Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι κινέζοι κτηματομεσίτες θέλουν προμήθεια 20% απο τον πωλητή για να κλείσουν συμφωνία...

tags :
Οι κινέζοι κτηματομεσίτες θέλουν προμήθεια 20% απο τον πωλητή για  να κλείσουν συμφωνία...
Όμως οι  κινέζοι  κάνουν σχέδια με  capital control σε συνεργασία με τους δικηγόρους  και  αναζητούν  τον τρόπο καταβολής της προμηθείας τους.
Οι κινέζοι κτηματομεσίτες  που φθάνουν στην Αθήνα τα θέλουν σχεδόν τσάμπα ενώ  έχουν κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών της εγχώριας αγοράς ακινήτων,   αφού δίνουν τιμές χαμηλότερες έως 50% απο τις τρέχουσες. 
Ο διευθύνων σύμβουλος της  εταιρείας E- Real – Estates κ. Θέμης Μπάκας που συνεργάζεται με κινέζους  κτηματομεσίτες υποστηρίζει ότι οι έρχονται στην Ελλάδα με λάθος δεδομένα για την αγορά  ακινήτων η οποία παρότι βρίσκεται σε κρίση τα τελευταία 7 επτά  χρόνια οι  Κινέζοι συμπεριφέρονται ως «κοράκια». 
H μόνη τους επιδίωξή τους είναι να μειώσουν περαιτέρω τις  προσφερόμενες   τιμές  ακινήτων και την ίδια στιγμή απαιτούν  προμήθεια ως 20% για την αγοραπωλησία του ακινήτου. 
Ο κ. Θ. Μπάκας αναγνωρίζει τη δύσκολή οικονομική  κατάσταση των  ιδιοκτητών αλλά υπάρχουν όρια!
Ο ίδιος αναφέρει ότι  υπάρχουν περιπτώσεις ακινήτων που οι τιμές τους είναι αρκετά δελεαστικές αλλά κανείς ιδιοκτήτης δεν θα  έδινε  (και να ήθελε δεν μπορεί) σε τιμή μικρότερη από το υπόλοιπο του δανεισμού του.
Η παραπληροφόρηση των ενδιάμεσων ελληνικής καταγωγής  έχουν οδηγήσει τους Κινέζους κτηματομεσίτες να πιστεύουν ότι μπορούν να αγοράσουν ακίνητο στη παραλιακή της Αθήνας (Π. Φάληρο, Γλυφάδα, Βούλα, κλπ) με θέα τη θάλασσα  και στο Σούνιο με αντίτιμο τις 100.000 ευρώ.
Η απάντηση που δίνουμε στους ενδιαφερόμενους  είναι, αν βρείτε εσείς ακίνητο  με αυτές τις τιμές, πείτε μας να το αγοράσουμε εμείς.
Οι Κινέζοι άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά. Κάποιοι  δεν τους  έχουν ενημερώσει σωστά.
Το όνειρο  για την απόκτηση κατοικίας 120 -150 τμ νεόδμητη στις καλές περιοχές της Αττικής δεν μπορεί να πουληθεί με 800 και με 1.000 ευρώ / τμ.      
 Όμως οι  κινέζοι  κάνουν σχέδια με  capital control σε συνεργασία με τους δικηγόρους  και  αναζητούν  τον τρόπο καταβολής της προμηθείας τους.
Ζητούν η είσπραξη να πραγματοποιηθεί ως αμοιβή από τον διαμεσολαβητή που εκπροσωπεί τον πωλητή και με φόρμα invoice να κατατεθούν οι αμοιβές τους σε εταιρείες τους στο Λονδίνο και στο Χονγκ Κονγκ.
Για να μπορέσουν να εκπληρωθούν οι απαιτήσεις των κινέζων « κτηματομεσιτών» θα πρέπει να ισχύουν ένα από τα δυο παρακάτω σενάρια :

 Α) To ακίνητο να μην έχει πραγματική τιμή πώλησης 250.000 ευρώ αλλά η τιμή του να είναι μειωμένη τουλάχιστον κατά 25 % ώστε να μπορέσει να προστεθεί η αμοιβή του κινέζου και ταυτόχρονα να εμπίπτει στο Ν 4143/2013  για να αποκτήσει ο νέος ιδιοκτήτης την άδεια διαμονής.

Β) Το ακίνητο πραγματικά να έχει αξία 250.000 ευρώ και ο ιδιοκτήτης, ο οποίος έχει φτάσει στο αμήν να  επιθυμεί να πουλήσει το ακίνητό του.
Δηλάδη  να υποκύψει στις πιέσεις των κτηματομεσιτών και να καταβάλει το 1/5 της περιουσίας του δηλαδή 50.000 ευρώ στο κινέζο κτηματομεσίτη.
Να σημειώσουμε όμως ότι η τιμή των 250.000 ευρώ, έχει προέρθει μετά από 8ετη οικονομική κρίση στη χώρα μας και ο ιδιοκτήτης έχει πλέον αναγκαστεί να μειώσει την τιμή πώλησης πολλές φορές και κατά 50%.
Οι περισσότερες περιπτώσεις, δεν άπτονται στο πρώτο παράδειγμα αλλά στο δεύτερο. 
Οι  Κινέζοι  κτηματομνεσίτες έχουν ενημερωθεί για τις αξίες των ακινήτων στην Ελλάδα και επειδή δεν θέλουν να εκτεθούν στον συμπατριώτη τους αγοραστή, διότι αργά ή γρήγορα θα μάθει την πραγματική τιμή του ακινήτου του. 
Ετσι  αναζητούν ακίνητα που δεν έχουν μπει σε αγγελία ή σε site προς πώληση, ώστε να περιοριστεί το ρίσκο να μαθευτεί ότι η πραγματική τιμή πώλησης είναι εντελώς διαφορετική από την τιμή που χρέωθηκε ο αγοραστής.
Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου  δεν βγαίνει κερδισμένος, όλο το ποσό που έχει επιβαρύνει την τιμή του ακινητου ανήκει στον κινέζο «κτηματομεσίτη». 
Συγκεκριμενα κινέζος κτηματομεσίτης ο οποίος συνεργάζεται με γραφείο στα Νότια Προάστια της Αττικής, έχει  ολοκληρώσει 16 αγοραπωλησίες το τελευταίο χρόνο, ενώ επειδή επιθυμεί να νέες συνεργασίες  με μεσιτικά γραφεία πάντα με την προϋπόθεση ότι η αμοιβή του είναι 20 % στη τιμή πώλησης του ακινήτου.

Νίκος  Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης