Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

«Ξυπνάει» η αγορά των επαγγελματικών ακινήτων μετά τον… βαθύ ύπνο

tags :
«Ξυπνάει» η αγορά των επαγγελματικών ακινήτων μετά τον… βαθύ ύπνο
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας E-Real Estates, κ. Θέμης Μπάκας, που μίλησε στο bankingnews, κάνει λόγο μεταστροφή των επενδυτών στα επαγγελματικά ακίνητα απόδοσης
«Αχνό φως»… πέφτει στην αγορά των επαγγελματικών ακινήτων.
Κτηματομεσίτες διαπιστώνουν μεταστροφή του ενδιαφέροντος στην αγορά επαγγελματικού ακινήτου ως επένδυση ενώ αποστρέφονται την κατοικία.
Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δίνουν στίγμα κινητικότητας στην κατηγορία των επαγγελματικών ακινήτων και των καταστημάτων.
Συγκεκριμένα εμφανίζουν ότι για τρίτο συνεχόμενο εξάμηνο παρατηρείται οριακή θετική τάση στις τιμές των καταστημάτων.
Ενισχύθηκαν κατά 0,2% οι ονομαστικές τιμές των γραφειακών χώρων για το σύνολο της χώρας στο πρώτο εξάμηνο του 2016.
Αντίστοιχη αύξηση είχαν σημειώσει το πρώτο εξάμηνο του 2015 όπως και οριακή άνοδο 0,1% στο δεύτερο εξάμηνο της ίδιας χρονιάς.
Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης καταγράφτηκε αύξηση των τιμών κατά 1,4% και ενίσχυση κατά 0,8% στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ στην περιοχή της Αθήνας υπήρξε πτώση κατά 0,5%.
Πάντως κτηματομεσίτες που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας διαπιστώνουν ενδιαφέρον για την αγορά καταστήματος.
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας E-Real Estates, κ. Θέμης Μπάκας, που μίλησε στο bankingnews, κάνει λόγο μεταστροφή των επενδυτών στα επαγγελματικά ακίνητα απόδοσης.
Οι επενδυτές των διαμερισμάτων πλέον μετακινούνται στην αγορά των καταστημάτων αναζητώντας κυρίως ακίνητα προς βρίσκονται πλησίον εμπορικών κέντρων σε μεγάλες πόλεις της χώρας.
Ειδικότερα στην Θεσσαλονίκη η ζήτηση για ακίνητα επί της οδού Τσιμισκή από το ύψος της πλατείας Αριστοτέλους έως και το Λευκό το πύργο έχει συμβάλει στην άνοδο των τιμών των ακινήτων σε σχέση με πέρυσι.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Θ. Μπάκα η ζήτηση συνδέεται άμεσα με τη γενικότερη πτώση των τιμών των ακινήτων που φθάνει έως το 40% δημιουργώντας περιβάλλον για επενδύσεις που αποδίδουν από 9% ως 11% σε ετήσια βάση.
Τα δεδομένα των ζητούμενων αποδόσεων έχουν αλλάξει πλέον, οι ενδιαφερόμενοι και ξεπερνούν το 5% - 6%.
Τα ενδιαφέρον στρέφεται και σε ακίνητα που μισθώνονται σε τραπεζικά ιδρύματα που έχουν απομείνει και έχουν ήδη επιλέξει τις περιοχές που θα διατηρήσουν καταστήματα εξυπηρέτησης .
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας E-Real Estates υποστηρίζει ότι κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις των επενδυτών τα ακίνητα που είναι μισθωμένα σε αλυσίδες καφέ και φούρνους νέου τύπου.
Ο κλάδος της εστίασης αναπτύχθηκε έντονα τα τελευταία χρόνια ο οποίος κερδίζει πόντους στους νέους επιχειρηματίες λόγω της προσδοκίας του ημερήσιου ρευστού στο ταμείο της επιχείρησης.
Ακόμη, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι αλυσίδες καφέ στο χέρι καθώς και οι φούρνοι νέου τύπου αποτελούν πλέον μια καθημερινή συνήθεια στους εργαζόμενους αλλά και στους περαστικούς, διότι οι συνήθειες λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν αλλάξει αλλά η ανάγκη παραμένει η ίδια με φτηνότερο κόστος.
Ανάρπαστα τα καταστήματα που βρίσκονται σε στάσεις metro, λεωφορείου και γενικότερα σε σημεία που υπάρχει συνωστισμός κόσμου και γραφειακών χώρων – επιχειρήσεων που λειτουργούν ακόμη, ενώ ο όρος αέρας δεν υφίσταται πλέον στις εμπορικές συμφωνίες.
Θεωρούμε ότι ο φαινόμενο της ζήτησης για αγορά εμπορικών καταστημάτων αλλά και γραφειακών χώρων στα εμπορικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα αυξηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες.
Σημαντικές ευκαιρίες θα δημιουργηθούν και σε βιομηχανικά ακίνητα που μισθώνονται σε πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες έχουν επενδύσει στη μετεγκατάστασή τους.
Ο κ. Μπάκας επισημαίνει ότι όσοι θέλουν μηδενίσουν το ρίσκο από τη μη καταβολή των μισθωμάτων , η εταιρεία E- Real Estates σε συνεργασία με την ασφαλιστική εταιρεία D.A.S hellas, προστατεύει τα εισοδήματα που προέρχονται από επαγγελματικές μισθώσεις μέσω του καινοτόμου ασφαλιστικού προγράμματος Νομική Προστασία Εκμισθωμένου Ακινήτου με κόστος έως 62 ευρώ το χρόνο.
Το ετήσιο κόστος των 62 ευρώ αντιστοιχεί στην διεκδίκηση των μισθωμάτων μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ.

Νικος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης