Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα διάρκειας 10 μηνών ξεκίνησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το σκάνδαλο των Panama Papers

Έρευνα διάρκειας 10 μηνών ξεκίνησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το σκάνδαλο των Panama Papers
Ο άνθρωπος που διέρρευσε τα Panama Papers έχει επιλέξει να παραμείνει ανώνυμος, διαλέγοντας να τα αποκαλύψει για πρώτη φορά στον Γερμανό δημοσιογράφο Bastian Obermayer της γερμανικής εφημερίδος Süddeutsche Zeitung
Ενδελεχή έρευνα διάρκειας 10 μηνών για το σκάνδαλο των Panama Papers ξεκίνησε σήμερα Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναζητώντας το ρόλο που διαδραματίζουν οι βρετανικοί φορολογικοί παράδεισοι στη διευκόλυνση της διάπραξης του οικονομικού εγκλήματος.
Η έρευνα «άνοιξε» σήμερα με την πρώτη συνεδρία συλλογής τεκμηρίων της αρμόδιας 65μελούς επιτροπής που συνέστησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην οποία κλήθηκαν να καταθέσουν αυτά που γνωρίζουν δημοσιογράφοι από συγκεκριμένα ΜΜΕ που αποκάλυψαν το πολύκροτο σκάνδαλο τον Απρίλιο του 2016.
Αρκετοί ευρωβουλευτές ζήτησαν η έρευνα για τα Panama Papers να εστιάσει στο ρόλο των Βρετανικών υπεράκτιων δικαιοδοσιών (overseas territories), καθώς σχεδόν το ήμισυ των 214 χιλιάδων εταιρειών, καταπιστευμάτων και ιδρυμάτων που αναφέρονται στα επίμαχα έγγραφα που υπεκλάπησαν από τη δικηγορική εταιρέια Mossack Fonseca και διέρρευσαν, έχουν συσταθεί στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.
Η έρευνα που διεξήγαγαν 107 ΜΜΕ σε 76 χώρες του κόσμου αποκάλυψαν πως αυτές οι υπεράκτιες εταιρείες χρησιμοποιούνταν για την φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, την προστασία κεφαλαίων και περιουσιών εγκληματιών, αλλά και τη διευκόλυνση πολιτικών δωροδοκιών και υπεξαιρέσεων και την παράκαμψη κυρώσεων και περιορισμών.
Μεταξύ άλλων, ο Έλληνας ευρωβουλευτής και δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου ζήτησε μεγαλύτερη προστασία για όσους αποκαλύπτουν χρήσιμα στοιχεία δημοσίου ενδιαφέροντος (whistleblowers), αλλά και για τους δημοσιογράφους που προβάλλουν αυτά τα στοιχεία, ζητώντας «να προστατεύουμε και να ανταμοίβουμε ανθρώπους όπως ο Snowden».
Επισημαίνεται, ότι ο άνθρωπος που διέρρευσε τα Panama Papers έχει επιλέξει να παραμείνει ανώνυμος, διαλέγοντας να τα αποκαλύψει για πρώτη φορά στον Γερμανό δημοσιογράφο Bastian Obermayer της γερμανικής εφημερίδος Süddeutsche Zeitung, ο οποίος καταθέτοντας σήμερα στην επιτροπή μέσω τηλεδιάσκεψης από τις ΗΠΑ ζήτησε να μπει ένα τέλος στο σύστημα των υπεράκτιων εταιρειών.
Η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στους επόμενους μήνες θα εξετάσει αν οι εθνικές κυβερνήσεις της Ε.Ε. και η ίδια η Κομισιόν απέτυχαν να εφαρμόσουν ορθά τους κανόνες της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής και τη χρηματο-οικονομική διαφάνεια, καταλήγοντας στη σύνταξη μιας αναλυτικής έκθεσης με τα ευρήματά της τον Ιούνιο του 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης