Τελευταία Νέα
Οικονομία

Munchau (FT): Χρεοκοπία ή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ σε ορίζοντα 4ετίας - Η κυβέρνηση της Γερμανίας δεν θα τηρήσει τις υποσχέσεις

tags :
Munchau (FT): Χρεοκοπία ή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ σε ορίζοντα 4ετίας - Η  κυβέρνηση της Γερμανίας δεν θα τηρήσει τις υποσχέσεις
Επικαλούμενος τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ για το χρέος, ο αρθρογράφος των FT προβλέπει χρεοκοπία της Ελλάδας ή και έξοδό της από το ευρώ, τα επόμενα 4 χρόνια
Η νέα κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία, δεν θα τηρήσει τις υποσχέσεις της απέναντι στους ψηφοφόρους, υποστηρίζει ο αρθρογράφος των Financial Times, Wolfang Munchau, ενώ επικαλείται ως παράδειγμα των προβλημάτων που θα προκαλέσει η κρίσης χρέους, την επικείμενη χρεοκοπία ή και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, όπως υποστηρίζει.
Ο αρθρογράφος των FT, καλεί τους αναγνώστες να φανταστούν μια συμφωνία συγκυβέρνησης ανάμεσα στους Συντηρητικούς  και των Εργατικούς στη Βρετανία, ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους στις ΗΠΑ. Πείραμα δύσκολο και απίθανο.
Ωστόσο,  στη Γερμανία, οι «γάμοι ελεφάντων» όπως τους αποκαλεί, ανάμεσα σε μεγάλους πολιτικούς αντιπάλους, αποτελούν κομμάτι της καθημερινής πολιτικής.
Ο Munchau, χαρακτηρίζει περίπλοκη την προγραμματική συμφωνία ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Angela Merkel και τους Σοσιαλδημοκράτες.
Σε κάθε περίπτωση, τα κόμματα συμφώνησαν σε έναν κατώτατο μισθό και σε ένα μετριοπαθές επενδυτικό πρόγραμμα. Δεν θα ανεβάσουν τους φόρους. Δεν θα αυξήσουν την λιτότητα. Δεδομένου ότι η χώρα κατηγορείται ότι έχει υπερβολικά πλεονάσματα αποταμίευσης, θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Σίγουρα δεν είναι τόσο κακό όσο θα μπορούσε να είναι», εκτιμά ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας.
Ωστόσο, εξηγεί ότι το πρόβλημα δεν είναι η συμφωνία, αλλά το γεγονός ότι η πολιτική τάξη είναι απροετοίμαστη για όσα θα συμβούν τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, να αποτελεί τη μεγάλη απειλή για τη Γερμανία, σε ορίζοντας 4ετίας.
Και υποστηρίζει ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να τηρήσει κάποιες από τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί στους ψηφοφόρους, ανεξάρτητα από το ποιο σενάριο επίλυσης της κρίσης θα επικρατήσει.
Ως ένα απλό δείγμα των όσων θα ακολουθήσουν, ο Munchau, επικαλείαι τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ για σταθεροποίηση του ελληνικού χρέους στο 160% του ΑΕΠ το 2020, την ώρα που η Ε.Ε. και το ΔΝΤ στηρίζουν όλα τα δεδομένα του προγράμματος διάσωσης στο στόχο να είναι 124% του ΑΕΠ.
Ο Wolfang Munchau, προβλέπει ότι μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα ή θα χρεοκοπήσει ή θα εξέλθει από το ευρώ, ή και τα δύο.
Και υποστηρίζει ότι η  τακτική της Ε.Ε. να εθελοτυφλεί και να δίνει παρατάσεις στα δάνεια και χαμηλότερα επιτόκια φτάνει στο φυσικό της τέλος.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης