Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Κρας - τεστ» για τον προϋπολογισμό οι εισπράξεις του Ιουλίου για να αποφευχθεί πρώιμη ενεργοποίηση του κόφτη

«Κρας - τεστ» για τον προϋπολογισμό οι εισπράξεις του Ιουλίου για να αποφευχθεί πρώιμη ενεργοποίηση του κόφτη
Το συνολικό ποσό που θέλει να εισπράξει το 2016 το υπουργείο Οικονομικών από τις επιχειρήσεις φθάνει τα 2,9 δισ. ευρώ.
Κρίσιμος μήνας για την πορεία του προϋπολογισμού θεωρείται ο Ιούλιος του 2016 καθώς από τα έσοδα που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία θα κριθεί και η αποτελεσματικότητα των φορομέτρων που επιβλήθηκαν τον Ιούνιο με το αναθεωρημένο μνημόνιο.
Σύμφωνα με το κείμενο τη τεχνικής συμφωνίας, ο μήνας θα πρέπει μέχρι την Κυριακή να κλείσει με εισπράξεις οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι μεγαλύτερες από το ύψος των 5,5 δισ. ευρώ, προκειμένου ο προϋπολογισμός να παραμείνει σε μνημονιακή «τροχιά» και να αποφευχθεί μία τυχόν πρώιμη εφαρμογή του «κόφτη» στις δαπάνες.
Για να συμβεί αυτό οι 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι  θα πρέπει να φανούν συνεπείς και να πληρώσουν μέχρι σήμερα την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος που προέκυψε από την εκκαθάριση της δήλωσής τους και πάνω από 1 εκατομμύριο επιχειρήσεις και επαγγελματίες να αποδώσουν το ΦΠΑ ο οποίος από την 1η Ιουνίου αυξήθηκε από το 23% στο 24%.   
Μόνο από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, το υπουργείο Οικονομικών περιμένει να εισπράξει 3,66 δισ. ευρώ εκ των οποίων 1,2 δισ. ευρώ θα πρέπει να φανούν στα ταμεία του Δημοσίου μέχρι σήμερα που λήγει η προθεσμία. 
Η τελική εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων έδειξε ότι πάνω από ένας στους τρεις φορολογούμενους πληρώνει φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2015, ο οποίος κατά μέσο όρο ανέρχεται σε  1.600 ευρώ. 
Στα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων ενσωματώνονται όχι ένας άλλα μέχρι και πέντε διαφορετικοί φόροι: ο φόρος εισοδήματος, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, το τέλος επιτηδεύματος, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και η προκαταβολή φόρου.

Αυξημένους φόρους για τα κέρδη τους πληρώνουν φέτος οι επιχειρήσεις λόγω της αύξησης του συντελεστή από το 26% στο 29%.
Μέχρι σήμερα θα πρέπει να πληρώσουν τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος οι επιχειρήσεις που υπέβαλαν τη φορολογική δήλωση τον Ιούνιο ενώ όσες υπέβαλαν τη δήλωσή τους μέχρι τις 25 Ιουλίου που έληξε η προθεσμία θα καταβάλλουν τη δεύτερη δόση μέχρι το τέλος Αυγούστου καθώς η πρώτη καταβάλλεται με την υποβολή της δήλωσης. 
Το συνολικό ποσό που θέλει να εισπράξει το 2016 το υπουργείο Οικονομικών από τις επιχειρήσεις φθάνει τα 2,9 δισ. ευρώ.

Πρώτο κρίσιμο test είναι όμως και για τον νέο αυξημένο ΦΠΑ.
Μέχρι σήμερα θα πρέπει να υποβληθούν οι τριμηνιαίες δηλώσεις από τους επαγγελματίες για την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 2016 ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις θα αποδώσουν τον ΦΠΑ Ιουνίου. Είναι ο μήνας κατά τον οποίο ο συντελεστής ΦΠΑ αυξήθηκε στο 24% από 23% και καταργήθηκε η έκπτωση 30% του ΦΠΑ σε ακόμη 11 νησιά.
Στην πράξη θα φανεί αν οι εισπράξεις θα είναι μεγαλύτερες σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.
Το οικονομικό επιτελείο μπορεί να εμφανίζεται ικανοποιημένο για την εκπλήρωση των στόχων στο σκέλος των φορολογικών εσόδων στο πρώτο εξάμηνο καθώς εισπράχθηκαν επιπλέον 730 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί αλλά γνωρίζει ότι τα δύσκολα είναι μπροστά. Για να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να εισπραχθούν φόροι ύψους 25 δισ. ευρώ.  

M. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης