Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λύνει το γόρδιο δεσμό Γερμανίας - ΔΝΤ ο Dijsselbloem - Θα παρουσιάσει μέτρα για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup (7/11)

tags :
Λύνει το γόρδιο δεσμό Γερμανίας - ΔΝΤ ο Dijsselbloem - Θα παρουσιάσει μέτρα για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup (7/11)
Τι αποκαλύπτει η εισήγηση του Dijsselbloem που θα παρουσιαστεί στο προσεχές Eurogroup
Μπορεί ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών W. Schaeuble να έχει αποκλείσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε απόφαση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους πριν από τις γερμανικές εκλογές του 2017, ωστόσο οι ενέργειες του επικεφαλής του Eurogroup, J. Dijsselbloem, δείχνουν ότι η πρόθεση των Ευρωπαίων είναι διαφορετική.
Η εισήγηση του Ολλανδού Υπουργού Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup, η οποία θα παρουσιαστεί στην προσεχή συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 7 Νοεμβρίου 2016, περιλαμβάνει και την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην αποσαφήνιση των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Φυσικά, τα μέτρα αυτά αφορούν τη δέσμη βραχυπρόθεσμων δράσεων που είχε συμφωνηθεί στο Eurogroup του περασμένου Μαΐου, όταν και έκλεισε εν μέρει η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής.
Ωστόσο, όπως φαίνεται ο Dijsselbloem παραμένει σταθερός στη στάση του (η οποία είχε διαφανεί από τις αρχές του έτους) να υπάρξουν κινήσεις από την πλευρά των πιστωτών στο μέτωπο του ελληνικού χρέους, ώστε να προλειάνουν το έδαφος για μια θετική (;) έκθεση βιωσιμότητας από το ΔΝΤ.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο, εκτός απροόπτου, αναμένεται η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ, η οποία και θα κρίνει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η γερμανική πλευρά, αν και θέλει με κάθε τρόπο τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν διατίθεται να λάβει καίριες αποφάσεις που θα επιτρέψουν στο Ταμείο να κρίνει θετικά το ελληνικό χρέος και να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
Βέβαια, ο Dijsselbloem, ξεκαθαρίζει στο έγγραφό του ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, η οποία περιλαμβάνει δράσεις και για το ασφαλιστικό, κάτι που η ελληνική κυβέρνηση αρνείται μέχρι τώρα.
Ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, θα ξεκινήσει στις 15 Νοεμβρίου και θα συμπέσει με την επίσκεψη του πρόεδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην χώρα μας, ενώ θα περιλαμβάνει μείζονα θέματα της β’ αξιολόγησης.
Ένα πρώτο στίγμα των μέχρι τώρα διαβουλεύσεων θα δοθεί στο Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου.
Επόμενο ορόσημο είναι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, όπου η κυβέρνηση στοχεύει στο κλείσιμο της β’ αξιολόγησης και στο άνοιγμα της συζήτησης για το χρέος.
Ωστόσο, πρόκειται για άκρως φιλόδοξο στόχο.

Στην ατζέντα και το ασφαλιστικό παρά τις διαβεβαιώσεις Κατρούγκαλου

Την ώρα που ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος υποστηρίζει ότι το ασφαλιστικό έχει κλείσει οριστικά, ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem αποκαλύπτει με επιστολή του,  ότι το θέμα θα είναι στην ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup, τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016.
Σύμφωνα με την επιστολή του επικεφαλής του Eurogroup στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, εν όψει της συνεδρίασης της 7ης Νοεμβρίου, το ασφαλιστικό θα βρίσκεται στην ατζέντα και μάλιστα αποτελεί «κλειδί» για τη δεύτερη αξιολόγηση.
Εν τω μεταξύ, ο Γ. Κατρούγκαλος δήλωνε σήμερα το πρωί ότι το ασφαλιστικό είναι κομμάτι της πρώτης αξιολόγησης και έχει κλείσει οριστικά, δεν ξανανοίγει...

Δείτε ΕΔΩ το έγγραφο Dijsselbloem

Τι ανέφερε το www.bankingnews.gr από τις 24 Οκτωβρίου 2016

Τα 5 μέτρα για το ελληνικό χρέος έως 4/2017 – 4 χρόνια επιμήκυνση, swaps από ESM, αλλαγή EFSF ομολόγων τραπεζών με 30 έτη

Aν και το πιθανότερο σενάριο είναι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος τα οποία είναι τεχνικής και όχι πολιτικής υφής έχουν σχεδόν σχηματοποιηθεί… η εφαρμογή τους θα εξαρτηθεί από το εάν κλείσει άμεσα η αξιολόγηση και εάν υπάρξει εμπροσοβαρώς συμφωνία για το χρέος μεταξύ δανειστών και Ελλάδος.
Ενώ η δέσμη των 5 μέτρων που θα απαρτίζουν το βραχυπρόθεσμο σκέλος της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους έχουν σχεδόν σχηματοποιηθεί, δεν είναι σαφής ο χρόνος υλοποίησης τους αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές.
Σε ένα ευνοϊκό για την Ελλάδα σενάριο η ελληνική κυβέρνηση κλείνει την δεύτερη αξιολόγηση έως τέλη Δεκεμβρίου του 2016 ή αρχές Ιανουαρίου του 2017 και παράλληλα ξεκινάει μια διαπραγμάτευση με εμπροσθοβαρή χαρακτηριστικά για το χρέος…
Εάν επέλθει συμφωνία τότε η έκθεση βιωσιμότητας που προετοιμάζει το ΔΝΤ θα είναι θετική.
Εάν δεν επέλθει συμφωνία η έκθεση βιωσιμότητας θα είναι αρνητική που αποτελεί και το βασικό σενάριο.
Για να μπορέσει το ΔΝΤ να συντάξει θετική έκθεση βιωσιμότητας θα πρέπει όχι απλά να έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση αλλά να έχει υπάρξει συμφωνία στα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους.
Χωρίς αυτή την συμφωνία είναι 100% βέβαιο ότι η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους του ΔΝΤ θα είναι αρνητική.
Σε ένα ευνοϊκό σενάριο για την Ελλάδα και όλα εξελιχθούν ομαλά χωρίς καθυστερήσεις μέχρι το τέλος του α΄ 4μήνου του 2017 θα μπορούσαν να εφαρμοστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα ξεκλειδώσουν και την ένταξη της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης…

Ποια είναι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος;

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος που έχουν επεξεργαστεί οι δανειστές - και τα οποία δεν καθιστούν βιώσιμο το χρέος - είναι τα εξής
1)Παράταση – επιμήκυνση κατά 4 χρόνια του χρόνου αποπληρωμής από 28,5 σε 32,5 χρόνια
2)Να μετατραπεί ένα μικρό – μειοψηφικό ποσοστό – του χρέους της Ελλάδος από κυμαινόμενο σε σταθερό
3)Ο ESM ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης και ο βασικός δανειστής της Ελλάδος να εκδώσει interest rates swaps
4)Το ελληνικό δημόσιο να εκδώσει swaps για τους εγγυημένους δανειακούς τίτλους Collateralized Loan Obligations – CLOs
5)Τα ομόλογα EFSF που έχουν απομείνει στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών να αντικατασταθούν με 30ετή ομόλογα με σταθερό επιτόκιο.

Το βασικό πρόβλημα με τα swaps είναι ότι ο ESM δεν έχει έτοιμο μηχανισμό έκδοσης swaps οπότε θα χρειαστεί ένα 3μηνο τουλάχιστον από την στιγμή που θα εγκριθεί η λύση αυτή ώστε να υλοποιήσει τις εκδόσεις swaps.

Με τα μέτρα αυτά τα οποία θα μπορούσαν να αφορούν το ¼ το 25% του συνολικών δανειακών υποχρεώσεων προς τους δανειστές μειώνεται το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και με αυτή την φόρμουλα θα μπορούσε να αναπροσαρμοστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα από 3,5% σε 2,5%.

Το σενάριο που παρουσιάζεται λαμβάνει υπόψη την παραδοχή ότι όλα θα εξελιχθούν ιδανικά για την Ελλάδα σενάριο που δεν φαντάζει πολύ πιθανό…
Στο σενάριο αυτό λαμβάνεται υπόψη ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα τελειώσει έως τέλη Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου του 2016 θα ολοκληρωθεί γρήγορα δηλαδή….

Συμπέρασμα

Στο τέλος του α΄6μήνου του 2010 πριν 6 χρόνια το ελληνικό χρέος ήταν 316,9 δισεκ. ευρώ.
Στο τέλος του α΄ 6μήνου του 2016 μετά από 6 χρόνια το ελληνικό χρέος είναι 328,3 δισεκ. ευρώ.
Με αυτή την απλή πράξη αποδεικνύεται περίτρανα χωρίς ειδικές οικονομικές γνώσεις ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι οι παρεμβάσεις που υπήρξαν 6 χρόνια απλά ανέκοψαν την αύξηση του δεν έλυσαν το πρόβλημα...
Το ελληνικό χρέος είναι 100% μη βιώσιμο...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης