Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

OTE: Η αλήθεια πίσω από τους 400.000 συνδρομητές του OTE TV - Γιατί o Όμιλος δεν δημοσιεύει στοιχεία για τη συνδρομητική

tags :
OTE: Η αλήθεια πίσω από τους 400.000 συνδρομητές του OTE TV - Γιατί o Όμιλος δεν δημοσιεύει στοιχεία για τη συνδρομητική
O ΟΤΕ δεν παρέχει καμία εικόνα για το αν πρόκειται για επικερδή ή επιζήμια δραστηριότητα για την εταιρεία
Μπορεί χτες ο ΟΤΕ να ανακοίνωσε ότι ο ΟΤΕ TV ξεπέρασε το «όριο» των 400.000 συνδρομητών, ωστόσο πολλά και αναπάντητα είναι τα ερωτήματα σχετικά με τη δραστηριότητα του Ομίλου στον τομέα της συνδρομητικής τηλεόρασης.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Εκείνο που όλοι γνωρίζουμε είναι ότι ο ΟΤΕ δεν δημοσιεύει οικονομικά στοιχεία για τη δραστηριότητα της συνδρομητικής τηλεόρασης, τον ΟΤΕ TV.
Τα μόνο στοιχεία που δημοσιεύει είναι ο αριθμός των συνδρομητών του, στοιχείο που από μόνο του δεν παρέχει καμία εικόνα για το αν πρόκειται για επικερδή ή επιζήμια δραστηριότητα για την εταιρεία.
Για μια εταιρεία του μεγέθους του ΟΤΕ, μίας από τις μεγαλύτερες εισηγμένες επιχειρήσεις της χώρας - και θυγατρικής του Ομίλου της Deutsche Telecom - προκαλεί τουλάχιστον έκπληξη το ότι δεν δημοσιεύει οικονομικά στοιχεία για μία δραστηριότητα που επηρεάζει σημαντικά τα έξοδα της επιχείρησης.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι: Δεν υπάρχουν θέματα διαφάνειας και εταιρικής διακυβέρνησης;
Πως γίνεται να ανακοινώνει και να διαφημίζει πανηγυρικά την απόκτηση αθλητικών δικαιωμάτων που όπως βουίζει η αγορά, κόστισαν πολλές δεκάδες εκατομμύρια και να μη δημοσιεύει το κόστος απόκτησης;
Οι χρηματιστηριακές που καλύπτουν τον ΟΤΕ, ή ακόμα καλύτερα η Κεφαλαιαγορά, δεν αναρωτιέται πως επηρεάζει τα οικονομικά του ΟΤΕ ο ΟΤΕ TV;
Μήπως τελικά ο λόγος που αποφεύγει να διαχωρίσει ως εταιρεία τον ΟΤΕ TV, να είναι ότι φοβάται ότι δημοσιοποιώντας τα στοιχεία θα φανεί το παράλογο της επιχειρηματικής στρατηγικής που ακολουθεί;
Είναι γνωστό ότι ο ΟΤΕ μπήκε στη συνδρομητική τηλεόραση για να μειώσει τον ρυθμό των πελατών που έχανε από τον ανταγωνισμό στη σταθερή τηλεφωνία και το Internet.
Από το 2011 μέχρι σήμερα έχουν περάσει 4 χρόνια λειτουργίας του ΟΤΕ TV και συνεχίζει να πουλάει την υπηρεσία κάτω του κόστους ή ακόμα και δωρεάν στους πελάτες που απειλούν να αλλάξουν πάροχο.
Πως δικαιολογεί στη μητρική εταιρεία του, ότι ξοδεύει τεράστια ποσά για ένα προϊόν που χαρίζει;
Παράλληλα ο ΟΤΕ δαπανά υπέρογκα ποσά για απόκτηση περιεχόμενου και για διαφήμιση του ΟΤΕ TV.
Μόνο για την απόκτηση του Champions League έδωσε περισσότερα από 35 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Αν συνυπολογίσουμε τα ποσά (ανά χρόνο) για τα υπόλοιπα τηλεοπτικά δικαιώματα (9 εκατ. ευρώ για Premier League, 2,5 εκατ. ευρώ για το Κύπελλο Ελλάδος και χωρίς να συμπεριλάβουμε μέσα το Ισπανικό και Γερμανικό πρωτάθλημα καθώς και το NBA) καθώς και τα κόστη λειτουργίας (δορυφόρος, διαφήμιση, παραγωγές, μισθοδοσία κτλ), πόσο μέσα μπαίνει από τη συνδρομητική τηλεόραση;
Η αγωνία των στελεχών του ΟΤΕ να δικαιολογήσουν τα υπέρογκα ποσά που δαπανούν είναι εμφανής, παρουσιάζοντας μόνο αριθμό συνδρομητών, εξου και η χθεσινή πανηγυρική ανακοίνωση για τους 400.000 συνδρομητές.
Πόσο μάλλον όταν για να αυξήσουν αυτόν τον αριθμό, πουλάνε πολύ κάτω από την επίσημη τιμή (τώρα τα τηλεφωνικά τους κέντρα πουλάνε OTE TV Full Pack στα 15 ευρώ) και πολύ κάτω του κόστους.
Όμως ακόμα και αν πουλούσε στην ονομαστική αξία τον ΟΤΕ TV (25 ευρώ/μήνα – 23% ΦΠΑ = 20,32 ευρώ το μήνα), για να βγάλει τα λεφτά απόκτησης των δικαιωμάτων του Champions League (35-40 εκατ. ευρώ το χρόνο) θα πρέπει να αποκτά περίπου 160.000 συνδρομητές το χρόνο.
Αν τώρα σε αυτά συνυπολογίσουμε τα κόστη παραγωγής, διαφήμισης, μισθοδοσίας, κυκλωμάτων, δορυφόρων, καθώς και ότι στην πραγματικότητα χαρίζει τον ΟΤΕ TV ή τον δίνει στα 15 ευρώ, γίνεται εύκολα κατανοητό το παράλογο της «επιχειρηματικής λογικής» που ακολουθεί.

Πρώτη ενημέρωση: 08:15 Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης