Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επίσκεψη - ορόσημο του Πάπα Φραγκίσκου στο μνημείο για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Επίσκεψη - ορόσημο του Πάπα Φραγκίσκου στο μνημείο για τη Γενοκτονία των Αρμενίων
Το Βατικανό απέφυγε να χρησιμοποιήσει τη λέξη «γενοκτονία» προκειμένου να αποφύγει μία ρήξη με την Τουρκία
Επίσκεψη στο μνημείο για τη Γενοκτονία των Αρμενίων αναμένεται να πραγματοποιήσει ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά τη διάρκεια της τριήμερής του επίσκεψης στην Αρμενία η οποία ξεκινάει την Παρασκευή (24/6), με το Βατικανό ωστόσο να αποφεύγει στην ανακοίνωσή του να αναφέρει τη λέξη «γενοκτονία».
Συγκεκριμένα, το Βατικανό αναφέρθηκε στο «Τσιτσερνακαμπέρντ», αποκαλώντας το ως «μνημείο των σφαγών», ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πάπα, Federico Lombardi, προτιμήθηκαν οι εκφράσεις «μεγάλο κακό» και «μεγάλη καταστροφή» έναντι της λέξης «γενοκτονία».
«Γιατί υπάρχει εμμονή με τη λέξη γενοκτονία και ρωτάτε συνεχώς για αυτήν;», αναρωτήθηκε ο Lombardi απευθυνόμενος στους δημοσιογράφος, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι «όλοι γνωρίζουμε τι έγινε και κανείς μας δεν αρνείται ότι έλαβε χώρα μία μεγάλη σφαγή».
Η εν λόγω αποφυγή της λέξης «γενοκτονία» γίνεται προκειμένου να μην υπάρξει η οποιαδήποτε ρήξη μεταξύ Βατικανού και Τουρκίας, με τις σχέσεις των δύο κρατών να βιώνουνε μία έντονη αστάθεια κατά το τελευταίο διάστημα.
Υπενθυμίζουμε ότι το 2015, όταν ο Πάπας χρησιμοποίησε τη λέξη «γενοκτονία», η τούρκικη πλευρά, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, απέσυρε τον πρέσβη του από το Βατικανό για διάστημα 10 μηνών.
Να σημειώσουμε ότι, κύριος στόχος της επίσκεψης του Ποντίφικα στην Αρμενία αποτελεί η σύσφιξη των σχέσεων με την Ορθόδοξη Εκκλησία της χώρας, ενώ αναμένεται να πραγματοποιήσει και μαζική λειτουργία στην πόλη Γκιουμρί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης