Τελευταία Νέα
Οικονομία

Φόρος για την απόσβεση του χρέους των 324 δισ. ευρώ η πρόταση Βαρουφάκη στο Eurogroup στις 11/2

Φόρος για την απόσβεση του χρέους των 324 δισ. ευρώ η πρόταση Βαρουφάκη στο Eurogroup στις 11/2
Δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα καθιερωθεί νέος αυτοτελής φόρος
Φόρο υπέρ της αποπληρωμής του δημόσιου χρέους θέλει να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα κομίσει τη σχετική πρόταση στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης 11 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα καθιερωθεί νέος αυτοτελής φόρος ή αν το σχετικό φορολογικό έσοδο θα αντληθεί από την υφιστάμενη φορολογία.
Το επικρατέστερο σενάριο είναι να προκριθεί η δεύτερη λύση, καθώς αναγνωρίζεται ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων βρίσκεται στο ναδίρ και δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω επιβάρυνσης των εισοδημάτων.
Στη βάση αυτή εξετάζεται η απόσβεση του ιλιγγιώδους δημόσιου χρέους, που εκτινάχτηκε στα 324 δισ. ευρώ έναντι 318 δισ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός, να γίνει πιθανότατα μέσω ενός τμήματος των εισπράξεων του ΦΠΑ, που αποτελεί και τη ραχοκοκαλιά των δημόσιων εσόδων. Με άλλα λόγια, το οικονομικό επιτελείο θα φέρει διάταξη στη Βουλή που θα προβλέπει το ποσοστό των εισπράξεων από ΦΠΑ που θα είναι πηγαίνουν αποκλειστικά στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.
Σημειώνεται ότι οι εισπράξεις από τον συγκεκριμένο φόρο φτάνουν τα 15 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Ποσό που μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο αν αποδώσουν οι νέες προσπάθειες του ελεγκτικού μηχανισμού για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.
Το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για αποπληρωμή του χρέους με βάση τους ρυθμούς ανάπτυξης που θα επιτυγχάνει η οικονομία κάθε χρόνο, εκτιμάται από το οικονομικό επιτελείο ότι θα ενδυναμώσει το αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δημόσιου χρέους από 15 μέχρι και 30 χρόνια, με βάση την κατηγοριοποίηση των δανείων.
Πρόκειται για σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή Σοφών της γερμανικής καγκελαρίας και περιέχεται σε έκθεση που είχε δοθεί πριν από δύο χρόνια στην Ανγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με την έκθεση, το ευρωπαϊκό χρέος είχε ήδη φτάσει σε επίπεδο που δεν ήταν πλέον βιώσιμο και χρειαζόταν όχι μια λύση για κάθε χώρα αλλά μια συνολική λύση. Και η προτεινόμενη λύση από τους Γερμανούς έλεγε: δημιουργούμε ένα είδος ευρωπαϊκού ταμείου αποσβέσεων, μια δομή στην οποία θα βάλουμε το χρέος των ευρωπαϊκών χωρών που υπερβαίνει το ποσοστό 60% του ΑΕΠ της Συνθήκης του Μάαστριχτ και αυτό το χρέος θα αποσβεστεί μέσα στον χρόνο με μακρά διάρκεια 15-30 ετών με ένα φορολογικό έσοδο που θα είναι αποκλειστικά προσανατολισμένο σε αυτό το χρέος, όπως για παράδειγμα ο ΦΠΑ.
Το θέμα, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, συζητήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, στη συνάντηση που είχε ο Γ. Βαρουφάκης με κλιμάκιο του οίκου Lazard, που έχει προσληφθεί ως σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών σε μείζονα ζητήματα δημοσιονομικής πολιτικής.
Στελέχη του οίκου εκτιμούν ότι με αυτή την πρόταση είναι πιθανόν η Αθήνα να κάμψει την αντίσταση των εταίρων και κυρίως του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που κινεί τα νήματα του Eurogroup, ώστε να μπορέσει να αποσπάσει τη συμφωνία–γέφυρα χωρίς την υψηλή εποπτεία της τρόικας. Τη διαφορά σε αυτό το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης κάνει η παρουσία της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και τον Ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι.
Ουσιαστικά η ελληνική πλευρά, που θα εκπροσωπηθεί την Τετάρτη από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων καθηγητή Γιώργο Χουλιαράκη, θα καταθέσει την πρότασή της για την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους και στους τρεις δανειστές της-θεσμούς: Ευρωπαϊκή Ενωση, ΔΝΤ και ΕΚΤ.
Με άλλα λόγια, το συγκεκριμένο έκτακτο Eurogroup, που γίνεται παραμονή της συνόδου κορυφής, αποκτά χαρακτήρα άτυπης διάσκεψης για το ελληνικό χρέος.
Τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 16 Φεβρουαρίου, που οι εταίροι θα έχουν αποφανθεί για το ρεαλιστικό της ελληνικής πρότασης σε συνδυασμό με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης