Τελευταία Νέα
Διεθνή

Euronews: Πάρτι κερδών από τα ελληνικά ομόλογα για τις Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης

Euronews: Πάρτι κερδών από τα ελληνικά ομόλογα για τις Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi, δήλωσε πρόσφατα σε επιστολή προς τους ευρωβουλευτές ότι από το 2012 οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν κερδίσει συνολικά 7,8 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα
Χωρίς το σχέδιο διάσωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, η Ελλάδα θα είχε πιθανώς πτωχεύσει πριν από πέντε χρόνια, μπορεί να είχε εγκαταλείψει το ευρώ, το οποίο θα είχε κλονίσει ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική έκδοση του Euronews.
Το τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα έχει ύψος 86 δισ. ευρώ και το πρόγραμμα που το συνοδεύει ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018.
Η Αθήνα ελπίζει να ανακτήσει την απαραίτητη εμπιστοσύνη στις χρηματοπιστωτικές αγορές, προκειμένου να μπορεί να δανείζεται από τις αγορές ομολόγων.
Από τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που χρησιμοποιήθηκαν για να στηρίξουν την Ελλάδα, σχεδόν 27 δισ. χρησιμοποιήθηκαν από τις Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης για να αγοράσουν ελληνικό χρέος.
Πέντε χρόνια αργότερα, γνωρίζουμε ότι αυτές οι αγορές κρατικών ομολόγων ήταν πολύ προσοδοφόρες.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi, δήλωσε πρόσφατα σε επιστολή προς τους ευρωβουλευτές ότι από το 2012 οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν κερδίσει συνολικά 7,8 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα.
Ποιος έχει επωφεληθεί περισσότερο;
Και τι έχει γίνει με αυτά τα χρήματα;
Αποκαλυπτική έρευνα του Euronews.

Αδιαφάνεια

Όπως αναφέρει το Euronews απευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για πληροφορίες σχετικά με το πως διανέμει τα κέρδη μεταξύ των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ.
Μάταια.
"Για νομικούς λόγους, δεν είναι δυνατόν να αναφερθούν τα ποσά που έχουν εγκριθεί από τις Κεντρικές Τράπεζες για αγορά ελληνικών ομολόγων", ανέφερε μια ευρωπαϊκή πηγή.
Στη συνέχεια, το Euronews έθεσε την ίδια ερώτηση σε πολλές Κεντρικές Τράπεζες και ήταν αδύνατο να βρεθούν πληροφορίες από τις Κεντρικές Τράπεζες της Ιρλανδίας, της Ιταλίας ή της Ελλάδας.
Στην Ισπανία, για παράδειγμα, η Banco de España ανέφερε ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς της έχει αγοράσε ελληνικά ομόλογα 984,42 εκατ. ευρώ, ωστόσο  ενημέρωσε το Euronews ότι δεν μπορούσε να παράσχει λεπτομέρειες "για τη διανομή των κερδών από την αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, η κατανομή δεν είναι δημόσια".
Και στο Λουξεμβούργο, το Euronews έπρεπε να κάνει τους δικούς του υπολογισμούς.
Η Banque de France αναφέρθηκε σε έγγραφο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο μας επιτρέπει να δούμε κάτι πιο ξεκάθαρο.



Ποιος πήρε τι;

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Euronews, η Buba (Deutsche Bundesbank) κέρδισε τα μέγιστα από  τις επενδύσεις της σε ελληνικά ομόλογα περίπου 2,003 δισ. ευρώ.
Λογικό, η Bundesbank είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο γερμανικός τύπος αναφέρθηκε στο θέμα αλλά έκανε λόγο για κέρδη 1,34 δισ. ευρώ.
Δύο άλλες Κεντρικές Τράπεζες κέρδισαν επίσης σημαντικά ποσά από τα ελληνικά ομόλογα.
Για παράδειγμα, η Banque de France κέρδισε σχεδόν 1,578 δισ. ευρώ και η Banca d'Italia σχεδόν 1,370 δισ. ευρώ.
Συγκριτικά, η Μάλτα, το μικρότερο κράτος στην ευρωζώνη, κέρδισε σύμφωνα με πληροφορίες, 7,21 εκατ. ευρώ.

Από πού προέρχονται αυτά τα κέρδη;

Πρόκειται για εισόδημα από ελληνικά ομόλογα που αποκτήθηκαν από τις Κεντρικές Τράπεζες του Ευρωσυστήματος στο πλαίσιο του προγράμματος  SMP για αγορές ομολόγων.
Έτσι, το δημόσιο χρέος θα μπορούσε να αγοραστεί στις δευτερογενείς αγορές "για να αποφευχθεί η υπερβολική αύξηση των επιτοκίων των κρατών μελών της Ευρωζώνης που πλήττονται από την κρίση δημόσιου χρέους", όπως σημειώνει το γαλλικό Ελεγκτικό Συνέδριο.

Χρήματα για την Ελλάδα;

Σύμφωνα με συμφωνία μεταξύ των πιστωτών της Ελλάδας το 2012, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης που αγόρασαν ελληνικά ομόλογα δεσμεύθηκαν να επιστρέψουν τους τόκους στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Πέντε χρόνια αργότερα αυτό δεν έχει συμβεί.
Γιατί;
Σύμφωνα με το γαλλικό Ελεγκτικό Συνέδριο, το Eurogroup αποφάσισε να εγκαταλείψει το σχέδιο μεταρρύθμισης που πρότειναν οι πιστωτές της Ελλάδας σε αντάλλαγμα για την υπογραφή του γ΄μνημονίου το καλοκαίρι του 2015.
Με άλλα λόγια, μόνο ένα μέρος των κερδών επιστράφηκαν στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον Ευρώπαίο Επίτροπο Pierre Moscovici, το ποσό των "4,3 δισ. ευρώ" έχει ανακατανεμηθεί από το 2012.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους έλληνες ευρωβουλευτές της Αριστεράς, εξακολουθούν να λείπουν περίπου 6,213 δισ. ευρώ (συσσώρευση ενδιαφέροντος από το πρόγραμμα SMP και από το πρόγραμμα ANFA).

Ποιος έδωσε τα χρήματα πίσω και ποιος δεν το έπραξε;

Εδώ η τραπεζική μυστικότητα κάνει τη δουλειά της.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euronews, η Banque de France και η Banque du Luxembourg κατέβαλαν τα έσοδα από τόκους.
Εάν τα κεφάλαια αυτά έφθασαν στην Ελλάδα, το γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών δεν ήθελε να απαντήσει.
Στη Γερμανία, ο Τύπος ανέφερε ότι από το 2015 τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα παρέμειναν στη Γερμανία.
Ένα είδος «τιμωρίας» σε συνδυασμό με «μόχλευση», λέει ο κ. Christopher Dembik, επικεφαλής της μακροοικονομικής έρευνας της Saxo Bank.

Κέρδη και ζημίες

Σύμφωνα με οικονομολόγο μεγάλης τράπεζας, τα μη καταβληθέντα ποσά θα σταθμεύουν σε λογαριασμούς των Κεντρικών Τραπεζών, περιμένοντας να δούμε αν η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της έναντι στους πιστωτές της.
Ωστόσο, το γαλλικό Ελεγκτικό Συνέδριο προτείνει ότι "η μη καταβολή των οφειλόμενων στην Ελλάδα ποσών το 2015 και το 2016" είναι "τελική". Σε κάθε περίπτωση, εάν η Ελλάδα καταφέρει να ανακτήσει τα 7,8 δισεκατομμύρια που δικαιούται, αυτά τα χρήματα θα χρησιμεύσουν αναμφισβήτητα για την αποπληρωμή των χρεών της", λέει ο Christopher Dembik.

Θα σε δω το 2018

Η υπόσχεση επιστροφής των κερδών από τόκους των ελληνικών ομολόγων, θα μπορούσε να επανέλθει στην ημερήσια διάταξη κατά το β' εξάμηνο του 2018, όταν λήγει το τρίτο ελληνικό πακέτο διάσωσης τον Αύγουστο του 2018.
Το Eurogroup ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ξεκίνησε διαπραγματεύσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιτυχία τους επόμενους μήνες... ή όχι.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης