Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα υποτίμηση του γουάν από την Κίνα – Υπερασπίζεται την απόφασή της η κεντρική τράπεζα – Διαφωνούν οι επενδυτές

tags :
Νέα υποτίμηση του γουάν από την Κίνα – Υπερασπίζεται την απόφασή της η κεντρική τράπεζα – Διαφωνούν οι επενδυτές
Το κινεζικό νόμισμα θα ενισχυθεί και πάλι μόλις σταθεροποιηθεί η αγορά, σημείωσε η κεντρική τράπεζα και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει βάση για περαιτέρω υποτίμηση
Σε νέα υποτίμηση του γουάν, την τρίτη κατά σειρά, προχώρησε σήμερα η κεντρική τράπεζα της Κίνας, με την συναλλαγματική ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος να διαμορφώνεται στα 6,401 γουάν έναντι του δολαρίου, ήτοι 1,11% λιγότερο έναντι της Τετάρτης.
Η μείωση αυτή στην αξία του κινεζικού νομίσματος έρχεται να προστεθεί στην υποτίμησή του κατά 1,62% την Τετάρτη και κατά 1,86% την Τρίτη και αποτελεί μέρος της μεταρρύθμισης του συστήματος συναλλαγματικών ισοτιμιών που υιοθέτησε αυτή την εβδομάδα η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.
Σημειώνεται ότι το γουάν ελέγχεται από την κινεζική κυβέρνηση, η οποία διαμορφώνει καθημερινά τη συναλλαγματική ισοτιμία αναφοράς (κεντρική ισοτιμία) και επιτρέπει να δημιουργούνται στην αγορά διακυμάνσεις στην αξία του μέχρι και 2% (είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω).
Με τον νέο μηχανισμό για τον καθορισμό της συναλλαγματικής ισοτιμίας, η κεντρική τράπεζα της χώρας διαμορφώνει την κεντρική ισοτιμία του γουάν σε συνάρτηση με την εξέλιξή του στην αγορά συναλλάγματος.
Εν τω μεταξύ, σε μια σπάνια συνέντευξη τύπου, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, υπερασπίστηκαν την απόφασή τους για την υποτίμηση του γουάν.
Όπως εξήγησαν, το κινεζικό νόμισμα θα ενισχυθεί και πάλι μόλις σταθεροποιηθεί η αγορά και τόνισαν ότι δεν υπάρχει βάση για περαιτέρω υποτίμηση.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι επενδυτές έχουν διαφορετική άποψη.
Δεν είναι λίγοι όσοι αναμένουν μια παρατεταμένη περίοδο υποτίμησης του γουάν και προβλέπουν μεγαλύτερες διακυμάνσεις.
Στις πρωινές διαπραγματεύσεις της Πέμπτης, το γουάν υποχωρούσε 0,9% στα 6,4470 έναντι του δολαρίου.
«Θα είναι μια περίοδος volatility τους επόμενους μήνες, προτού του γουάν σταθεροποιηθεί», σχολιάζει η Alexandra Edstein, η οποία διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο επενδύσεων στο hedge fund, The Cambridge Strategy's Asian currency fund.

(Πρώτη ενημέρωση: 09:03 π.μ., 13 Αυγούστου 2015)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης