Τελευταία Νέα
Διεθνή

WEF: Ο θάνατος του «American Dream» - Οι ΗΠΑ αγνοούν τις τεράστιες ανισότητες

tags :
WEF: Ο θάνατος του «American Dream» - Οι ΗΠΑ αγνοούν τις τεράστιες ανισότητες
«Άραγε, μήπως ο καπιταλισμός έχει αποτύχει;»
Στον θάνατο του «Αμερικανικού ονείρου» αναφέρεται σε μία ακόμη έκθεσή του το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρου (World Economic Forum), εστιάζοντας σε κάτι ευρέως γνωστό που, ωστόσο, δεν χαίρει τις προσοχής των αμερικανικών αρχών: την ολοένα αυξανόμενη οικονομική και κοινωνική ανισότητα.
«Το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών, των ηλικιωμένων και των νέων, αγνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους επενδυτές μέχρι την πρόσφατη άνοδο των ψήφων διαμαρτυρίας, συμπεριλαμβανομένων αυτών υπέρ του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο, και αυτών υπέρ του Donald Trump, στις Η.Π.Α..
Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος.
Η ανισότητα είναι πολύ περισσότερο από μια παρενέργεια του καπιταλισμού της ελεύθερης αγοράς.
Είναι ένα αποτέλεσμα της πολιτικής αμέλειας, όπου εδώ και δεκαετίες.
Ο καπιταλισμός ήταν απίστευτα επιτυχής στην ενίσχυση του πλούτου, αλλά απέτυχε στο να τον αναδιανείμει», σχολιάζει -πολύ εύστοχα- το φόρουμ.



Στη συνέχεια, αφού πραγματοποιήσει μία αναδρομή στις πρώτες σχετικές οικονομικές θεωρίες, όπως του Kaynes, το WEF υπογραμμίζει πως πλέον έχουμε περάσει στη φάση των κρατών που βασίζονται στο χρέος.
«Το ιδιωτικό χρέος υπερέβη το ΑΕΠ τέσσερις φορές στις Η.Π.Α. και στην Ευρώπη (από τις αρχές του 19ου αιώνα) μέχρι τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Εννέα χρόνια μετά την κρίση, οι οικονομίες εξακολουθούν να θεραπεύονται από το υπερβάλλον χρέος και οι ρυθμιστικές αρχές εξακολουθούν να εργάζονται για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η ανισότητα έχει μεγεθυνθεί ακόμη περισσότερο.
Άραγε, μήπως ο καπιταλισμός έχει αποτύχει;».



Το δημοφιλές think-tank, αφού σχολιάσει πως η Ευρώπη «διέφυγε» πρόσφατα από την «παγίδα» του λαϊκισμού, βάζει στο στόχαστρο τον Ρεπουμπλικάνο Πρόεδρο των Η.Π.Α.:
«Οι φορολογικές ελαφρύνσεις της κυβέρνησης Trump ενδέχεται να ενισχύσουν τις αγορές, αλλά πιθανότατα θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο το δημόσιο χρέος, ζητώντας περισσότερες περικοπές στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη», κάτι που θα αυξήσει ακόμη περισσότερο την ανισότητα.

Σε προηγούμενη έκθεσή του, σχετικά με το «American Dream», μία αξία που βασιζόταν στην πλήρη εφαρμογή της αξιοκρατίας, κάτι που έδινε την ευκαιρία σε οποιονδήποτε εργαζόταν σκληρά και κόπιαζε να αποκτήσει πολλά πλούτη, απολαμβάνοντας ένα ποιοτικό βιοτικό επίπεδο, το WEF διαπίστωνε πως οι χώρες; Για όποιον θέλει πλέον να ζήσει το «Όνειρο» είναι οι σκανδιναβικές, όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, αλλά και ο Καναδάς!



Στα εν λόγω κράτη διαπιστώνεται μία ευκολία στο να μεταπηδήσει κάποιος σε υψηλότερες εισοδηματικές κλίμακες, τη στιγμή που η εισοδηματική και κοινωνική ανισότητα είναι σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με τις Η.Π.Α..
Το WEF ξεχωρίζει τη Δανία!

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης