανε πως προσωπικό της Κομισιόν βρίσκεται στην Αθήνα όπου εργάζεται με τους άλλους θεσμούς για την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης.
Επιπλέον, σημείωσε πως στο πλαίσιο αυτής της αποστολής εξετάζει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τις ελληνικές αρχές.

«Απάντηση» Μαξίμου σε Βρούτση: Δεν δεχθήκαμε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για 10 χρόνια μετά το 2018

Εν μέσω της θύελλας που έχει ξεσπάσει μετά τις πληροφορίες ότι ο ESM παγώνει τα μέτρα για την απομείωση του ελληνικού χρέους, οι γνωστές «κυβερνητικές πηγές» σχολιάζουν τις «καταγγελίες» του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Βρούτση περί «ναρκοθέτησης της χώρας».
«Η Κυβέρνηση ποτέ δεν έχει αποδεχθεί πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για 10 χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος.
Η ΝΔ, για άλλη μια φορά, διαστρεβλώνοντας κατάφωρα την πραγματικότητα, προσπαθεί να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό καταθέτοντας κείμενα που ουδεμία σχέση έχουν με ό,τι έχει υπογράψει η σημερινή κυβέρνηση» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι κυβερνητικές πηγές.
Όπως υποστηρίζουν το κείμενο που κατέθεσε η ΝΔ στη Βουλή, και υποστηρίζει ότι η χώρα έχει δεσμευθεί για πλεονάσματα 3,5% για μια 10ετία, αποτελεί Έκθεση Συμμόρφωσης (Compliance Report) της Κομισιόν, όπου πράγματι αναφέρει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%.
«Υπάρχει, όμως, και άλλη Έκθεση Συμμόρφωσης, αυτή του ΔΝΤ, που αναφέρει πρωτογενή πλεονάσματα 1,5%!
Τα κείμενα αυτά δεν είναι δεσμευτικά για την ελληνική κυβέρνηση!
Ούτε της Κομισιόν με το 3,5%, ούτε του ΔΝΤ με το 1,5%! Γι' αυτό και δεν υπογράφονται από την Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς δεν αποδέχεται αυτές τις υποθέσεις για τα πλεονάσματα, διεκδικώντας μια βιώσιμη λύση για το χρέος» επισημαίνουν επίσης.
Οι εν λόγω «κυβερνητικές πηγές» δεν κάνουν καμία αναφορά στις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο ESM παγώνει τα μέτρα για το ελληνικό χρέος στο απόηχο των μονομερών εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα και ότι περιμένει την αξιολόγηση των θεσμών για τις επιπτώσεις.
Και το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί η κυβέρνηση «στήνει» τέτοιο σκηνικό ρήξης με τους δανειστές προβαίνοντας σε μονομερείς ενέργειες (που η ιστορία έχει αποδείξει ότι δεν γίνονται αποδεκτές από τους δανειστές);
Η κυβέρνηση δεν γνώριζε ότι οι εξαγγελίες του Τσίπρα θα πυροδοτήσουν έντονες αντιδράσεις από τους δανειστές.
Δεν ήξερε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να χάσει το μοναδικό πράγμα που κατάφερε να κερδίσει σε όλη αυτή την περίοδο διαπραγματεύσεων -δηλ. τα μέτρα για την απομείωση του ελληνικού χρέους- όπως κι έγινε τελικά;

Η δυσφορία του Βερολίνου για τις μονομερείς αποφάσεις Τσίπρα

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, το υπουργείο Οικονομικών σε γραπτή του απάντηση επιβεβαιώνει εμμέσως πλην τις πληροφορίες γερμανικών εφημερίδων, συνδέοντας τις εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού με την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. 
«Το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα μπορεί να στεφθεί με επιτυχία μόνον εάν όλοι οι συμμετέχοντες τηρούν τα συμφωνηθέντα».
Γι΄ αυτό και ζητήσαμε από τους θεσμούς να αξιολογήσουν εάν τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση συνάδουν με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα βοήθειας».
Όπως σημειώνει στην απάντησή του, το υπουργείο Οικονομικών αναμένει να ξεκαθαρίσει «άμεσα» το ζήτημα «προκειμένου να μην καθυστερήσει η υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων που αφορούν στο χρέος».
Στέλνοντας σαφές μήνυμα στην ελληνική πλευρά και χωρίς να δείχνει την προφανή δυσφορία του, το ΥΠΟΙΚ επαναλαμβάνει ότι «για να στεφθεί με επιτυχία το πρόγραμμα βοήθειας είναι απολύτως απαραίτητο να μην αποφασίζονται μέτρα μονομερώς ή να ακυρώνονται χωρίς προαναγγελία».

(Πρώτη Ενημέρωση: 15:12, Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου) 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης