Τελευταία Νέα
Διεθνή

Stiglitz: Απάτη της Apple να χρησιμοποιεί την νομοθεσία της Ιρλανδίας για φοροδιαφυγή

tags :
Stiglitz: Απάτη της Apple να χρησιμοποιεί την νομοθεσία της Ιρλανδίας για φοροδιαφυγή
Ο Stiglitz, ο οποίος συμβουλεύει την Hillary Clinton  δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg ότι η Apple ουσιαστικά φοροδιαφεύγει.
Σκληρή κριτική κατά της Apple ότι φοροδιαφεύγει μέσω Ιρλανδίας άσκησε ο διεθνούς φήμης νομπελίστας οικονομολόγος Stiglitz
Ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομίας, Joseph Stiglitz είπε ότι η φορολογική νομοθεσία που επιτρέπει στην Apple να διατηρεί ένα μεγάλο μέρος των κερδών της στο εξωτερικό είναι «προφανώς ελλιπής» και κάλεσε την Apple να αποδόσει τους φόρους που τις αναλογούς καθώς όλο αυτό το σκηνικό είναι μια απάτη.
«Το φορολογικό σύστημα των ΗΠΑ ενθαρρύνει τις εταιρείες να κρατήσουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, δημιουργώντας ένα τεράστιο κενό...στα συστήματα μεταβίβασης που επιτρέπουν σε εταιρίες όχι μόνο να κρατήσουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, αλλά, ουσιαστικά, να ξεφεύγουν από τη φορολογία.
Ο Stiglitz, ο οποίος συμβουλεύει την Hillary Clinton  δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg ότι η Apple ουσιαστικά φοροδιαφεύγει.
Ο Joseph Stiglitz τόνισε ότι εταιρίες όπως η Apple θα πρέπει να φέρουν τα διεθνή τους κέρδη πίσω στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι εταιρείες μπορούν να αναβάλουν τον φόρο εισοδήματος για τα κέρδη τους στο εξωτερικό μέχρι να τα επαναπατρίσουν ή να τα επιστρέψουν στις ΗΠΑ
Περίπου 215 δισεκ. δολάρια εκτιμάται ότι βρίσκονται στο εξωτερικό από την Apple.
Η Apple έχει κάνει χρήση των υφιστάμενων κενών στο φορολογικό σύστημα των ΗΠΑ ώστε τα φορολογητέα κέρδη της να παραμένουν στο εξωτερικό όπως στην Ιρλανδία που έχει χαμηλό φορολογικό συντελεστή. 
Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές φορολογικών υποθέσεων εξετάζουν τις φορολογικές πρακτικές της Apple.
«Εδώ έχουμε την μεγαλύτερη εταιρεία βάση κεφαλαιοποίησης όχι μόνο στην Αμερική, αλλά και στον κόσμο, μεγαλύτερο από ότι ήταν η GM στο αποκορύφωμά της και υποστηρίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της προέρχεται από μερικές εκατοντάδες ανθρώπους που εργάζονται στην Ιρλανδία - αυτό είναι μια απάτη" δήλωσε ο Stiglitz.
Η Apple έχει μια εταιρική δομή που της επιτρέπει να μεταφέρει χρήματα σε χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές όπως της Ιρλανδίας, όπου ο φορολογικός συντελεστής είναι 12,5% έναντι 35% που είναι στις ΗΠΑ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξετάζουν αν η Ιρλανδία παραβίασε τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, βοηθώντας την Apple να μειώσει τις φορολογικές τις υποχρεώσεις.
Η Apple, η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει τις παρατηρήσεις του Stiglitz, έχει σταθερά αρνηθεί ότι χρησιμοποιεί τεχνάσματα.
Η Apple απασχολεί 5.500 άτομα στην Ιρλανδία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης