Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Γιατί «λάμπει» το παλλάδιο – Που οφείλεται η αύξηση της τιμής του

FT: Γιατί «λάμπει» το παλλάδιο – Που οφείλεται η αύξηση της τιμής του
Η παγκόσμια ζήτηση της αγοράς το 2016 ήταν 6,3 εκατομμύρια ουγγιές
Στις τάξεις των μετάλλων, ο χρυσός "λάμπει" για τους περισσότερους επενδυτές.
Όμως, αυτή τη βδομάδα στην ετήσια συγκέντρωση της βιομηχανίας χρυσού στη Βαρκελώνη κυριαρχούσε το παλλάδιο, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή των επενδυτικών επιλογών αυτή τη στιγμή αναφέρουν οι Financial Times.
Η τιμή του αργυρόχρωμου μετάλλου που χρησιμοποιείται στην κατασκευή καταλυτών για βενζινοκίνητα αυτοκίνητα αυξήθηκε μέσα στο 2017 κατά 40% στα 952 δολ. η ουγγιά, σε σύγκριση με την αύξηση κατά 12% της τιμής του χρυσού.
"Η εκτίμηση είναι ότι η τιμή του χρυσού δεν αναμένεται να ανακάμψει στο κοντινό μέλλον λόγω του ράλι των μετοχών" λέει ο Adrian Ash, διευθυντής έρευνας στο BullionVault.
"Αλλά αυτό είναι το σπουδαίο πράγμα με το παλλάδιο, τα θεμελιώδη το υποστηρίζουν".
Ανεξάρτητα από την αυξημένη ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα, η ζήτηση για το παλλάδιο αντικατοπτρίζει την ανάκαμψη των παγκόσμιων πωλήσεων αυτοκινήτων, τα αυστηρότερα πρότυπα εκπομπής ρύπων καθώς και την προτίμηση των καταναλωτών για μεγαλύτερα οχήματα επαγγελματικής χρήσης.
Επίσης η τιμή του παλλάδιου βρίσκει "πάτημα" στα αυτοκίνητα ντίζελ στην Ευρώπη, όπου τα συγκεριμένα οχήματα έχουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.
Οι εκπρόσωποι του London Bullion Market Association προβλέπουν ότι η αύξηση της τιμής του παλλάδιου θα συνεχιστεί, με τις εκιτμήσεις να κάνουν λόγο για 1.150,35 δολ. τον Οκτώβριο του 2018 η ουγγιά, τιμή που υποδηλώνει μια περαιτέρω άνοδο 21%.
Η άνοδος της τιμής του παλλάδιου αντικατοπτρίζει επίσης την πεποίθηση ότι τα ηλεκτρικά οχήματα, που δεν έχουν καταλύτες, δεν θα "απειλήσουν" βραχυπρόθεσμα το μερίδιο των βενζινοκίνητων αυτοκινήτων.
"Τα ηλεκτρικά οχήματα αναπτύσσονται από χαμηλή βάση, με αποτέλεσμα να μην απειλούν πραγματικά την αγορά του παλλάδιου για τα επόμενα 10 χρόνια", δήλωσε ο Denis Sharypin, επικεφαλής του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης της Norilsk Nickel, της μεγαλύτερης εταιρίας παραγωγής παλλάδιου στον κόσμο.
Οι πωλήσεις σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των υβριδικών, αυξάνονται ραγδαία και έχουν αυξηθεί κατά 41% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον Macquarie.
Ενώ οι συνολικές πωλήσεις αυτοκινήτων αυξήθηκαν το 2017 κατά 3,7% στην Ευρώπη, οι πωλήσεις βενζινοκίνητων αυτοκινήτων σημείωσαν άνοδο 13%, ενώ οι πωλήσεις πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 5,8%.
Η αύξηση των παγκόσμιων πωλήσεων αυτοκινήτων σημαίνει ότι η αγορά θα απαιτήσει επιπλέον 2,5 εκατομμύρια ουγγιές παλλαδίου μέχρι το 2025, σύμφωνα με τον κ. Sharypin.
Η παγκόσμια ζήτηση της αγοράς το 2016 ήταν 6,3 εκατομμύρια ουγγιές.
"Ο συνολικός ρυθμός αύξησης της ζήτησης για το παλλάδιο θα είναι ταχύτερος από τον ρυθμό αύξησης της συνολικής προσφοράς τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια", λέει ο David Jollie, διευθυντής ανάλυσης στην Anglo American.
Το παλλάδιο θα μπορούσε επίσης να επωφεληθεί από την ανάπτυξη υβριδικών αυτοκινήτων, τα οποία χρησιμοποιούν τόσο μπαταρία όσο και κινητήρα.
Τα υβριδικά οχήματα χρειάζονται καταλύτες για να μπορούν να αντιμετωπίσουν την μετάβαση από τον ηλεκτρικό κινητήρα στον ηλεκτρικό.
"Αν ταξιδεύετε για μεγάλο χρονικό διάστημα με τη  μπαταρία, όταν βγείτε έξω από την πόλη και ο κινητήρας ανεβάζει στροφές, οι εκπομπές ρύπων ανά ώρα είναι πολύ υψηλές", λέει ο κ. Duncan. "Ιδιαίτερα μεγάλης εμβέλειας οχήματα μπαταρίας θα έχουν υψηλότερες φορτίσεις, που θα ευνοούν το παλλάδιο."
Ακόμα, ορισμένοι επενδυτές παλλάδιου κατοχυρώνουν ήδη κέρδη.
Οι εκροές παλλαδίου από τα χρηματιστήρια που διαπραγματεύονται σε χρηματιστήριο έχουν φθάσει τις 39.000 ουγγιές αυτό τον Οκτώβριο, σύμφωνα με αναλυτές της Commerzbank. Αντίθετα, οι εισροές σε ETFs πλατίνας έχουν αυξηθεί σε σχεδόν 14.000 ουγγιές αυτό το μήνα.
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για την προσοχή.
Παρά τις αρνητικές επικεφαλίδες, το ντίζελ δεν είναι ακόμα νεκρό.
Περίπου το ένα τρίτο των πωλήσεων επιβατικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη θα είναι ντίζελ μέχρι το 2024, σύμφωνα με τον Al Bedwell, διευθυντή της LMC Automotive.
"Το ντίζελ έχει ακόμα ένα ρόλο και η τάση ηλεκτροκίνησης είναι πολύ περίπλοκη.
Αυτό που αναζητούμε είναι χαμηλότερες αστικές εκπομπές και χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και μπορείτε να περάσετε πολύ μακριά από αυτόν τον δρόμο με υβρίδια, χωρίς να πηγαίνετε σε ηλεκτρικές μπαταρίες πλήρους μπαταρίας ή σε άλλες μορφές ηλεκτρικών οχημάτων», λέει ο κ. Jollie.
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν μόλις το 1% των παγκόσμιων πωλήσεων αυτοκινήτων, αλλά οι κυβερνήσεις δήλωσαν ότι επιθυμούν αύξηση των πωλήσεων κατά 30% μέχρι το 2030.
Η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι ακόμα ταχύτερη στην Κίνα, η οποία τον Σεπτέμβριο δήλωσε ότι θα ανταμείψει τις αυτοκινητοβιομηχανίες για την παραγωγή ολοένα και περισσότερων ηλεκτρικώξν οχημάτων από το 2019.








www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης