Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φόβοι για αστάθεια στην Τουρκία μετά την εκτέλεση του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα - ΗΠΑ και Ιράν κλείνουν τις πρεσβείες τους

tags :
Φόβοι για αστάθεια στην Τουρκία μετά την εκτέλεση του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα - ΗΠΑ και Ιράν κλείνουν τις πρεσβείες τους
Οι τουρκικές αρχές «εξουδετέρωσαν» τον δράστη
(upd10) Εικόνα ευρύτερης αστάθειας μεταδίδει η Τουρκία ύστερα από τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα, Andrei Karlov αλλά και την απόπειρα εισβολής ενόπλου στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα.
Ήδη ΗΠΑ και Ιράν ανακοίνωσαν ότι κλείνουν για σήμερα τις διπλωματικές υπηρεσίες του στην Τουρκία υπό τον φόβο αντίστοιχων τρομοκρατικών χτυπημάτων
Συγκεκριμένα, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα, ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές διπλωματικές υπηρεσίες στην τουρκική πρωτεύουσα, την Κωνσταντινούπολη, αλλά και τα Άδανα, θα παραμείνουν κλειστές, μετά τους πυροβολισμούς που έριξε άντρας που συνέλαβαν οι αρχές, έξω από την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα, χθες το βράδυ.
Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι η τουρκική αστυνομία συνέλαβε έναν άντρα ο οποίος πυροβολούσε στον αέρα έξω από την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα λίγες ώρες μετά τη δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή στην Τουρκία, από αστυνομικό εκτός υπηρεσίας.
Σύμφωνα με το Anadolu, ο άντρας πυροβόλησε 8 ή 9 φορές στον αέρα, με όπλο που είχε κρυμμένο στο σακάκι του, πριν από τη σύλληψή του.
Ο ένοπλος εμποδίστηκε από την αστυνομία και βρίσκεται υπό κράτηση, μετέδωσε η Daily Sabah μέσω του επίσημου λογαριασμού της στο Twitter.
Εν τω μεταξύ, και το Ιράν αποφάσισε να κλείσει όλα τα προξενεία του στη Τουρκία σήμερα, ανακοίνωσε η ιρανική πρεσβεία στην Άγκυρα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της πρεσβείας, όλες οι υπηρεσίες των προξενείων στην Κωνσταντινούπολη, την Τραπεζούντα και την Ερζερούμ θα παραμείνουν κλειστές σήμερα. 
«Προτρέπουμε όλους τους Ιρανούς να αποφύγουν να προσέλθουν στις τοποθεσίες αυτές» έγραψε η πρεσβεία, σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της.

Όπως μετέδιδε χθες (19/12) το bankingnews.gr, υπέκυψε στα τραύματά του ο Ρώσος πρέσβης στην Τουρκία, που λίγο νωρίτερα είχε δεχτεί ένοπλη επίθεση, από άγνωστο άνδρα, στα εγκαίνια έκθεσης στην Άγκυρα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ρωσικά Μέσα, ο Andrey Karlov, πρέσβης της Ρωσίας στην Τουρκία, δέχτηκε επίθεση, λίγο προτού εκφωνήσει ομιλία στα εγκαίνια της έκθεσης «Η Ρωσία με τα μάτια των Τούρκων», στην γκαλερί «Ankara Modern Arts Gallery».
Ο δράστης ταυτοποιήθηκε ως ο Mevlüt Mert Altıntaş, αστυνομικός των ειδικών δυνάμεων, που τελείωσε την εκπαίδευσή του στη Σμύρνη και είναι γεννηθείς το 1994.
Τα κίνητρα του δράστη παραμένουν άγνωστα, εντούτοις αυτήκοοι μάρτυρες αναφέρουν ότι φώναξε: «Θα πληρώσετε για αυτά που κάνετε στο Χαλέπι (Συρία)» ή «Σκοτώσατε αθώους ανθρώπους. Στο όνομα του Αλλάχ», προτού πυροβολήσει.
Η πληροφορία παραμένει ανεπιβεβαίωτη, όπως, επίσης, δεν έχει καταστεί σαφές αν δέχτηκε ιατρική φροντίδα στον τόπο της επίθεσης ή αν μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, καθώς οι πληροφορίες είναι αντικρουόμενες.
Το ρωσικό πρακτορείο TASS, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, κάνει λόγο για πολλούς πυροβολισμούς, με τρεις ακόμα τραυματίες.
Οι τουρκικές αρχές «εξουδετέρωσαν» τον δράστη.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Ria, τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τη ρωσική πρεσβεία στην Άγκυρα έχουν αυξηθεί, στον απόηχο του επεισοδίου.
Σημειώνεται ότι η επίθεση διαπράχθηκε μία ημέρα πριν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu μεταβεί στη Μόσχα για συνομιλίες με τους ομολόγους του της Ρωσίας και του Ιράν για τη Συρία.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, η θανατηφόρα επίθεση εναντίον του Karlov χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική πράξη».
Η μόνη επίσημη αντίδραση από την τουρκική πλευρά ήλθε δια στόματος του δημάρχου της Άγκυρας, ο οποίος υποστήριξε ότι μοναδικός στόχος της επίθεσης ήταν να καταστραφούν οι σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας.

Erdogan: Προσπάθεια να καταστραφούν οι σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας η δολοφονία του πρέσβη

Την εκτίμηση ότι η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα είναι μια προσπάθεια να καταστραφούν οι σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας εξέφρασε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan.
Ειδικότερα, χαρακτήρισε τη δολοφονία του Andrey Karlov «ξεκάθαρη προβοκάτσια», που στόχο έχει να διαρραγούν οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας σε μια εποχή όπου έχουν ομαλοποιηθεί.
Ο ίδιος ανέφερε πως, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο, συμφώνησαν ότι η συνεργασία και η αλληλεγγύη των δύο χωρών στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας πρέπει να γίνουν ακόμα ισχυρότερες, στον απόηχο της δολοφονίας του Ρώσου πρέσβη.

Putin: Προβοκάτσια η δολοφονία του πρέσβη μας - Στόχος η υπονόμευση της ειρήνης στη Συρία

Για «προβοκάτσια» που έχει στόχο να «υπονομεύσει τη διαδικασία ειρήνευσης στη Συρία» κάνει λόγο ο Vladimir Putin, με αφορμήν τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη πριν λίγες ώρες στην Άγκυρα.
Αφού εξέφρασε τον αποτροπιασμό του, ο Ρώσος Πρόεδρος κατέστησε σαφές πως πρέπει σύντομα η χώρα του να μάθει ποιος έδωσε την εντολή στο δράστη.

Συνάντηση Putin – Lavrov μετά τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας αναμένεται να έχει ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, σύμφωνα με όσα ανέφερε πριν λίγο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.
«Ο κ. Putin ενημερώθηκε για την επίθεση σε βάρος του Ρώσου Πρέσβη στην Τουρκία.
Εξακριβώνουμε τις πληροφορίες.
Ο κ. Putin θα έχει διαβουλεύσεις με τον Sergey Lavrov και τους επικεφαλής των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας», δήλωσε ο κ. Peskov.
Ο κ. Andrey Karlov υπέκυψε στα τραύματά του, έπειτα από πυροβολισμό που δέχθηκε νωρίτερα στα εγκαίνια έκθεσης στην Άγκυρα.

Τηλεφωνική επικοινωνία Erdogan - Putin, μετά τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα

Τηλεφωνική επικοινωνία Erdogan - Putin έλαβε χώρα σήμερα, Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, στον απόηχο της δολοφονίας του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα από Τούρκο αστυνομικό.
Ειδικότερα, ο Recep Tayyip Erdogan τηλεφώνησε στον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin, για να τον ενημερώσει για όσα γνωρίζει η τουρκική πλευρά για την ένοπλη, δολοφονική επίθεση εναντίον του πρέσβη της Μόσχας στην Άγκυρα.
Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές.
Την πληροφορία μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο Τούρκο αξιωματούχου.

ΥΠΕΞ Τουρκίας: Δε θα επιτρέψουμε σκιές στη φιλία μας με τη Ρωσία

Την πρόθεση της Τουρκίας να μην επιτρέψει στην ένοπλη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα να «ρίξει σκιές» πάνω από τη ρωσο-τουρκική φιλία εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
Παράλληλα, εξέφρασε τη βαθιά οδύνη για το συμβάν, το οποίο και καταδίκασε ως «ταπεινή τρομοκρατική επίθεση».
Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αποτίει φόρο τιμής στον πρέσβη, τονίζοντας ότι ήταν ένας αξιοσέβαστος διπλωμάτης, επισημαίνει πως ο δράστης «εξουδετερώθηκε» και ότι αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την επίθεση θα βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο πρέσβης Karlov και ο δράστης:



Ο δράστης της επίθεσης 









Η αστυνομική ταυτότητα του δράστη: 



Ο Karlov, λίγο πριν δολοφονηθεί:



Έξω από το κτήριο της επίθεσης:



Το ΥΠΕΞ καταδικάζει απερίφραστα την ειδεχθή δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας καταδικάζει απερίφραστα την ειδεχθή - όπως την αποκαλεί - δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία.
Παράλληλα, εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια της χώρας στους φίλους και τους οικείους του δολοφονημένου πρέσβη.
«Πρόκειται για μία βάρβαρη ενέργεια που προκάλεσε τον τραγικό θάνατο ενός διπλωμάτη, του οποίου το λειτούργημά υπηρετεί εξ ορισμού την προώθηση της ειρήνης και του διαλόγου.
Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για τη δολοφονική αυτή ενέργεια που στόχο είχε την πρόκληση έντασης και περιφερειακής αποσταθεροποίησης.
Απευθύνουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στη Ρωσική Κυβέρνηση και στα μέλη της οικογενείας του Ρώσου διπλωμάτη», αναφέρει και σε σχετική του ανακοίνωση το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Kerry: Οι ΗΠΑ έτοιμες να συνδράμουν τη Ρωσία και την Τουρκία στην διερεύνηση της δολοφονίας του Ρώσου πρέσβη

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνδράμουν τη Ρωσία και την Τουρκία στις έρευνες για τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, John Kerry.
Ο ίδιος καταδίκασε την επίθεση.
Αναλυτικότερα, όπως δήλωσε:
«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη, Andrey Karlov, σήμερα στην Άγκυρα.
Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε βοήθεια στη Ρωσία και την Τουρκία, καθώς ερευνούν αυτή την ειδεχθή επίθεση, που ήταν επίσης επίθεση στο δικαίωμα όλων των πρεσβευτών και διπλωματών να προωθούν και να αντιπροσωπεύουν τα έθνη τους σε όλο τον κόσμο με ασφάλεια και σιγουριά».
Την επίθεση καταδίκασε, επίσης, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ.

Συρία: «Απεχθές έγκλημα» η δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη – Πρέπει να πολεμήσουμε την τρομοκρατία 

Την οργή της για το «απεχθές έγκλημα» στην Άγκυρα εκφράζει η κυβέρνησης του Bashar al-Assad, του σταθερού συμμάχου της Μόσχας, σημειώνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για καταπολέμηση της τρομοκρατίας. 
«Αυτό το απεχθές έγκλημα επιβεβαιώνει το πόσο επείγον είναι να αφιερώσουμε όλες τις προσπάθειες και να αναπτύξουμε όλα τα μέσα για να πολεμήσουμε την τρομοκρατία.
Η Αραβική Δημοκρατία της Συρίας καταδικάζει με το μεγαλύτερο σθένος την δειλή τρομοκρατική επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Ρώσου πρεσβευτή στην Τουρκία, Andrey Karlov», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το συριακό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο ΟΗΕ καταδικάζει τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καταδικάζει τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία, ο οποίος δέχτηκε ένοπλη επίθεση και σκοτώθηκε σε μια γκαλερί τέχνης στην τουρκική πρωτεύουσα Άγκυρα σήμερα, Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου.
«Καταδικάζουμε την ένοπλη επίθεση στον Ρώσο πρέσβη στην Τουρκία.
Δε μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για μια επίθεση σε έναν διπλωμάτη ή έναν πρέσβη», ανέφερε ο Stephane Dujarric, εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ.
«Ελπίζουμε ότι ο δράστης θα βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης», συμπλήρωσε.

(Σκληρή εικόνα)

Οι τουρκικές αρχές «εξουδετέρωσαν» τον δράστη:




(Πρώτη Ενημέρωση: 18:17, Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης