Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Γερμανία προτρέπει την Κίνα να τηρήσει τη δέσμευση της για άνοιγμα των αγορών

tags :
Η Γερμανία προτρέπει την Κίνα να τηρήσει τη δέσμευση της για άνοιγμα των αγορών
Οι δύο χώρες συμφώνησαν τον Ιούνιο 2017 να επεκτείνουν τη συνεργασία τους εν μέσω ανησυχίας στη Γερμανία σχετικά με τις πολιτικές του Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump
Έκκληση στην Κίνα για να τηρήσει τη δέσμευση της για άνοιγμα των αγορών, έκανε η γερμανίδα υπουργός Οικονομίας Brigitte Zypries τη Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017.
Η κα Zypries προέβλεψε μεγάλες ευκαιρίες για τις γερμανικές επιχειρήσεις να επεκτείνουν το εμπόριο με την Κίνα, όμως ζήτησε από το Πεκίνο να σταματήσει την απαίτηση από τις ξένες εταιρείες να δημιουργούν κοινοπραξίες.
Όπως δήλωσε στη Γερμανική Επιχειρηματική Ένωση Ασίας-Ειρηνικού ότι η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού είναι σημαντική για τις γερμανικές επιχειρήσεις και αντιπροσωπεύει το 16% του γερμανικού εμπορίου.
Οι γερμανικές επενδύσεις στην περιοχή αποτέλεσαν το 15% του συνόλου, από περίπου 6% το 2005, δήλωσε ο υπουργός.
Η Γερμανία υποστήριξε τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χωρών της περιοχής, αλλά προειδοποίησε ότι η Κίνα - ο μεγαλύτερος παίκτης - έπρεπε να αλλάξει πορεία.
"Οι αγορές που ανοίγουν δεν είναι μονόδρομος", δήλωσε η κα Zypries.
"Η Κίνα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της σχετικά με το ελεύθερο εμπόριο και να ανοίξει τις αγορές της, να μεταχειριστεί τις ξένες εταιρείες με δίκαιο τρόπο και να εγκαταλείψει την επιμονή της ότι οι εταιρείες μας πρέπει να σχηματίζουν κοινοπραξίες στην Κίνα".
Τα σχόλιά της αντανακλούσαν την αυξανόμενη απογοήτευση της Γερμανίας για το τι βλέπει ως κινεζικό εμπόδιο στο εμπόριο και τις επενδύσεις.
Η Γερμανία, τον Ιούνιο 2017, έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ που θέσπισε αυστηρότερους κανόνες για τις ξένες εξαγορές εταιρειών, με διατάξεις που θα επιτρέψουν στη γερμανική κυβέρνηση, να εμποδίσει τις εξαγορές αν υπάρχει κίνδυνος να «φύγει» σημαντική τεχνολογία στο εξωτερικό.
Οι γερμανικές εταιρείες, ιδιαίτερα εκείνες στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας και του φαρμακευτικού κλάδου, συχνά παραπονιούνται ότι αναγκάζονται σε κοινοπραξίες, προκειμένου να κερδίσουν έδαφος στην κερδοφόρα αγορά της Κίνας, ενώ οι κινεζικές εταιρείες μπορούν να λειτουργούν στο εξωτερικό.
Οι δύο χώρες συμφώνησαν τον Ιούνιο 2017 να επεκτείνουν τη συνεργασία τους εν μέσω ανησυχίας στη Γερμανία σχετικά με τις πολιτικές του Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump για τον προστατευτισμό και την αλλαγή του κλίματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης