Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αγνοεί τον Schaeuble ο Draghi - Αύξηση QE αν χρειαστεί - Μήνυμα στον Trump ότι η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη - Αμετάκλητο το ευρώ

tags :
Αγνοεί τον Schaeuble ο Draghi - Αύξηση QE αν χρειαστεί - Μήνυμα στον Trump ότι η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη - Αμετάκλητο το ευρώ
Αν και τόσο η οικονομική ανάπτυξη όσο και ο πληθωρισμός ενισχύονται, η ΕΚΤ αντιστέκεται στις παρεμβάσεις του Βερολίνου για σύσφιξη της πολιτικής της
(upd) Η πολιτική της νομισματικής χαλάρωσης είναι προς το παρόν αναγκαία, τόνισε ο ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του εκτελεστικού συμβουλίου, αγνοώντας τις πιέσεις του Βερολίνου για τερματισμό του QE.
Απαντώντας ωστόσο στις επικρίσεις που δέχεται η Γερμανία από τις ΗΠΑ περί χειραγώγησης του ευρώ, ο Draghi τόνισε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος επιθέσεων.
Όπως εξήγησε η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη, το νόμισμα της Γερμανίας είναι το ευρώ και την πολιτική του ενιαίου νομίσματος την καθορίζει η ΕΚΤ.
«Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες του ευρώ καθορίζονται από τις αγορές.
Τα πλεονάσματα της Γερμανίας δεν καθορίζονται από τις ισοτιμίες του ευρώ, το οποίο βρίσκεται κοντά στον ιστορικό μέσο όρο.
Πρέπει όλες οι χώρες να εργάζονται συνολικά, καθώς τα προβλήματα της Ευρωζώνης είναι υπερεθνικά», σημείωσε ο Draghi.
O Draghi υπογράμμισε μάλιστα πως «σε περίπτωση που οι συνθήκες το απαιτήσουν, είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε το ύψος του QE», τονίζοντας ωστόσο ότι το ρίσκο έχει μειωθεί.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης έκανε λόγο για διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων τουλάχιστον μέχρι το τέλος του QE.
Το μηνιαίο ύψος του QE θα διαμορφωθεί στα 60 δισ ευρώ από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο του 2017.
O Draghi τόνισε ότι η εμπιστοσύνη βελτιώνεται στην Ευρωζώνη, γεγονός που θα στηρίξει την ανάκαμψη.
Επανέλαβε τη θέση της ΕΚΤ πως δεν  υπάρχουν ακόμη ενδείξεις για την ισχυροποίηση του πληθωρισμού, καθώς οι τιμές ενέργειας αποτελούν τον καταλύτη.
Ο κίνδυνος αποπληθωρισμού έχει εξαφανιστεί και παρατηρείται άνοδος των προσδοκιών της αγοράς, ωστόσο νωρίς ακόμα να κηρύξει η ΕΚΤ την νίκη στο μέτωπο του πληθωρισμού.
O Draghi τόνισε πως αυτή τη φορά δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο ενός νέου γύρου φθηνών δανείων προς τις τράπεζες (TLTRO), σημείωσε ωστόσο πως δεν υπάρχουν ιδεολογιά, θεσμικά ή νομικά εμπόδια για τη συνέχιστη του προγράμματος.
«Είναι γενικά παραδεκτό ότι οι κίνδυνοι από τη χαλαρή νομισματική πολιτική έχουν υποχωρήσει
Αυτή τη φορά αφαιρέσαμε τη φράση ότι η ΕΚΤ θα κάνει χρήση όλων των εργαλείων για τη στήριξη της σταθερότητας των τιμών», τόνισε ο Draghi.

Εκτιμήσεις για πληθωρισμό - ΑΕΠ

Ο πληθωρισμός πιθανόν να παραμείνει στο 2% για τους επόμενους μήνες
Ο πληθωρισμός αναμένεται στο 1,7% το 2017 (από 1,3% προηγούμενη εκτίμηση, στο 1,6% (από 1,5%) το 2018 και στο 1,7% το 2019.
Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται στο 1,8% το 2017 (από 1,7% προηγούμενη εκτίμηση, στο 1,7% το 2018 και στο 1,6% το 2019.
Όλες οι προβλέψεις για πληθωρισμό και ΑΕΠ προϋποθέτουν πλήρη εφαρμογή των σχεδιασμένων πολιτικών, τόνισε ο διοικητής της ΕΚΤ και επανέλαβε την έκκλησή τους προς τις κυβερνήσεις για στήριξης της οικονομικής ανάκαμψης, μέσω της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Από το 2015 η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύσσεται σταθερά με ρυθμό 0,3-0,6% ανά τρίμηνο.
 Η νομισματική πολιτική είναι επιτυχημένη, υποστήριξε ο Draghi, επικαλούμενος τα στοιχεία για το ΑΕΠ, την ανεργία, τους επιμέρους δείκτες και την εμπιστοσύνη.

Αμετάβλητα τα επιτόκια

Αμετάβλητα αποφάσισε να διατηρήσει τα βασικά επιτόκια αναφοράς, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Συγκεκριμένα, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος παραμένει στο επίπεδο του 0%, αυτό που αφορά πράξεις διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο επίπεδο του 0,25% και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο επίπεδο του -0,40%.
Όσον αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει ότι θα εξακολουθήσει να διενεργεί μηνιαίες αγορές ύψους 80 δισεκ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme - APP) μέχρι τα τέλη αυτού του μήνα και ότι από τον Απρίλιο του 2017 προβλέπεται ότι το ύψος των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού θα διαμορφωθεί σε 60 δισεκ. ευρώ μηνιαίως μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2017 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί, και πάντως έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή του για τον πληθωρισμό.
Οι καθαρές αγορές θα πραγματοποιούνται παράλληλα με την επανεπένδυση ποσών από την εξόφληση τίτλων που έχουν αποκτηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους.
Εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παύσουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του προγράμματος.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει στις 15:30 ώρα Ελλάδος, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:

Αντιμέτωπος με τα «γεράκια» της ΕΚΤ σήμερα ο Draghi

Μπορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεδριάζει σήμερα, υπό το πρίσμα της βελτίωσης της οικονομίας της Ευρωζώνης και την άνοδο του πληθωρισμού στα επίπεδα του στόχου του 2%, αλλά η συντριπτική πλειονότητα των αναλυτών δεν αναμένει να υπάρξει κάποια αλλαγή στην πολιτική της.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi και η ομάδα του, θα συνεχίσουν το πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας, αναμένοντας την πορεία του πληθωρισμού, και το αν η πρόσφατη άνοδός του απλώς οδηγείται από τις τιμές της ενέργειας.
Επίσης, θα εξετάσουν το κατά πόσον οι πολιτικοί κίνδυνοι από τις εκλογές στην Ολλανδία και τη Γαλλία βρίσκονται στο επίκεντρο των αγορών.
Αν και τόσο η οικονομική ανάπτυξη όσο και ο πληθωρισμός ενισχύονται, η ΕΚΤ αναμένεται να αντισταθεί στις εκκλήσεις για σύσφιξη της πολιτικής της, επικαλούμενη πολιτικούς κινδύνους, τον χαμηλό δομικό πληθωρισμό και μία εύθραυστη ακόμη ανάκαμψη, μία δεκαετία σχεδόν αφού άρχισαν τα οικονομικά προβλήματα της Ευρωζώνης.
"Με ονομαστικό πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ στο "μαγικό" 2%, τα γεράκια και οι επικριτές της ΕΚΤ θα υποστηρίξουν ότι ήρθε η στιγμή να πιέσουν για σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής", αναφέρει ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING.
"Κατά την άποψή μας, ωστόσο, δεν θα θέλουν να προσθέσουν νέα αβεβαιότητα την παραμονή των δύο σημαντικών εκλογών στην Ευρωζώνη", προσθέτει.
Η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τις εκτιμήσεις για τις προοπτικές του πληθωρισμού για το τρέχον έτος, με τη δημοσίευση των τριμηνιαίων προβλέψεων του ΔΤΚ και της ανάπτυξης για τα επόμενα 3 χρόνια, μέχρι το 2019.
Θα κρατήσει πιθανότατα την εκτίμηση του πληθωρισμού για το 2019 στο 1,7%.
Επίσης, δεν αναμένονται περαιτέρω αλλαγές στη μαζική ποσοτική χαλάρωση.
"Είναι σημαντικό ότι, για να αποφύγει να τροφοδοτήσει τις προσδοκίες για μείωση QE, η ΕΚΤ είναι απίθανο να αλλάξει την πρόβλεψη του πληθωρισμού για το 2019, μέγεθος που είναι ελαφρώς κάτω από το στόχο", γράφει ο Anatoli Annenkov της Societe Generale.
«Η βιωσιμότητα των προοπτικών ανάπτυξης και η μετακύλιση των έμμεσων, και των πιθανών δευτερογενών, επιπτώσεων στον πυρήνα του πληθωρισμού θα είναι το επίκεντρο για την ΕΚΤ φέτος», προσθέτει.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ενώ οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν στο 2% το Φεβρουάριο, το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού από τον Ιανουάριο του 2013, ο πυρήνας του πληθωρισμού εξακολουθεί να είναι χαμηλός, στο 0,9%.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το πρώτο μέγεθος περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, όπως το πετρέλαιο, οι οποίες έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από τον Ιανουάριο του 2016 και θεωρείται ως η κύρια δύναμη πίσω από την άνοδο του πληθωρισμού.
Την ίδια στιγμή, η οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ  είναι ισχυρή.
Η έρευνα μεταξύ των υπευθύνων προμηθειών, ο δείκτης PMI Composite, αυξήθηκε στις 56 μονάδες τον Φεβρουάριο, δείχνοντας μια σημαντική αύξηση στους όγκους των νέων παραγγελιών και τις εξαγωγές.
«Η επιτάχυνση στην ανάπτυξη, την απασχόληση και τις τιμές που σηματοδοτείται από την έρευνα δείχνουν ότι οι αναλυτές θα αρχίσουν να αυξάνουν τις προσδοκίες τους για το πότε η ΕΚΤ θα μπορούσε να ξεκινήσει τη μείωση του QE», αναφέρει ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.
«Η γρήγορη βελτίωση των οικονομικών στοιχείων και η αύξηση του πληθωρισμού λόγω της (αύξησης των τιμών της) ενέργειας στο 2% είναι ενδεχομένως αρκετά για τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, Mario Draghi να εξετάσει μία μικρή παραχώρηση στα γεράκια του Διοικητικού Συμβουλίου και να περιορίσει τη ρητορική του υπέρ μίας χαλαρής πολιτικής», δήλωσε ο οικονομολόγος της UniCredit, Marco Valli.
Η γερμανική ένωση τραπεζών (BdB) και το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο Ifo κάλεσαν σήμερα την ΕΚΤ να αρχίσει την προετοιμασία για τον τερματισμό της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής, μετά από μία μακρά λίστα ισχυρών ονομάτων που έχουν ζητήσει υποχώρηση της ΕΚΤ.
Για τον Draghi, αυτό θα πρόκειται για μία σχοινοβασία. Αν και θα αναγνωρίσει τις θετικές οικονομικές εξελίξεις, είναι πιθανόν να συνεχίσει να υποστηρίζει ότι η αύξηση του πληθωρισμού είναι προσωρινή, ότι η ανάκαμψη είναι εύθραυστη και οι προοπτικές περιβάλλονται από κινδύνους.
Αυτοί περιλαμβάνουν - εντός των επόμενων εβδομάδων - τις ολλανδικές και γαλλικές εκλογές και την πρώτη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20 μετά την ανάληψη της αμερικανικής προεδρίας από τον Donald Trump.
Πάντως, οι οικονομολόγοι, που ρωτήθηκαν από το Reuters, δήλωσαν ότι η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ θα είναι είτε μία μικρή αλλαγή των προοπτικών για την πολιτική της στο δεύτερο εξάμηνο του έτους είτε μία σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων το επόμενο έτος.
Οι διαβουλεύσεις στην ΕΚΤ πιθανόν να είναι έντονες. Η αύξηση του πληθωρισμού, ειδικότερα, έχει οδηγήσει σε φωνές στη Γερμανία για αποκλιμάκωση του προγράμματος αγορών ομολόγων της ΕΚΤ, ύψους 2,3 τρισ. ευρώ ή τουλάχιστον στην έναρξη του σχεδιασμού για τη μείωσή του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης