Τελευταία Νέα
Οικονομία

Financial Times: Καμία χώρα της Eυρωζώνης δεν είναι υγιής για να μπορέσει να αντιμετωπίσει ένα Grexit

Financial Times: Καμία χώρα της Eυρωζώνης δεν είναι υγιής για να μπορέσει να αντιμετωπίσει ένα Grexit
Οι υψηλές δόσεις προς την ΕΚΤ θα απαιτήσoυν νέο πακέτο διάσωσης για το οποίο μπορεί να μην είναι η ώρα για ευρωπαϊκή συμφωνία
Καμία χώρα της ευρωζώνης δεν είναι υγιής για να μπορέσει να αντιμετωπίσει ένα Grexit ακόμη και από ατύχημα» σχολιάζουν σε πρόσφατο δημοσίευμα τους οι Financial Times λέγοντας ότι τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα ανέπτυξε την πονηριά του Οδυσσέα απέναντι σε μια ομάδα Ευρωπαίων ανταγωνιστών.
Παρόλα αυτά, το «Grexit» δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ελαφρά τη καρδία πολύ περισσότερο από την Ελλάδα.
Ανεξάρτητα από τα τείχη ασφαλείας που δημιούργησε κάθε χώρα μέλος της Ευρωζώνης από το 2012 οποιαδήποτε αποχώρηση από τη ευρώ θα δημιουργούσε αμφιβολίες ακόμα και για το ίδιο το μέλλον της Ευρωζώνης».
Σύμφωνα με τους FT, «όλες οι πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν στην ανάγκη ώθησης της ανάπτυξης δεδομένου ότι χωρίς βελτίωση το ήδη δυσβάσταχτο χρέος σύντομα θα τεθεί εκτός ελέγχου».
Οι δανειστές, όπως υπογραμμίζει, παίζουν με πολύ διαφορετικούς κανόνες γι αυτό επιμένουν ότι οι μεταρρυθμίσεις προηγούνται της εκταμίευσης οικονομικής βοήθειας προκαλώντας δύο προβλήματα: Tο πρώτο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν υποσχέθηκε να κάνει το ακριβώς αντίθετο και να αντιταχθεί σε κάθε τέτοια μεταρρύθμιση και το δεύτερο ότι η δημοσιονομική πειθαρχεία και η ζητούμενη απορρύθμιση θα μπορούσε να βλάψει βραχυπρόθεσμα την ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τους FT δεδομένου του αριθμού των αιτημάτων που φτάνουν στο υπουργείο Οικονομικών - μισθοί, συντάξεις, δόσεις του ΔΝΤ - η χρεοκοπία από ατύχημα δεν μπορεί να υποτιμάται.
«Οι εμπνεύσεις της τελευταίας στιγμής δεν μπορούν να φέρουν μακριά την Αθήνα. Ακόμα και αν διασφαλιστεί η εκταμίευση των 7,2 δισ. ευρώ η «παράσταση» θα συνεχίσει μέχρι τον Ιούνιο. Οι υψηλές δόσεις προς την ΕΚΤ τους επόμενους μήνες θα απαιτήσει νέο πακέτο διάσωσης για το οποίο μπορεί να μην είναι η ώρα για μια ευρεία ευρωπαϊκή συμφωνία» γράφουν οι FT.
προς έκπληξη μάλιστα αναφέρουν πως «η ίδια η φύση της πίστωσης απαιτεί ορισμένες φορές ένα χρέος να μην πληρωθεί» ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, πως η εγκατάλειψη του ενιαίου νομίσματος είναι άλλο θέμα.
Οπως αναφέρει, «οι διαπραγματεύσεις με το Eurogroup θα ήταν λιγότερο έντονες αν όλοι εργάζονταν για να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες είναι καλύτερα μονωμένες από τις επιπτώσεις μιας χρεοκοπίας λόγω ατυχήματος. Αν το Grexit συζητείται δημοσίως τότε το ίδιο πρέπει να συμβαίνει με τα μέτρα επαναχρηματοδότησης των τραπεζών για τον κίνδυνο φυγής καταθέσεων, να μπουν στο κείμενο συμπερασμάτων, ή ακόμα και ο έλεγχος κεφαλαίων».
Η πιθανότητα του Grexit δεν θα έχει κανένα χρήσιμο αποτέλεσμα ούτε στην Ελλάδα ούτε στο Eurogroup. Το μυαλό τους θα πρέπει να είναι πιο συγκεντρωμένο στον τρόπο αποφυγής του» καταλήγει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης